TVMatsit.com TVMatsit.com
 • 22 la
 • 23 tänään
 • 24 ma
 • 25 ti
 • 26 ke
 • 27 to
 • 28 pe
 • 29 la
 • 30 su
 • 1 ma
 • 2 ti
 • 3 ke
 • 4 to
 • 5 pe

Snooker TV ja stream

Jos Suomessa haluaa katsoa snookeria tv:stä, on Eurosport lajin ykköskanava. Eurosport esittää kaikki snookerin päätapahtumat MM-kisoista Mastersiin. Snookeria live-striimi on tarjolla Eurosportin suoratoistopalvelusta Eurosport Playerista. Tämän lisäksi myös Viaplaylla on oikeudet lähettää tiettyjä snooker-turnauksia kauden aikana.

Snooker ei sisällä tiedossa olevia live-lähetyksiä. Palaa aloitussivulle

Snooker

Miten ihmeessä snooker sai alkunsa?

Biljardia on pelattu jo 1500-luvulla, ja sitä pelattiin lähinnä ylimystön keskuudessa. Biljardin suosio levisi kuitenkin Intiassa asuneiden brittisotilaiden keskuuteen 1800-luvulla, ja pikku hiljaa siitä tuli ’koko kansan harrastus’.

Sir Neville Chamberlain kehitti biljardista snooker-version vuonna 1875. Sana snooker oli Chamberlainin nimitys ensimmäisen vuoden sotilaskokelaille. Hiljalleen laji rantautui myös Intiasta takaisin Brittein saarille ja biljardiliitto hyväksyi snookerin viralliseksi lajiksi vuona 1916.

Snookerin säännöt

Snookerin säännöt kehitettiin vuonna 1882. Pöydällä on 22 värillistä palloa, jotka on snooker-kepillä lyötävä valkoisella lyöntipallon avulla pusseihin.

Jokainen väripallo on tietyn arvoinen: 15 punaista palloa ovat 1 pisteen arvoisia, keltaisesta pallosta saa 2, vihreästä 3, ruskeasta 4, sinisestä 5, pinkistä 6 ja mustasta 7 pistettä.

Jokaisen pelaajan on lyöntivuoronsa alussa pelattava punaista palloa, mikäli punaisia palloja on vielä pöydällä. Pussitettuaan punaisen pelaaja saa siirtyä haluamaansa väripalloon. Jos pelaaja pussittaa väripallon, palautetaan pallo omalle pisteelle, kunnes kaikki punaiset pallot on pussitettu pöydältä.

Jos pelaaja ei lyöntivuorollaan onnistu pussittamaan palloa, siirtyy vuoro vastustajalle. Kun kaikki punaiset on pussitettu, pelaajien on lyötävä väripallot pussiin arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Suurimmat turnaukset

Snookerin kisakalenteri kattaa miltei koko vuoden, mutta huippupelaajien päätähtäin on snookerin MM-kisoissa, joka on yleensä keväällä. Ensimmäiset snookerin MM-kisat järjestettiin jo vuonna 1927. Vuosien saatossa palkintorahat ovat nousseet huimasti, ja nykyään voittaja tienaa maailmanmestaruudesta noin 500 000 euroa.

MM-turnauksen ohella kauden päätapahtumia ovat UK Championship ja The Masters. UK Championship on kahden viikon pituinen turnaus ja se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1977. The Mastersiin kutsutaan maailman 16 parasta pelaajaa taistelemaan 600 000 euron palkintorahoista. Uskollisimmat fanit viettävät live-snookerin parissa tuntikausia, kun ratkaisuottelut venyvät usein yön myöhäisille tunneille.

Kuuluisimmat pelaajat

Snookerin valovoimaisin tähti on Ronnie O’Sullivan, joka tunnetaan myös lempinimellä ’The Rocket”. O’Sullivan voitti ensimmäisen kerran The Masters -turnauksen 19-vuotiaana. Nyt hänellä on 7 The Masters -voittoa ja 6 maailmanmestaruutta.

Tällä hetkellä O’Sullivanin pahimmat kilpailijat ovat Mark Selby ja Judd Trump. Selbyllä on vyöllään kaksi maailmanmestaruutta, kun Trump on voittanut MM-tittelin kerran.

Eniten maailmanmestaruuksia on Stephen Hendryllä (7), joka hallitsi snooker-pöytiä 1990-luvulla. Skottipelaaja voitti mestaruuden 5 kertaa peräkkäin vuosina 1992–96.

Kuuluisin suomalaispelaaja on Robin Hull, joka oli parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 32. Hull pääsi uralla kolme kertaa ranking-turnauksen puolivälieriin eli 8 parhaan joukkoon.

Parhaat tv-hetket

Snookerissa on mahdollisuus tehdä ns. maksimibreikki, eli paras mahdollinen tulos yhden erän aikana. Maksimituloksen 147 pelaaminen on erittäin harvinaista, ja sen todistaminen tv-ruudun edessä on aina unohtumaton hetki kaikille snooker-faneille.

Nopeimman maksimibreikin on tehnyt O’Sullivan, joka puhdisti pöydän kaikista palloista vuoden 2015 MM-kisoissa vain 5 minuutissa ja 20 sekunnissa. Hän käytti yhteen lyöntiin keskimäärin 9 sekuntia, mikä on hämmästyttävän nopeata pelaamista.

Loistava tv-laji

Snooker sopii hyvin tv-lajiksi. Vaikka ottelut saattavat toisinaan venyä erittäin pitkiksi, lajin vaikeus ja pelaajien uskomaton taitotaso pitää tv-katsojat liimattuina ruutujen ääressä. Ei ole siis ihme, että snookeria tv:ssä seuraa paljon ihmisiä ja laji on viime vuosien aikana saanut paljon uusia tv-katsojia, joille laji on ennestään ollut täysin vieras. Eurosport snooker lähetykset ovat tuttuja lajin vankkumattomilla faneille. Eurosport snooker 2021 pysyy lajin ykköskanavana.