VeikkausTV – Suomen suurin urheilun ilmaiskanava

 

Rahapeliyhtiö Veikkauksen 2010-11 lanseeraama live stream -kanava VeikkausTV on noussut viime vuosina merkittäväksi urheilutapahtumien esittäjäksi.  

VeikkausTV:n merkitys Veikkaukselle

VeikkausTV on vastaus kehitykseen, jossa urheilun TV-oikeudet ovat siirtyneet maksullisille kanaville. On Veikkauksen edun mukaista, että urheilutapahtumat ovat mahdollisimman suuren yleisön saatavilla edulliseen hintaan. Esimerkiksi jalkapallon tai jääkiekon maailmanmestaruuskisojen siirtyminen maksumuurin taakse tietäisi vedonlyönnin pelien vaihdon romahdusta ja suuria menetyksiä Veikkaukselle. Oman stream-kanavan välityksellä Veikkaus on pystyy tarjoamaan ilmaiseksi maksukanavilla näkyviä uhreilutapahtumia omille kanta-asiakkailleen. VeikkausTV on osoittautunut oivaksi välineeksi asiakkaiden sitouttamiseen Veikkauksen verkkopalveluun. Jalkapallosta tai vaikkapa snookerin MM-kisoista kiinnostunut asiakas saattaa palata sivuille monta kertaa viikossa katsomaan ottelua ja lyömään siinä sivussa pari vetoa. Alusta loppuun jalkapallo-ottelun VeikkausTV:n kautta seuraava asiakas käyttää yhtiön verkkosivulla noin kaksi tuntia tavallisen viiden minuutin pituisen istunnon sijasta. Todennäköisyys käyttää rahaa sivulla kasvaa istunnon venymisen myötä. 

Live-vedonlyönti rajussa kasvussa

Tapahtuma-aikaisen vedonlyönnin eli kansankielellä live-vedonlyönnin kasvu on yksi rahapelaamisen trendeistä. Veikkauksella live-vedonlyöntiä pelattiin vuonna 2016 yhteensä 58 miljoonalla eurolla, mikä merkitsi 71,7 % kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Live-vedonlyönti on keskimäärin peliyhtiölle tavallista vedonlyöntiä kannattavampaa, koska pelaaminen on luonteeltaan impulsiivista. Ei ole kovin todennäköistä, että viihdepelaaja jää istumaan rahojensa päälle voitettuaan ensimmäisen live-vetonsa, jos ottelua on vielä tunti jäljellä. Toistuvien epäedullisilla kertoimilla lyötyjen betsien myötä todennäköisyys sille, että yhtiö ottaa oman pois nousee. Veikkauksen peliehdot ovat live-vedonlyönnissä usein huonommat kuin ennakkokertoimissa. Tyypillisesti yhtiö saattaa tarjota Pitkävedossa yhtä vahvaksi arvioidulle parille kertoimia 1,90 – 1,90, mutta live-vedonlyönnissä yhtiön marginaali on kasvanut asetelmaan 1,85 – 1,85.

Onko VeikkausTV maksullisten kanavien kilpailija?

Rajoitettu stream-ikkunan koko on suurin syy siihen, että VeikkausTV ei ole vielä varteenotettava kilpailija Viaplaylle, Ruudulle tai Cmore -suoratoistopalveluille. Tähän asti VeikkausTV on tyytynyt näyttämään vain teasereita suomalaisia eniten kiinnostavista sarjoista osittain yhteistyössä maksukanavien kanssa. Veikkauksella olisi rahaa ja ehkä myös halua laajentaa VeikkausTV:tä lähemmäksi täysiveristä urheilukanavaa, mutta ongelmaksi muodostuu yhtiön monopoliasema. Maksukanavia pyörittävä mediatalot eivät varmastikaan suostuisi siihen, että Veikkaus alkaisi kilpailla niiden kanssa investoimalla monopolin avulla kerätty rahapelien tuottoaja halutuimpiin urheilusisältöihin. Toisaalta maksukanavien on toimittava Veikkauksen kanssa yhteistyössä, sillä yhtiö on uskollinen mainostaja TV:n kutistuvilla mainosmarkkinoilla. Nykytilanne todennäköisesti tyydyttää niin maksukanavia kuin Veikkaustakin. Vedonlyönnin kannalta tärkeimpien merkittävien urheilutapahtumien näkyminen ilmaiseksi on määritelty laissa. Tosin Veikkaus varmasti toivoo, että suomalaiskatsojan kannalta sopivaan aikaan lähettävät jääkiekon Liiga sekä jalkapallon Mestarien liiga ja Valioliiga olisivat helpommin suuren yleisön saatavilla.

VeikkausTV:n streamit

VeikkausTV tarjoaa tai on ainakin tarjonnut seuraavia sarjoja. VeikkausTV ei esitä kaikista sarjoista läheskään kaikkia otteluita. 

Jalkapallo

Portugalin liiga                                  Portugalin pääsarja
2. Bundesliiga                                  Saksan 2. sarjataso
Eredivisie                                          Hollannin pääsarja
La Liga                                              Espanjan pääsarja
Ligue 1                                              Ranskan pääsarja
Serie B                                               Italian 2. sarjataso
Tanskan Superliga                          Tanskan pääsarja

 

Jääkiekko                             

KHL                                                    Kontinental Hockey League
SHL                                                    Ruotsin pääsarja

Koripallo     

Korisliiga                                           Suomen pääsarja

Salibandy

F-liiga                                               Suomen pääsarja

Tennis

WTA Tour                                       Naisten ammattilaiskiertue

Katso  VeikkausTV:n ohjelmakartta

Katso muun urheilun ohjelmakartta