Tsekki – Suomi jääkiekon U20 MM-kisojen puolivälierä – katso ennakko

Tsekki – Suomi  U20 MM-kisojen puolivälieräottelu nähdään tiistaina 2.1. kello 19:00 Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Jääkiekon nuorten MM-kisat jatkuvat Suomen joukkueen osalta tiistaina, kun joukkue saa vastaansa B-lohkossa toiseksi sijoittuneen Tsekin. Buffalossa pelattava ottelu alkaa seitsemän tunnin aikaerosta huolimatta Suomen aikaa jo 19:00.

Slovakian ja Tanskan voittanut Suomi jäi A-lohkossa kolmanneksi hävittyään turnauksen suosikkeihin kuuluville Kanadalle ja Yhdysvalloille. Alkusarjan peleissä Suomi teki yhteensä 15 maalia Eeli Tolvasen ollessa joukkueen tehokkain pelaaja pisteillä 1+4.  Maalivahdeista Ukko-Pekka Luukkonen pelasi kaikki neljä lohkovaiheen peliä, joten mies kantaa torjuntavastuun suurella todennäköisyydellä myös Tsekkiä vastaan.

Tsekin joukkue

Suomi ja Tsekki ottivat toisistaan mittaan edellisen kerran 23. joulukuuta Niagara Fallsissa pelatussa viimeisessä MM-kisoihin valmistavassa harjoitusottelussa, joka päättyi Jussi Ahokkaan miehistön 4-2 voittoon. Varsinaisen MM-turnauksen alkusarjassa Tsekki voitti kolme ottelua ja hävisi vain B-lohkon voittaneelle Ruotsille.

Tsekkoslovakian hajoamisen jälkeen nuorten MM-tasolla 23 kertaa esiintynyt Tsekki on tehnyt viimeiset kymmenen vuotta tasaisen varmaa työtä jääden lopputurnauksessa aina sijoille 5-7, mikä tarkoittaa, että joukkueen pelit ovat poikeuksetta päättyneet ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Tsekki on voittanut nuorten maailmanmestaruuden 2000 ja 2001, jolloin joukkueeseen kuuluivat sittemmin NHL:n siirtyneet Rotislav Klesla, Martin Erat, Ramin Vrbata ja Thomas Plekanec.

Tsekin nykyjoukkueesta löytyy runsaasti Pohjois-Amerikan junioriosarjoja tahkovia pelimiehiä. MM-kisaryhmän seitsemästä puolustajasta peräti viisi pelaa Kanadassa tai Yhdysvalloissa. Turnauksessa tehot 1+5 kirjauttanut Hajek Libor on Tsekin tärkein kiekollinen puolustaja. Viimeiset kolme kautta WHL:n Saskatoon Bladesissa kiekkoillut pelaaja on Tampa Bayn kakkoskierroksen varaus NHL:n 2016 draftista.

Hyökkääjien ykkösnimi on 18-vuotias Martin Necas, joka on jo ehtinyt pelata tällä kaudella yhden ottelun Carolina Hurricanesin paidassa. Maitojunalla Tsekin Extraliigan Brnoon palannut keskushyökkääjä on tehnyt MM-turnauksessa pisteet 2+4. Kakkosketjussa Necasin vasemmalla laidalla pelaava Filip Zadina on lyönyt kiekon kolmesti vastustajan verkkoon ollen Tsekin paras maalintekijä. Kanadan QMJHL-sarjan Halifaxissa hädin tuskin täysi-ikäinen nuorukainen on naputellut mukavat 24+22 pistettä 32 matsissa.

NHL-kokemusta löytyy myös Tsekin joukkueen kärkiketjun sentterinä pelaavalta Filip Chytililtä, joka on päässyt maistamaan taalaliigan vauhtia kahdessa pelissä New York Rangersin nutussa. 18-vuotias pelaaja on Rangersin ykköskierroksen varaus (21.) 2017 draftista. Chytil (2+2) muodostaa iskukykyisen kaksikon oikeaa laitaa painavan Martin Kautin (1+5)  kanssa.

Tsekin maalivahtivalinta Suomea vastaan on todennäköisesti Jakub Skarek, joka vaihdettiin Valko-Venäjä ottelussa 0-2 tilanteessa maaliin Josef Korenarin tilalle. Skarek torjui myös Tsekin viimeisessä ottelussa Sveitsiä vastaan.

https://www.youtube.com/watch?v=gxpGZck4xwE

Suomi nousi uudenvuodenaattona  4-2 tappioasemasta tasoihin, mutta USA iski 5-4 voittomaalin ajassa 58:23

Ratkaisun paikat

Suomi on vedonlyöntiyhtiöiden suosikki jatkamaan otteluparista välieriin. Veikkauksen kertoimet eivät olleet saatavilla tämän jutun kirjoitushetkellä maanantai-iltapäivällä. Kansainvälisistä yhtiöistä Unibet tarjoaa Suomen voitolle 1.80 kertoimen, kun kotijoukkueeksi merkityn Tsekin voitolle saa 3.35 kertoimen.

NordicBet puolestaan tarjoaa Suomen voitolle hieman paremman 1.83 kertoimen ja vastaavasti Tsekille pienemmän 3.25 palautuksen. Moneyline-kertoimissa Suomi on NordicBetin suosikki 1.52 – 2.50, kun Unibetin arvio joukkueiden voimasuhteista on 1.50 – 2.55. Yhtiöiden kerroinarviot luultavasti lähenevät toisiaan ottelun alla.

Suomen ja Tsekin kohtaamisen maaliodotusarvo kulkee tutussa 5.5 maalissa. Molemmat yhtiöt pitävät todennäköisenä, että matsissa tehdään vähintään viisi maalia. Unibetin over/under tarjous on 1.80 – 1.97, kun NordicBet pitää maalimäärän ylittymistä varmempana kertoimilla 1.70 – 2.04. Suomen alkusarjan peleissä nähtiin keskimäärin 6.75 maalia ja Tsekin peräti 8.25, joten korkea maaliodotteeseen on hyvä peruste.

Pudotuspelivaiheen ottelun henki on kuitenkin erilainen kuin alkusarjassa, jossa viidestä joukkueesta neljä selviää jatkoon. Suomi ei ole otteluparissa ylivoimainen suosikki, joten Leijona-ryhmä todennäköisesti lähestyy peliä nöyrästi oman päädyn pelaamisen kautta. Maalissa pelaavan Luukkosen torjuntaprosentti on vain 88,24, mikä tarkoittanee sitä, että HPK:sta Lekiin lainattu torjuja ei nauti puolustuksensa varauksetonta luottamusta. Tsekin Skarekin prosentti on vieläkin surkeampi 85.94 päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 4.39. Näin ollen myös vastustajan puolustus varjelee maaliaan poikkeuksellisen tarkasti, koska veskarin huippupelin varaan välieräpaikkaa ei voi rakentaa.

Alkusarjan otteluiden maaliluvut menettävät siis jossain määrin merkityksensä kerrasta poikki peleissä, joten Nordicbetin tarjoama under-kohde 2.04 kertoimella voisi olla harkinnan arvoinen peli-idea.

Nordicbet tarjoaa uusille asiakkailleen 100 % talletusbonuksen 100 € asti sekä 10 € ilmaisen vedon jääkiekon U20 MM-kisoihin. Voit siirtyä tästä NordicBetin sivulle.

Unibet tarjoaa uusille asiakkailleen 100 % talletusbonuksen 100 € asti. Voit siirtyä tästä Unibetin sivulle.

Tsekki – Suomi  nuorten jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelu nähdään tiistaina 2.1. kello 19:00 Yle TV2:ssa ja Areenassa.  Jääkiekon U20-kisojen otteluohjelma, uutiset, pistepörssi sekä muut tiedot turnauksen viralliselta sivulta.

MM-puolivälierät

Tiistai

Tsekki – Suomi klo 19.00
Kanada – Sveitsi klo 23.00

Keskiviikko

Ruotsi – Slovakia klo 01.00
USA – Venäjä klo 03.00

Lue lisää

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas.