TVMatsit.com TVMatsit.com
 • 11 to
 • 12 tänään
 • 13 la
 • 14 su
 • 15 ma
 • 16 ti
 • 17 ke
 • 18 to
 • 19 pe
 • 20 la
 • 21 su
 • 22 ma
 • 23 ti
 • 24 ke

Wimbledon TV ja stream

11 heinä

Eilen, torstai

15:30

Wimbledon: naisten välierä

Wimbledon · N1Bet Live odds

12 heinä

Tänään, perjantai

15:30

Wimbledon: miesten välierä

Wimbledon · N1Bet Live odds

13 heinä

Huomenna, lauantai

16:00

Wimbledon: naisten loppuottelu

Wimbledon · N1Bet Live odds

14 heinä

sunnuntai

16:00

Wimbledon: miesten loppuottelu

Wimbledon · N1Bet Live odds

Wimbledon on yleisesti käytetty nimi Lontoossa vuosittain järjestettävälle The Championships -turnaukselle. Wimbledon on maailman vanhin tennisturnaus ja yksi neljästä vuosittain järjestettävästä Grand Slam -tasoisista turnauksista. Wimbledon tänään on turnaus, jonka jokainen tennispelaaja unelmoi voittavansa, mutta niin harva yltää siihen saavutukseen. Wimbledonin mestaruus on kovan työn takana, ja se takaa nousun koko urheilumaailman tietoisuuteen. Wimbledonin tennisturnaus kerää kymmeniä tuhansia katsojia paikan päälle, ja sen lisäksi miljoonat seuraavat Wimbledonia tv:ssä ja striimipalveluissa. Vuoden 2021 turnaus pelataan 28.6.-11.7. ja turnauksen kaikki ohjelmatiedot löytyvät TVmatseista.

Wimbledonin historia

Ensimmäinen turnaus pelattiin jo vuonna 1877. Silloin miesten turnaukseen osallistui 22 pelaajaa. Wimbledonin miesten ensimmäinen voittaja oli Spencer Gore. Turnaus laajeni vuonna 1884, kun sekä miesten nelinpeli että naisten kaksinpeli tulivat mukaan ohjelmaan. Naisten nelinpeli ja sekanelinpeli otettiin mukaan turnaukseen vasta vuonna 1913.

Nykyään Wimbledonissa pelataan aikuisten sarjoissa viidessä eri sarjassa. Sen lisäksi kilpaillaan sekä poikien että tyttöjen sarjoissa kaksinpelit ja nelinpelit. Lisäksi kutsuturnaus on myös hyvin suosittu yleisön keskuudessa. Wimbledonilla on paljon perinteitä, joita vaalitaan myös nykypäivänä, kuten mansikoiden nautiskelu kermavaahdon kanssa. Ne, jotka katsovat Wimbledonia tv:ssä näkevät usein katsomossa julkkiksia, entisiä pelaajia tai jopa kuninkaallisia nauttimassa turnauksen tunnelmasta.

Pelitapa ja ohjelma

The Championship -turnauksessa - kuten muissa tennisturnauksissa – yksi häviö pudottaa pelaajan tai parin jatkosta. Miesten kaksinpelissä voittoon tarvitaan kolme erää, kun naisten kaksinpelissä voitto irtoaa kahdella erällä. Erävoitto heltiää kuudella pelillä, ja jos pelit ovat tasan 6-6, on vuorossa tie break. Jos ottelun ratkaiseva erä etenee tilanteeseen 6-6, tie break pelataan vasta, kun tilanne on tasan 12-12.

Sekä miesten että naisten pääsarjassa pelaa 128 pelaajaa. Pelaajan tarvitsee voittoon 3 ottelua, jotta pääsee 16 parhaan joukkoon. Sen jälkeen turnaus jatkuu puolivälierillä, välierillä ja lopuksi finaalilla, johon pääsee kaksi parasta pelaajaa. Naisten kaksinpelin loppuottelu pelataan yleensä viimeistä edellisenä kisapäivänä ja miesten finaali turnauksen päätöspäivänä.

Kentät

Wimbledon järjestetään All England Lawn Tennis and Croquet Clubilla Wimbledonissa, Lontoossa. Alueella on kymmeniä ruohokenttiä ja kuuluisin kentistä on eittämättä keskuskenttä, jossa pelataan kaikki loppuottelut. Keskuskentällä on pelattu finaalit vuodesta 1922 saakka. Keskuskentälle tehtiin vuonna 2009 suuri parannus, kun sen ylle rakennettiin siirrettävä katto, jonka avulla pelit voivat jatkua sateista huolimatta.

Pokaalit ja palkintosummat

Miesten kaksinpelin voittaja saa palkinnoksi pokaalin, joka on jaettu voittajalle vuodesta 1887 saakka. Pokaali on lähes 50 cm korkea ja siihen on kaiverrettu ”All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Naisten kaksinpelin voittajalle jaetaan “Venus Rosewater Dish”, joka on halkaisijaltaan noin 50 cm leveä hopealautanen. Alkuperäiset pokaalit pysyvät Alle Angland Club -museon hoivissa, ja voittajat saavat kotiinsa jäljennökset pokaaleista.

Wimbledonin tennisturnauksen ensimmäiset palkintorahat jaettiin vuonna 1968. Miesten voittaja sai 2000 puntaa ja naisten voittaja 750 puntaa. Nykyään palkintorahat ovat miljoonaluokkaa. Vuonna 2019 palkintopotissa oli yhteensä 38 miljoonaa puntaa. Miesten ja naisten kaksinpelin voittajille jaettiin sama palkintosumma, 2,35 miljoonaa puntaa.

Menestyneimmät pelaajat

Roger Federer on voittanut miesten kaksinpelien mestaruuksia eniten turnauksen historiassa. Federerin ensimmäinen voitto tuli vuonna 2003 ja hän voitti kahdeksannen mestaruutensa vuonna 2017. Martina Navratilova on kaikkien aikojen menestyksekkäin naispelaaja Wimbledonissa. Hän voitti urallaan peräti 9 kertaa Wimbledonissa. Navratilova hallitsi naisten turnausta kuusi peräkkäistä vuotta (1982-1987).

Mistä voi katsoa Wimbledonin turnausta

Voit katsoa Wimbledon live tv:ssä ja striimeissä Discoveryn kanavilta. Pelejä voi katsoa Eurosport 2 -kanavalta, Eurosport Playeristä ja discovery + -palvelusta. Lisäksi välierät ja loppuottelut näytetään myös TV5-kanavalla