- 20 ma
- 21 tänään
- 22 ke
- 23 to
- 24 pe
- 25 la
- 26 su
- 27 ma
- 28 ti
- 29 ke
- 30 to
- 31 pe
- 1 la
- 2 su
Champions League TV ja stream
Mestarien liigan tv-oikeudet Suomessa omistaa kaudella 2021 – 2022 maksukanava C More, joka näyttää yksinoikeudella kaikki ottelut suorana. C Morella ottelut selostetaan suomeksi ja ne alkavat pääosin klo 22:00 Suomen aikaa. Satunnaisia Mestarien liigan otteluita voi näkyä myös peruskanavilla, kuten MTV3 ja Sub, Esimerkiksi finaali näytetään myös MTV3-kanavalla.
Champions Leaguen 2021-22 lohkovaihe alkaa 14.9., ja lohkovaiheen viimeiset ottelut pelataan 7.-8.12. Pudotuspelit alkavat 15. helmikuuta. Champions League finaali pelataan 28.5.2022 Pariisissa.
Tänään, tiistai
Huomenna, keskiviikko
Mestarien liiga 2021-22
- Lohkovaihe, kierros 1 14.-15. syyskuuta
- Lohkovaihe, kierros 2: 28.-29. syyskuuta
- Lohkovaihe, kierros 3: 19.-20. lokakuuta
- Lohkovaihe, kierros 4: 2.-3. marraskuuta
- Lohkovaihe, kierros 5: 23.-24. marraskuuta
- Lohkovaihe, kierros 6: 7.-8. joulukuuta
- Neljännesvälierät | 1. osaottelut: 15.-16. & 22.-23. helmikuuta
- Neljännesvälierät | 2. osaottelut: 8.-9. & 15.-16. maaliskuuta
- Puolivälierät | 1. osaottelut: 5.-6. huhtikuuta
- Puolivälierät | 2. osaottelut: 12.-13. huhtikuuta
- Välierät | 1. osaottelut: 26.-27. huhtikuuta
- Välierät | 2. osaottelut: 3.-4. toukokuuta
- Mestarien liigan finaali pelataan 28. toukokuuta Krestovsky-stadionilla Pietarissa.
Mestarien liigan lohkovaiheeseen suoraan selviytyneet joukkueet 2021-22 (suluissa oman sarjan sijoitus)
- Englanti
Chelsea (hallitseva mestari, 4.)
Manchester City (1.)
Manchester United (2.)
Liverpool (3.)
- Espanja
Atletico Madrid (1.)
Real Madrid (2.)
Barcelona (4)
Villarreal (7. Eurooppa-liigan mestari)
- Saksa
Bayern München (1.)
RB Leipzig (2.)
Borussia Dortmund (3.)
Wolfsburg (4.) - Italia
Inter (1.)
Milan (2.)
Atalanta (3.)
Juventus (4.)
- Ranska
Lille (1.)
Paris St. Germain (2.)
- Portugali
Sporting (1.)
Porto (2.)
- Venäjä
Zenit (1.)
- Belgia
Club Brugge (1.)
- Ukraina
Dynamo Kiev (1.)
- Hollanti
Ajax (1.)
- Turkki
Besiktas (1.)
Euroopan Cupista Mestarien liigaksi
Mestarien liiga eli UEFA Champions League on yksi maailman arvostetuimmista ja seuratuimmista jalkapallosarjoista. Euroopan jalkapalloliiton vuosittain järjestämä Mestarien liiga on lisäksi tasokkain seurajoukkuetason kilpailu Euroopassa, sillä se pelataan Euroopan eri maiden korkeimpien sarjatasojen parhaimpien joukkueiden kesken, ja nykyään joidenkin maiden kohdalla näitä joukkueita on mukana useampia. Alun perin oli Euroopan Cup aina vuodesta 1955 lähtien ja nimeksi vaihdettiin Mestarien liiga vuonna 1992, jolloin sallittiin myös useamman joukkueen osallistuminen samasta maasta.
Ennen vuotta 1992 kilpailu oli sensaatioturnaus, johon osallistui vain jokaisen maan mestaruusseura. Kaudelle 1992 – 1993 kilpailu koki suuria muutoksia: ennen varsinaista cup-muotoista vaihetta alettiin pelaamaan lohkovaihe, nimi muutettiin ja joukkueita otettiin enemmän mukaan. Nykyään jalkapallon MM-kisojen ohella Mestarien liiga on seuratuin ja odotetuin tapahtuma, johon osallistuu 32 joukkuetta.
Näin mestaruudesta pelataan
Euroopan parhaiden joukkueiden kesken otellaan normaalioloissa aina syyskuusta toukokuuhun. Maailmanlaajuinen poikkeustilanne keskeytti kauden 2019 – 2020 pelit neljännesvälierä vaiheeseen maaliskuussa, mutta ottelut käydään elokuussa loppuun.
Mestarien liigaan osallistuvat 32 joukkuetta jaetaan kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon (A-H). Lohkot pelaavat runkosarjan kaksinkertaisena eli kuusi ottelua per joukkue. Pudotuspelivaiheeseen jatkavat kaksi parasta joukkuetta. Eurooppa-liigan (UEFA Europa League, toiseksi tärkein kansainvälinen sarja Euroopassa) kolmannelle kierrokselle pääsevät kolmansiksi sijoittuneet joukkueet ja pois putoavat viimeiseksi sijoittuneet joukkueet.
Jatkoon päässeet 16 joukkuetta arvotaan pareihin pudotuspelivaiheessa ja aina finaaliin asti pelataan cup-muotoisesti. Parit pelaavat keskenään kaksi ottelua koti- ja vierasottelun, joissa jatkoon pääsee maalieron perusteella parempi joukkue. Mikäli maaliero on tasan, ratkaisee vierasmaalisääntö eli enemmän vierasottelussa maaleja tehnyt joukkue voittaa. Maaliero hankitaan tarvittaessa pelaamalla jatkoaika ja rangaistuspotkukilpailulla. Finaali on yksiosainen ottelu puolueettomalla kentällä ja voittaja voittaa Mestarien liigan. Vasta vuonna 2010 loppuottelu pelattiin ensimmäisen kerran lauantaina, kun siihen saakka finaalipäivä oli ollut keskiviikko.
Menestystä maittain ja seuroittain
Koko Mestarien liigan historian ajalta menestynein seura on espanjalainen Real Madrid, jolla on jopa 13 mestaruutta hallussaan ja viisi näistä on tullut kilpailun ensimmäisenä viitenä vuonna peräkkäin. Maittain tilannetta tarkasteltaessa Espanja on menestynein 18 mestaruudella ja seuraavina ovat Englanti 13 mestaruutta ja Italia 12 mestaruutta. Italialaisilla seuroilla on myös eniten hallussaan toisia sijoja, niitä on yhteensä 16. Englannilla puolestaan on hallussa eniten voittaneita seuroja, peräti viisi englantilaista seuraa on voittanut mestaruuden ja näistä viimeisimpänä hallitseva mestari Liverpool vuodelta 2019.
Yhteensä 22 eri seuraa on pokannut Mestarien liigan mestaruuden ja näistä 12 joukkuetta on voittanut useammin kuin kerran. Espanjalainen Real Madrid tosiaan johtaa mestaruustilastoa ja viimeisin voitto seuralla on vuodelta 2018, ja mestaruuksia voitettiin yhteensä kolmena vuonna peräkkäin. Real Madrid oli ensimmäinen joukkue, joka on voittanut nykyisen muotoisen Mestarien liigan kolmena vuonna peräkkäin.
Kolme menestyneintä seuraa
Real Madrid FC – arvioitu arvo €4.2 miljardia, Real Madrid on arvioitu olevan maailmanlaajuisesti eniten tienaava jalkapalloseura. Real Madrid osoitti kykynsä ja lukitsi maineensa tosissaan otettavana seurana 1950-luvulla, voittaessaan Euroopan Cupin viisi kertaa peräkkäin ja päästessään finaaliin seitsemän kertaa. Kotimaassaan Real Madridilla on hallussaan peräti 35 pääsarjan eli Primera Divisiónin (LaLiga) mestaruutta, 19 Copa del Rey (Espanjan kuninkaan cup) voittoa, 12 Supercopa de España (Espanjan supercup) voittoa ja Espanjan liigacupista vielä yksi voitto. Kansainvälisistä kilpailuista seura on aiemman Euroopan Cupin / Mestarien liigan 13 voiton lisäksi voittanut Eurooppa liigan (UEFA Cup) kaksi kertaa, UEFAN Super Cupin neljä kertaa ja jalkapallon seurajoukkueiden maailmanmestaruuksia (FIFA Club World Cup) seuralla on neljä kappaletta.
AC Milan – seuran tunnus on vaatimattomasti "Il club più titolato al mondo" eli "Maailman menestynein joukkue”. Kotimaassaan AC Milan on voittanut Italian jalkapallon pääsarjan eli Serie A:n mestaruuden 18 kertaa, ollen Juventuksen jälkeen toiseksi menestynein seura yhdessä Internazionalen kanssa jaetulla sijalla. Mestarien liigan 7 mestaruuden lisäksi kansainvälisiä voittoja on tullut viisi UEFA Super Cupissa, jalkapallon seurajoukkueiden maailmanmestaruuksia yksi, Intercontinental Cup voittoja kolme ja Cup-voittajien cupissa AC Milan on voittanut kahdesti.
Liverpool FC – Englannin jalkapallohistorian menestyneimpiä seuroja. Liverpool on Mestarien liigan mestari vuodelta 2019 ja yhteensä mestaruuksia seuralla on 6, seuraavaksi menestynein englantilainen joukkue Mestarien liigassa on Manchester United kolmella voitolla. Valioliigan eli Englannin korkeimman tason mestaruuksia Liverpoolilla on 19, joka on toiseksi eniten Manchester Unitedin jälkeen. Eurooppa liigan voittoja hallussa on yhteensä kolme, UEFA Super Cupin voittoja on viisi ja pallon seurajoukkueiden maailmanmestaruuksia yksi.
Suomalaiset Mestarien liigassa
Kauden 2019 – 2020 loppuun mennessä Mestarien liigassa on pelannut 40 suomalaista jalkapalloilijaa. Mestaruudesta on päässyt nauttimaan kaksi kotimaista pelaajaa: Jari Litmanen Ajaxin kanssa kaudella 1994 – 1995 sekä Sami Hyypiä Liverpoolin riveissä kaudella 2004 – 2005. Mestaruuskautta seuraavalla kaudella Jari Litmanen voitti liigan maalikuninkuuden yhdeksällä maalillaan Ajaxin paidassa. Mestarien liigan lohkovaiheessa pelannut ainoa suomalainen seura on Helsingin Jalkapalloklubi (HJK) kaudella 1998 – 1999. Mestarien liigan pokaali on ollut nähtävillä ensimäistä kertaa Suomessa vuonna 2019 ja silloin halukkaat pääsivät ottamaan sen kanssa yhteiskuvia Helsingissä. Meneillään olevalla kaudella suomalainen maajoukkuepelaaja Lukas Hradecký pelaa Bayer Leverkusenin riveissä ja lisäksi muun muassa suomalainen tuomari Mattias Gestranius on päässyt viheltämään Mestarien liigan pelejä.
Mestarien liigaa sinulle
Jalkapallolla on maailmanlaajuisesti 3,5 - 4 miljardia seuraajaa ja Mestarien liiga on ehdottomasti seuratuimpia sarjoja. Ei siis ihme, että monessa kotitaloudessa seurataan televisiosta tai suoratoistopalvelusta Euroopan parhaimpien joukkueiden ottavan mittaa toisistaan. Tarkista Mestarien liigan ohjelma ja mistä ottelut voi katsoa ylhäältä ja ota osaa vuoden seuratuimpaan urheilutapahtumaan: Mestarien liigan finaaliin.