(Photo by: Dilip Vishwanat/Getty Images/AFP)

Pudotuspelit edessä – tässä Stanley Cupin voittajasuosikit

NHL-kausi jatkuu vihdoinkin, kun pelit saadaan jälleen käyntiin 1.8.2020. Runkosarja julistettiin päättyneeksi jo aiemmin, joten nyt siirrytään suoraan pudotuspeleihin – jotka pelataan tosin täysin eri formaatissa kuin aiemmin. Ottelut pelataan ilman yleisöä ja pelipaikkoja on kaksi: läntisen konferenssin osalta pudotuspelit pelataan Edmontonissa ja itäisen konferenssin joukkueet ottavat mittaa toisistaan Torontossa.

Kaikki joukkueet lähtevät pudotuspeleihin täysin uudenlaisista asetelmista, sillä koskaan aiemmin pudotuspelit eivät ole käynnistyneet näin myöhään. Poikkeuksellisen kaudesta 2020 tekee toki myös se, että ensimmäinen playoff-kierros pelataan paras viidestä -järjestelmällä, eli jatkoon pääsee jo kolmella voitolla.

Stanley Cup 2020 -voittajasuosikit

Vedonlyöntisivusto Bet365:n kertoimien perusteella tämän vuoden voittajasuosikit ovat:

Boston Bruins
Tampa Bay Lightning
Vegas Golden Knights
Colorado Avalanche
St. Louis Blues
Washington Capitals
Philadelphia Flyers
Dallas Stars
Pittsburgh Penguins
Edmonton Oilers

Suomalaisittain mukana on kuitenkin myös muutamia muita kiinnostavia joukkueita, sillä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella nähdään Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen Carolina Hurricanes, Leijonat maailmanmestaruuteen 2011 kipparoineen Mikko Koivun Minnesota Wild, Patrik Laineen tähdittämä Winnipeg Jets ja sekä New York Rangers, joten supertulokas Kaapo Kakkokin pääsee näyttämään kyntensä pudotuspeleissä.

Näin pelataan läntisessä konferenssissa

Runkosarjan neljä parasta joukkuetta pääsevät suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle, ja ne sijoitetaan pudotuspelikaavioon runkosarjasijoituksen perusteella. Runkosarjan neljän kärki läntisessä konferenssissa oli St. Louis, Colorado, Vegas ja Dallas. Loput joukkueet pelaavat paras viidestä -ottelusarjan, ja jokaisen ottelusarjan voittaja etenee toiselle kierroksella.

Läntisen konferenssit otteluparit ensimmäisellä pudotuspelikierroksella:

Edmonton – Chicago
Nashville – Arizona
Vancouver – Minnesota
Calgary – Winnipeg

Näin pelataan itäisessä konferenssissa

Pelijärjestelmä on itäisessä konferenssissa samanlainen kuin lännessäkin. Idän neljä parasta joukkuetta runkosarjassa olivat Boston, Tampa Bay, Washington ja Philadelphia. Kahdeksan muuta joukkuetta tavoittelevat paikkaansa jatkopeleissä pelaamalla paras viidestä -ottelusarjan.

Itäisen konferenssin otteluparit ensimmäisellä pudotuspelikierroksella:

Pittsburgh – Montreal
Carolina – NY Rangers
NY Islanders – Florida
Toronto – Columbus

Stanley Cup 2020 – tässä pudotuspelien mielenkiintoisimmat joukkueet

Kuten aina, Stanley Cup -pudotuspelien jokaisesta ottelusarjasta voi odottaa jännittävää, eikä yksikään joukkue tule varmasti pääsemään jatkoon helpolla. Otimme tarkempaan käsittelyyn 10 pudotuspelijoukkuetta, joilla on mahdollisuus päästä tänä vuonna pitkälle tai jotka ovat suomalaisittain tarkasteltuna mielenkiintoisia.

Boston Bruins

Runkosarja: 70 ottelua – 44 voittoa – 14 tappiota – 12 jatkoaikavoittoa – 100 pistettä
Stanley Cup -voitot: 6 (-29, -39, -41, -70, -72, -11)

Bruins on kenties suurin mestarisuosikki tällä kaudella jyrättyään vastustamattomasti President’s Trophy -voittajaksi 70 ottelun mittaiseksi typistyneessä runkosarjassa. Yksi kauden parhaita hyökkääjiä koko liigassa on tällä kaudella ollut David Pastrnak, joka jakaa runkosarjan parhaan maalintekijän Rocket Richard Trophyn yhdessä Alexander Ovechkinin kanssa. Molemmat sytyttivät punalampun 48 kertaa.

Pastrnak keräsi yhteensä 95 pistettä runkosarjassa, ja muodosti yhdessä Brad Marchandin ja Patrice Bergeronin kanssa yhden tämän kauden parhaista hyökkäysketjuista. Marchand kellotti 87 pistettä runkosarjassa, kun taas liigan kenties paras kahden suunnan sentteri Bergeron naputti 31 maalia ja 25 syöttöä eli 56 pistettä.

Loistavan ykköskenttänsä lisäksi Bruins saa joka ilta mahdollisuuden voittaa maalivahtitandeminsa ansiosta. Kakkosmaalivahtina on häärinyt Jaroslav Halak, mutta todellinen tähti tolppien välissä on totta kai Tuukka Rask.

Liigan paras päästettyjen maalien keskiarvo (2,12) ja torjuntaprosentti 92,9 % toivat tällä kaudella Raskille myös Vezina-ehdokkuuden. Rask oli mukana joukkueessa jo edellisellä mestaruuskaudella 2011, mutta tuolloin Tim Thomas kantoi ykkösveskarin vastuun. Onko tänä vuonna Raskin vuoro voittaa mestaruus joukkueensa kiistattomana ykköskassarina?

St. Louis Blues

Runkosarja: 71 ottelua – 42 voittoa – 19 tappiota – 10 jatkoaikavoittoa – 94 pistettä
Stanley Cup -voitot: 1 (2019)

Läntisen konferenssin ykkösjoukkue haluaa varmasti näyttää, ettei viime vuoden Stanley Cup ollut mikään onnenkantamoinen. Joukkue nousi sensaatiomaisesti mestariksi oltuaan vielä tammikuussa koko liigan pohjamudissa.

Joukkue päihitti viime kauden pudotuspeleissä ensin Winnipegin voitoin 4–2, sen jälkeen kyytiä sai Dallas voitoin 4 –3 ja sen jälkeen läntisen konferenssin finaalissa San Jose Sharks sai todeta missourilaisryhmän paremmakseen, kun Blues vei ottelusarjan nimiinsä voitoin 4–2.

Stanley Cup -finaaleissa vastaan asettui Tuukka Raskin tähdittämä Boston Bruins, joka lähti finaaleihin selvänä ennakkosuosikkina. Jordan Binningtonin loistavat otteet Bluesin maalilla sekä venäläistähti Vladimir Tarasenkon vakuuttavat otteet kuitenkin toivat Bluesilla seurahistorian ensimmäisen mestaruuden seitsemännen ottelun jälkeen voitoin 4–3.

Winnipeg Jets

Runkosarja: 71 ottelua – 37 voittoa – 28 tappiota – 6 jatkoaikavoittoa – 80 pistettä
Stanley Cup -voitot: 0

Winnipeg Jetsilla on paikka monen suomalaisen sydämessä, sillä Teemu Selänne pelasi uransa ensimmäiset joukkueet juuri manitobalaisjoukkueen riveissä. Vuonna 2011 Atlantasta takaisin Winnipegiin siirtyneen joukkueen yksi suurimmista tähdistä on totta kai Patrik Laine, jonka tehoja Jets tulee varmasti tarvitsemaan tämänkin vuoden pudotuspeleissä.

Lainetta haukuttiin ensimmäisen NHL-kausiensa jälkeen ”yhden laukauksen ihmeeksi”, ja onhan se totta, että suurin osa Patrik Laineen maaleista syntyi lähes identtisellä tavalla: one-timerilla b-pisteen tuntumasta.  

Tällä kaudella Laine on kuitenkin osoittanut olevansa paljon muutakin kuin namupasseista helppoja maaleja nakuttava laituri ja ylivoimapelin erikoismies. Laine pelasi kuluvalla kaudella 68 runkosarjaottelua tehoilla 28 + 35 = 63, joten aiempiin kausiin verrattuna syöttöpisteiden määrässä on tapahtunut komeaa kasvua.

Paikka Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin rinnalla ykkösketjussa on varmasti tamperelaisen tavoitteena, mutta näytönpaikan saaminen edellyttää varmasti onnistumisia heti ensimmäisissä otteluissa. Näillä näkyminen Laine aloittaa kuitenkin Jetsin kakkosketjussa Nikolaj Ehlersin ja Cody Eakinin kanssa.

Jets kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Calgary Flamesin.

Las Vegas Golden Knights

Runkosarja: 71 ottelua – 39 voittoa – 24 tappiota – 8 jatkoaikavoittoa – 86 pistettä
Stanley Cup -voitot: 0

Liigan uusimmasta joukkueesta odotettiin heittopussia heti ensimmäisellä kaudella 2017 – 2018, kun vegasilaisjoukkue tuli mukaan laajennusdraftin jälkeen. Mutta kuinkas sitten kävikään? Uskomattomalla tavalla yhteen hitsautunut joukkue näytti kyntensä ja eteni aina Stanley Cup -finaaleihin asti.

Vaikka Washington veikin tuolloin mestaruuden voitoin 4–1, oli kausi täydellinen menestys Golden Knightsille. Seuraavalla kaudella tie ei vienyt ihan yhtä pitkälle, kun San Jose päätti Vegasin kauden jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Marc-Andre Fleuryn, Max Paciorettyn, Derek Engellandin ja Paul Stastnyn kaltaisten tähtien avulla Golden Knights voi tälläkin kaudella edetä todella pitkälle, joten vegasilaisryhmää kannattaa pitää silmällä.

Colorado Avalanche

Runkosarja: 70 ottelua – 442 voittoa – 20 tappiota – 8 jatkoaikavoittoa – 92 pistettä
Stanley Cup -voitot: 2 (-96, -01)

Mikko Rantasen, Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin tähdittämä Avalanche hakee ensimmäistä mestaruuttaan sitten vuoden 2001, jolloin kannua oli nostelemassa myös muuan Ville Nieminen.

Rantaselta jäi loukkaantumisten vuoksi melko pitkä pätkä runkosarjaa pelaamatta, mutta 42 ottelussa syntyi kuitenkin 19 maalia ja 22 syöttöä. Joukkueen toinen suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi takoi runkosarjassa 65 otteluun alempien ketjujen rouhijalle kelvolliset tehot 16 + 17 = 33.

Yksi Coloradon mielenkiintoisimmista pelaajista kärkiketjujen tähtien lisäksi on tulokaspuolustaja Cale Makar, joka on ehdolla myös parhaan tulokkaan palkinnon Calder Trophyn saajaksi.

Carolina Hurricanes

Runkosarja: 68 ottelua – 38 voittoa – 25 tappiota – 5 jatkoaikavoittoa – 81pistettä
Stanley Cup -voitot: 1 (2006)

Caroline Hurricanes ei ole suoranaisesti koskaan kuulunut mestaruussuosikkeihin, eikä näin voi sanoa olevan tälläkään kaudella. Kaikki on kuitenkin mahdollista, kuten Bluesin viime kausi hyvin osoitti. Jos Hurricanes menee tänä vuonna pitkälle, tulee se luultavasti olemaan paljon suomalaispelaajien ansiota.

Runkosarjan tehokkain Canes-pelaaja oli rahakkaan jatkosopimuksen seuran kanssa solminut Sebastian Aho, joka tykitti 38 maalia ja antoi 28 syöttöä. Canesin sisäisen pistepörssin kakkonen Teuvo Teräväinen teki 15 maalia ja jakoi 48 syöttöä.

Hurricanesin riveissä pelaa myös hyökkääjä Eetu Luostarinen, joka jäänee tosin näillä näkymin melko pienelle peliajalle pudotuspeleissä, ellei lisää jääaikaa avaudu esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi.

Minnesota Wild

Runkosarja: 69 ottelua – 35 voittoa – 27 tappiota – 7 jatkoaikavoittoa – 77 pistettä
Stanley Cup -voitot: 0

Onko tänä vuonna Mikko Koivun viimeinen tilaisuus päästä tavoittelemaan himoittua kannua? Minnesotan tilanne ei ole kovin kaksinen, sillä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu ennakkoon vahvempi Vancouver Canucks, jonka ykköstähtenä häärii vuoden tulokkaan tittelista Coloradon Makarin kanssa kamppaileva Quinn Hughes.

Koivu esti oman siirtoonsa, sillä Minnesotan veteraani haluaa päättää uransa uskollisena omalle seuralleen. Turkulainen pelaa nykyisen sopimuksensa viimeistä kautta, eikä 37-vuotiaan uran jatkosta ole toistaiseksi varmaa tietoa – 2020 saattaa jäädä Koivun viimeiseksi taalaliigassa.

Minnesotan ryhmään kuuluu myös maalivahti Kaapo Kähkönen, joka tosin saattaa jäädä täysin ilman peliaikaa, jos Wildin maalivahtikaksikko Devan Dubnyk – Alex Stalock pysyy terveenä. Kähkösen torjuntaprosentti runkosarjan viidessä ottelussa oli 91,3 %, ja tilille kilahti 3 voittoa, 1 jatkoaikavoitto ja 1 tappio.

Dallas Stars

Runkosarja: 69 ottelua – 37 voittoa – 24 tappiota – 82 jatkoaikavoittoa – 82 pistettä
Stanley Cup -voitot: 1 (-99)

Teksasilaisjoukkueen historiasta löytyy yksi Stanley Cup vuodelta 1999, jolloin Jere Lehtinen oli voittamassa mestaruutta joukkueelle. Jos Lord Stanleyn lahjoittama pokaali menee tällä kaudella Starsille, nostelee pokaalia useampikin suomalainen.

Dallasin riveissä pelaa yhtenä liigan parhaista luistelijoista pidetty Miro Heiskanen, joka on myös joukkueen sisäisessä pistepörssissä kolmantena – edellään vain kaksi ehdotonta tähtihyökkääjää, Jamie Benn ja Tyler Seguin. Heiskasen lisäksi Stars-paidassa viilettävät Roope Hintz, Esa Lindell ja Joel Kiviranta.

Dallasista löytyy Hintzin kaltaista nuoruuden intoa, mutta myös paljon kokemusta. Joe Pavelski, Alexander Radulov ja Corey Perry näyttävät mallia nuoremmille niin jäällä kuin Starsin kopissakin. Bennin ja Seguinin ailahtelevat otteet olivat puheenaihe jo runkosarjassa, ja Starsin menestyminen pudotuspeleissä edellyttää kovia tehoja seuran suurimmilta staroilta. Nähtäväksi jää, pystyykö Stars taistelemaan tosissaan seurahistorian toisesta Stanley Cupista.

New York Rangers

Runkosarja: 70 ottelua – 37 voittoa – 28 tappiota – 5 jatkoaikavoittoa – 79 pistettä
Stanley Cup -voitot: 4 (-28, -33, -40, -94)

NHL:n alkuperäisiin joukkueisiin eli ns. Original Six -joukkueisiin lukeutuva New York Rangers on voittanut Stanley Cupin neljä kertaa, mutta edellisestä mestaruudesta on jo yli 20 vuotta aikaa: New Yorkissa juhlittiin viimeksi mestaruutta Esa Tikkasen ja kumppaneiden johdolla 1994.

Tällä kaudella Rangersin johtotähtiä ovat Artemi Panarin ja Mika Zibanejad. Suomalaisittain Rangersin edesottamukset ovat totta kai kiinnostavia, sillä joukkueessa viilettää myös tulokaskauttaan pelaava Kaapo Kakko.

Rangersin kohdalla yksi suurista kysymysmerkeistä on maalivahtipeli. Henrik Lundqvist on uransa parhaat ottelut jo pelannut, mutta pystyykö Alexandar Georgiev vielä kantamaan pääasiallisen torjuntavastuun pudotuspeleissä?

Rangers pelaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Carolina Hurricanesia vastaan, joten edes on epäilemättä herkullinen suomalaispelaajien kohtaaminen, kun Kakkoa vastaan luistelevat Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen.

Pittsburgh Penguins

Runkosarja: 69 ottelua – 40 voittoa – 23 tappiota – 6 jatkoaikavoittoa – 86 pistettä
Stanley Cup -voitot: 5 (-91, -92, -09, -16, -17)

Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tähdittämä Pittsburgh voitti edellisen mestaruutensa 2017, ja pennsylvanialaisyleisö janoaa muutaman vuoden tauon jälkeen uusia mestaruusjuhlia. Pittsburgh on yksi suosikkijoukkueista joka kaudella, mutta tällä kertaa mestaruus ei varmasti tule helpolla.

Pittsburghille koronaviruksesta johtuva tauko ja pudotuspelien viivästyminen ei välttämättä ollut täysin huono asia, sillä Jake Guentzel ehti toipua pelikuntoon olkapääleikkauksensa jäljiltä. 20 maalia ja 43 pistettä runkosarjassa 39 ottelussa nakuttanut hyökkääjä joutui leikkaukseen joulukuussa, ja koko kauden toisen puolikkaan piti jäädä väliin.

Nyt Penguins saa kuitenkin paljon kaivattua tulitukea Malkinin ja Crosbyn rinnalle, joten aina vaarallinen joukkue saattaa edetä hyvinkin pitkälle vuoden 2020 Stanley Cup -pudotuspeleissä. Pittsburgh kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Montreal Canadiensin.