Talvilajien maailmancupit huipentuvat – katso loppukauden ohjelmat ja tv-lähetykset

Talvilajien maailmancupit huipentuvat maaliskuun aikana. Useassa lajissa maailmancupin kokonaisvoittajan nimi on vielä hämärän peitossa, joten loppukauden kisoissa on panoksia yllin kyllin.

Maastohiihdon maailmancup

Maastohiihdon maailmancupin oli tarkoitus huipentua Tyumenissa maaliskuun puolivälissä, mutta Venäjän päätösosakilpailu on peruttu. Niinpä maastohiihdossa kisataan näillä näkymin vielä Drammenissa, Holmenkollenissa ja Falunissa.

Miesten maailmancupissa suomalaisittain mielenkiintoisin kisa on Holmenkollenin legendaarinen 50 kilometrin hiihto. Tänä vuonna tyyli on perinteinen ja Iivo Niskanen on vahvin ennakkosuosikki. Vaikka Niskanen valloittaisikin Kollenin, hänen pisteensä eivät riitä kokonaiskilpailun voittoon. Norjan Johannes Høsflot Klæbo on kauden aikana kerännyt pisteitä tasaiseen tahtiin, ja vaikka norjalaishirmu on todennäköisesti sivussa Norjan osakilpailuista, riittävät hänen pisteensä maailmancupin kokonaisvoittoon.

Naisten puolella Natalia Nepryayeva jotaa maailmancupia lähes 300 pisteellä ennen kauden viimeisiä kilpailua. Venäläisurheilija ei saa osallistua loppukauden kisoihin, joten maailmancupin voittajan nimi on vielä auki. Suomalaishiihtäjien parhaat voittomahdollisuudet ovat Holmenkollenin 30 kilometrin hiihdossa, kun Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski lähtevät haastamaan maratonmatkalla norjalaishiihtäjiä.

© TVmatsit.com – Talviurheilua TV:ssä


Yhdistetyn maailmancup

Yhdistetyn maailmancupin osallistujat kokoontuvat myös Holmenkollenille. Kausi päättyy 12.-13.3. Schonachissa, Saksassa.

Kokonaisvoitosta käydään kova taistelu Johannes Lamparterin, Jarl Magnus Riiberin ja Vinzenz Geigerin kanssa. Salpausselällä kolmikko oli kärkisijoilla, kun Riiber vei voiton, Geiger oli toinen ja Lamparter ”jätettiin” kolmanneksi.

Riiber on voittanut valtaosan tämän kauden kisoista, mutta norjalainen on 107 pistettä Lamparteria perässä. Geigerilla on myös mahdollisuudet nousta kolmannelta sijalta kokonaisvoittoon, mutta se vaatii lähes täydellistä onnistumista kauden neljässä viimeisessä kisassa.

© TVmatsit.com – Talviurheilua TV:ssä


Mäkihypyn maailmancup

Mäkihypyssä lennetään vielä pitkälle loppukauden aikana, kun ohjelmassa ovat mm. Oberstdorfin ja Planican lentomäen osakilpailut. Sen lisäksi mäkihyppääjät taistelevat pisteistä Holmenkollenilla.

Maailmancupia johtaa Japanin olympiavoittaja Ryoyu Kobayashi, mutta Saksan Karl Geiger hengittää niskaan vain 43 pisteen päässä. Geiger oli vuosi sitten Planican viikonlopun paras hyppääjä, joten maailmancupin voitosta käydään kova taistelu kahden hyppääjän välillä.

© TVmatsit.com – Talviurheilua TV:ssä


Alppihiihdon maailmancup

Alppihiihdon maailmancup huipentuu 16.-20.3. Courchevelissa, Ranskassa, jolloin käydään jokaisen lajin viimeiset kilpailut. Sitä ennen miehet janoavat lisäpisteitä Norjan Kvitfjellissä, Itävallan Flachaussa ja Slovenia Granjska Gorassa. Naisilla ovat puolestaan ohjelmassa ennen Courchevelia osakilpailut Sveitsin Lenzerheidessa ja Ruotsin Åressa.

Miesten maailmancupissa Sveitsin Marco Odermatt on viittä vaille varmistanut kokonaisvoiton. Suurpujottelun olympiavoittaja johtaa maailmancupia lähes 400 pisteellä ennen Norjan Aleksander Aamodt Kildea. Odermatt taistelee kokonaisvoiton lisäksi ykkössijasta syöksyssä, super-G:ssä ja suurpujottelussa. Pujottelun maailmancupin voitto mennee Norjaan, joko Henrik Kristoffersenille tai Lucas Braathenille.

Naisten maailmancupissa Petra Vlhova ja Mikaela Shiffrin ovat tasapisteissä, kun ohjelmassa on vielä kahdeksan osakilpailua. Shiffrinille olympialaiset oli iso pettymys, mutta maailmancupissa yhdysvaltalainen on ollut tasaisen varmassa kunnossa.

© TVmatsit.com – Talviurheilua TV:ssä

Ampumahiihdon maailmancup

Ampumahiihtäjät kokoontuvat viikonloppuna Kontiolahdelle. Sen jälkeen kalenterissa ovat enää Otepään ja Holmenkollenin osakilpailut.

Miesten maailmancupissa vahvin on tällä kaudella ollut Ranskan Quentin Fillon Maillet, joka johtaa kokonaistilannetta 135 pisteellä ennen Emilien Jacquelinia. Fillon Maillet on voittanut tällä kaudella seitsemän osakilpailua, mukaan lukien Pekingin olympialaisten normaalimatkan ja takaa-ajokisan.

Naisten kokonaisvoiton vie todennäköisesti Norjan Marte Olsbu Roeiseland, joka nappasi Pekingin olympiakisoista mitalin jokaisella matkalla. Roeiselandin pahin uhka kokonaisvoitossa on Ruotsin Elvira Öberg, joka on 88 pistettä perässä norjalaista.

© TVmatsit.com – Talviurheilua TV:ssä