TVMatsit.com TVMatsit.com
 • 15 la
 • 16 tänään
 • 17 ma
 • 18 ti
 • 19 ke
 • 20 to
 • 21 pe
 • 22 la
 • 23 su
 • 24 ma
 • 25 ti
 • 26 ke
 • 27 to
 • 28 pe

Salibandy TV ja stream

YLE TV2 ja Areena näyttävät salibandyn joka toinen vuosi pelattavat salibandyn MM-kisat sekä salibandyliigan Superfinaalin. Uudistetun pääsarjan, F-liigan, kaikki ottelut näytetään kaudesta 2020-21 alkaen Ruudussa.

Salibandy ei sisällä tiedossa olevia live-lähetyksiä. Palaa aloitussivulle

Salibandy

Salibandyn historia

Salibandy on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana yhdeksi suosituimmista mailapeleistä Suomessa. Nykymuotoinen salibandy juontaa juurensa Ruotsista, jossa pelattiin ensimmäistä kertaa lajin mestaruudesta vuonna 1981.

Lajin suosio kasvoi 1990-luvulla etenkin opiskelijoiden keskuudessa. Salibandystä, tai sählystä, tuli myös suosittu laji koulujen liikuntatunneilla. Lajin valmennus kehittyi paljon 2000-luvulla, ja salibandyn harrastajamäärät lähtivät nousuun.

Salibandy tänään on toiseksi suosituin laji Suomessa jalkapallon jälkeen. Salibandyä harrastetaan lähinnä vain Euroopassa. Aasiassa lajia on yritetty kehittää viimeisen 10 vuoden aikana ja Kansainväliseen salibandyliittoon kuuluu 15 jäsenmaata Aasiasta.

Säännöt

Salibandyottelun peliaika on 3 x 20 minuuttia. Erien välissä on normaalisti 10-12 minuuttia. Peliaika on tehokasta eli kello pysäytetään aina, kun pallo ei ole pelissä. Jos peli on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 10 minuutin jatkoaika. Jatkoaika päättyy, kun toinen joukkueista tekee maalin.

Jos jatkoaika päättyy maalittomana, on vuorossa rangaistuslaukauskilpailu. Kummastakin joukkueesta nimetään viisi pelaajaa, ja pelaajat yksi kerrallaan lähtevät keskiympyrästä maalintekoon. Pallo ei saa liikkua taaksepäin ja pelaaja ei saa koskea enää palloon maalivahdin kosketettua siihen.

Erotumarit voivat määrätä pelaajille kahden, viiden ja kymmenen minuutin rangaistuksia.

Miesten MM-kilpailut

Ensimmäiset salibandyn MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1996. Ruotsi lajin syntymaana oli ylivoimainen ensimmäisissä kisoissa. MM-historian ensimmäisessä finaalissa Ruotsi voitti Suomen maalein 5-0. Vuonna 1996 MM-kisoissa oli mukana 12 maata, mukaan lukien Singapore ja Viro.

MM-kisat järjestetään joka toinen vuosi. Ruotsi voitti viisi ensimmäistä turnausta lähes näytöstyyliin. Vuonna 2008 maailmanmestariksi kruunattiin kuitenkin Suomi ensimmäistä kertaa. Prahassa pelatussa loppuottelussa Suomi voitti Ruotsin jännittävien vaiheiden jälkeen jatkoajalla maalein 7-6.

Suomi uusi mestaruutensa kaksi vuotta myöhemmin. Helsingissä pelattua finaalia katsoi tv:ssä parhaimmillaan 605 000 eri katsojaa. Finaalissa Suomi oli ylivoimainen, kun se kaatoi Ruotsin maalein 6-2.

Ruotsi voitti mestaruudet vuosina 2012 ja 2014, mutta Suomi otti valtikan takaisin itselleen vuonna 2016. Myös vuoden 2018 tuli Suomeen. Suomen oli määrä järjestää vuoden 2020 MM-kisat, mutta ne on alustavasti siirretty joulukuulle 2021.

Tunnetuimpia suomalaisia salibandypelaajia ovat Tero Tiitu, Henri Johansson ja Mika Kohonen. Tiitun jatkoaikamaali Ruotsia vastaan vuoden 2008 MM-finaalissa valittiin Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Naisten MM-kilpailut

Naisten ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 1997. Mukana oli vain 10 maata, ja Ruotsi voitti finaalissa Suomen maalein 4-2. Ruotsilla onkin eniten naisten maailmanmestaruuksia, kun se on voittanut 12 turnauksesta peräti 9. Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti. Vuonna 1999 Suomi löi finaalissa Sveitsin 3-1 ja kaksi vuotta myöhemmin loppuottelussa kaatui Ruotsi maalein 2-0.

Miesten F-liiga

Suomen korkein sarjataso F-liiga tunnettiin vielä kaudella 2019–2020 nimellä Salibandyliiga. Ensimmäisen Salibandyliigan mestaruuden voitti Manse United. Salibandyliigan hallitseva mestari on Classic Tampereelta. Mestaruus oli Classicille seuran historian neljäs. Eniten mestaruuksia on helsinkiläisellä SSV (11). Espoolaisella Oilersilla on Classicin ohella neljä mestaruutta.

Kaudella 2019-2020 mestaria ei nimetty koronaviruspandemian takia.

Naisten F-liiga

Naisten Salibandyliigan ensimmäinen mestari oli BET Jyväskylästä. Viime vuosina naisten salibandyliigaa ovat hallinneet Classic Tampereelta ja SB-Pro Nurmijärveltä. Eniten mestaruuksia on voittanut Classic, jolla on 7 pokaalia.

Salibandy tv:ssä

Salibandyn MM-kilpailut näytetään YLE:n kanavilla. MM-finaali on yksi vuoden katsotuimpia urheilulähetyksiä tv:ssä. Sekä miesten että naisten F-liigan ottelut näkyvät Ruudun striimipalvelussa.