Miksi suomalaisten KHL-pelaajien olympiamatka on vaarassa
Ensi viikolla Lausannessa järjestettävään Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) hallituksen kokoukseen kohdistuu poikkeuksellisen suuri mediahuomio, kun järjestö ratkaisee valtiollisesta dopingohjelmasta syytetyn Venäjän oikeudesta osallistua helmikuun olympiakisoihin. Suomalaisten KHL-pelaajien osanotto olympialaisten kiekkoturnaukseen saattaa vaarantua, jos KOK päätyy kieltämään venäläisten kilpailemisen Peyongchangissa.
Kriisin tausta
Venäjä on ollut jo vuodesta 2015 Maailman antidopingtoimiston (WADA:n) hampaissa. Organisaation mukaan Venäjän kansallinen antidopingtoimisto (RUSADA) ei vieläkään noudata kansainvälistä antidopingkoodia, joten WADA päätyi marraskuisessa Soulin kokouksessaan suosittamaan KOK:lle Venäjän sulkemista 2018 olympialaisista.
WADA:lla on vedenpitävät todisteet 2014 Sochin olympialaisissa 29 mitalia voittaneen Venäjän kansallisesta doping-ohjelmasta. WADA:n tilaama McLarenin raportti osoittaa, että RUSADA, Venäjän urheiluministeriö, olympiakomitea sekä federaation turvallisuuspalvelu FSB ovat kaikki yhteistoiminnassa suojelleet dopingia käyttäneitä venäläisurheilijoita. Valtiojohtoinen ohjelma on ollut toiminnassa ainakin vuoden 2011 lopusta elokuuhun 2015.
Ennen kuin WADA voisi puoltaa Venäjän osallistumista olympialaisiin pitäisi Venäjän päästää riippumattomat kansainväliset tutkijat RUSADAN Moskovan dopinglaboratorioon sekä tunnustaa valtion tukema dopingohjelma. Erityisesti jälkimmäinen vaatimus on kivi presidentti Vladimir Putinin kengässä, koska se on jyrkässä ristiriidassa Venäjällä vallitsevan poliittisen doktriinin kanssa. Kremlissä venäläisurheilijoiden mahdollinen olympiasulku onkin leimattu amerikkalaisten masinoimaksi operaatioksi, jonka tarkoituksena on kostaa Venäjän väitetty puuttuminen Yhdysvaltojen vaaleihin.
Mitä tekee KOK?
WADA ei ole toiminvaltainen elin, joten päätöksen Venäjän osallistumisesta Peyongchangiin tekee Kansainvälinen olympiakomitea. 2016 Rion kesäolympialaisten kohdalla KOK väisti vastuutaan vierittämällä ratkaisun lajiliitoille, jolloin esimerkiksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) salli venäläisten osallistua kisoihin “neutraalin” lipun alla. Nyt Venäjän urheilujohtajat ovat kuitenkin tehneet selväksi, että maan urheilijoiden kilpaileminen Peyongchangissa ilman kansallisia tunnuksia ei tule kysymykseen. Näin ollen maatunnusten riistäminen venäläisurheilijoilta johtaisi todennäköisesti olympiaboikottiin.
KOK:n presidentti Thomas Bach on tukalan tilanteen edessä. Venäjän sulkeminen kisoista ei ole mieluisa vaihtoehto. Putin ja Venäjän olympiakomitea ovat olleet 2013 KOK:n johtoon valitun saksalaisen suurimpia tukijoita. Toisaalta vaakakupissa painaa KOK:n uskottavuus. WADA:n suositusta ei voi oikein painaa villaisella, sillä länsimainen media ei antaisi sitä anteeksi.
Todennäköisesti KOK pyrkii löytämään jonkinlaisen kompromissin, joka mahdollistaisi venäläisten vähintään rajoitetun osallistumisen olympialaisiin. Melko varmasti Venäjän ja KOK:n epäviralliset tunnustelijat etsivät umpikujaan parhaillaan molempia tyydyttävää ratkaisua, jolle voitaisiin hakea Lausannen kokouksessa hallituksen määräenemmistön tuki.
KHL-pelaajat Venäjän vastatoimien kohteena
Venäjän kannalta KOK:n liian ankara ratkaisu johtaisi todennäköisesti vastatoimiin. Ensimmäisenä toimenpiteenä Venäjä saattaisi protestoida KOK:n päätöstä kieltämällä omien urheilijoidensa olympiaedustuksen neutraalin lipun alla.
Seuraavaksi se saattaisi pyrkiä haittaamaan kisoja muulla tavalla. KHL:n olympiatauon peruminen on yksi esillä ollut vastatoimi. Kommersant lehden mukaan Venäjän parlamentin alahuone on jo ryhtynyt valmistelemaan lakia, joka peruisi olympiatauon ja siten estäisi myös muiden maiden KHL-pelaajien osallistumisen olympiaturnaukseen. Leijonien Karjala-turnauksen joukkueesta 14 oli KHL-pelaajia. Kanadan tilanne olisi vielä hankalampi, sillä Suomen EHT-turnauksen 25 miehen joukkueesta peräti 16 kiekkoili Venäjän pääsarjassa.
KOK:lla on Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) kanssa sopimus kansallisten sarjojen keskeyttämiseksi olympialaisten ajaksi. Toisin kuin NHL on KHL Kansainvälisen jääkiekkoliiton jäsen, joten se on velvoitettu päästämään maajoukkueisiin kutsutut pelaajat olympialaisiin. IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin mukaan KHL:n kieltäytyminen johtaisi sanktioihin.
Lue lisää
- Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat: ohjelma ja televisiointi
- Video: Donskoi iskee taistelumaalin epäonnistuneen läpiajon päätteeksi
- Video: Suomen kovin puolustuslupaus iski taas komean maalin
Kommentit