Viimeiset EM-paikat jaossa – rynniikö Islanti taas arvokisoihin?

Torstaina jaetaan viimeiset 4 kisapaikkaa ensi kesän EM-lopputurnaukseen. Kahdeksalla maalla on siis vielä mahdollisuus napata EM-lippu. Kisapaikkaa jännitetään mm. Islannissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

© TVmatchen.nu – Jalkapallo på TV

Unkari – Islanti

Islannilla on mahdollisuus selviytyä kolmannen kerran peräkkäin jalkapallon arvokisoihin. Reilut neljä vuotta sitten Islanti ihastutti EM-debyytissään, kun saarivaltio pudotti Englannin jatkosta. EM-menestystä seurasi paikka MM-turnauksessa, mutta Venäjällä se pystyi lohkopeleissä vain yhteen tasapeliin.

EM-karsinnoissa Islanti keräsi omassa lohkossaan kunnioitettavat 19 pistettä, mutta Ranska ja Turkki veivät suorat kisapaikat. Jatkokarsintojen avauskierroksella Islanti kukisti Romanian Gylfi Sigurdssonin maaleilla. Nyt vastassa on ’vanha tuttu’ Unkari, sillä maat olivat samassa lohkossa vuoden 2016 EM-lopputurnauksessa.

Unkari oli myös neljä vuotta sitten EM-turnauksen jatkokarsinnoissa. Silloin vastaan tuli Norja, jonka Unkari voitti yhteismaalein 3-1. Nykyisissä EM-karsinnoissa Unkari jäi vasta neljänneksi omassa karsintalohkossaan.

Ottelun voittajalle on luvassa ensi kesän EM-turnauksessa armoton lohko. Vastaan tulevat maailmanmestari Ranska, Euroopan mestari Portugali sekä kolminkertainen Euroopan mestari Saksa.

Euro 2020 / Lohko F
Unkari tai Islanti
Ranska
Saksa
Portugali

Georgia – Pohjois-Makedonia

Otteluparin panokset ovat kovat, sillä molemmille maille EM-paikka olisi sen ensimmäinen arvokisaturnaus. Sekä Georgia että Pohjois-Makedonia nousivat Kansojen liigassa sarjaporrasta ylemmäksi ja nyt maat pelaavat samassa Kansojen liigan lohkossa.

Joukkueet ovat siis kohdanneet toisensa jo kahdesti tällä kaudella ja molemmilla kerroilla pelit ovat päättyneet tasapeliin. Syyskuussa Tbilisissa maalipaikat olivat molemmilla vähissä, mutta kuukausi sitten Skopjessa pelissä oli jo enemmän tunnetta. Georgia oli pitkään kiinni voitossa, kunnes Ezgjan Alioski tasoitti viimeisen sekunnin rankkarilla.

Otteluparin voittaja saa palkinnoksi paikan ensi kesän lopputurnauksessa F-lohkoon, jossa ovat ennakkosuosikki Espanja lisäksi Ruotsi ja Puola.

Euro 2020 / Lohko C
Georgia tai P-Makedonia
Espanja
Ruotsi
Puola

Serbia – Skotlanti

Skotlannin edellisestä arvokisasta on kulunut jo uskomattomat 22 vuotta. Skotlannin päävalmentaja Steve Clarke on kuitenkin saanut nykyisen joukkueensa hyvään vireeseen, sillä Skotlannilla on venyttänyt tappiottoman otteluiden putken jo kahdeksan ottelun. Lokakuussa se voitti sekä Slovakian että Tshekin niukasti 1-0, ja Clarke onkin saanut kiitosta joukkueen kurinalaisesta pelisysteemistä.

Nyt Skotlanti saa vastaansa Serbian, joka nähtiin MM-kisoissa kaksi vuotta sitten. Serbian peli ei ole kuitenkaan vakuuttanut tämän syksyn Kansojen liigassa, sillä se on hävinnyt sekä Venäjälle ja Unkarille.

Euro 2020 / Lohko D
Serbia tai Skotlanti
Englanti
Kroatia
Tshekki

Pohjois-Irlanti – Slovakia

Molemmat joukkueet selviytyivät ensimmäisestä jatkokarsintaottelusta jatkoon vasta rankkarien jälkeen. Pohjois-Irlannin voitto Bosniasta oli todellinen jättiyllätys, ja nyt viherpaidat hakevat toista peräkkäistä paikkaa EM-lopputurnauksessa. Neljä vuotta sitten Pohjois-Irlanti pääsi yhden voiton turvin jatkopeleihin Ranskan EM-turnauksessa 2016. Nyt slovakiaa vastaan kotijoukkueen tukena ovat 1060 kannattajaa, jotka pääsevat paikan päälle Windsor Parkille.

Myös Slovakia hakee toista peräkkäistä EM-kisapaikkaa. Tämän syksyn pelit ovat menneet Slovakialla kuitenkin pahasti penkin alle. Joukkue on Kansojen liigassa omassa lohkossaan jumbona ja se lähtee Pohjois-Irlantia vastaan muutaman ottelun tappioputkessa.

Euro 2020 / Lohko E
P-Irlanti tai slovakia
Hollanti
Ukraina
Itävalta