Suurimmat urheiluhetket vuonna 2020

Urheiluvuosi pysähtyi kokonaan maaliskuussa koronapandemian takia, mutta urheilufanit ovat silti saaneet kokea elämyksiä kuluneen vuoden aikana. Tässä muistellaan vuoden 2020 urheiluhetkiä:

10 Tadej Pogačarin voitto Tour de Francessa

Slovenialaisesta 21-vuotiaasta Tadej Pogačarista tuli kisahistorian toiseksi nuorin voittaja uskomattomalla tavalla. Hän varmisti voiton viimeistä edellisenä päivänä aika-ajossa, kun hän pudotti 35-vuotiaan maanmiehensä Primoz Roglicin kakkoseksi. Roglic piti keltaista paitaa päällään 11 päivää ennen nuoren slovenialaisen hämmästyttävää aika-ajoa.

9 Dustin Johnsonin ylivoimaa Mastersissa

Dustin Johnsonin kokonaistulos 268 golfin Masters-turnauksessa on koko 84-vuotisen turnauksen alhaisin. 36-vuotias Johnson lähti päätöskierrokselle neljän lyönnin johdossa eikä haparoinut lainkaan viimeisen 18 reiän aikana. Johnson puki vihreän voittajan takin päälleen ensimmäistä kertaa urallaan.

8 LeBron James ja LA Lakers juhlivat NBA-mestaruutta

NBA-kausi oli Los Angeles Lakersille unohtumaton monessa mielessä. Koronapandemia pakotti NBA:n pudotuspelit Floridan kuplaan. Kobe Bryantin menehtyminen helikopterionnettomuudessa varjosti Lakersin finaalipelejä. Finaalivoitto Miami Heatista toi Lakersille seurahistorian 17. pokaalin, joka nostaa keltapaidat mestaruustilaston kärkeen Boston Celticsin rinnalle. Lakersin voiton takana oli jälleen LeBron James, joka luonnollisesti koppasi itselleen finaalipelien MVP-pokaalin.

7 Tenniksen valta vaihtumassa, kun Thiem voitti US Openin

Oli vain ajan kysymys, milloin nuori itävaltalainen kruunattaisiin Grand Slam -voittajaksi. Australian avointen finaalipettymys vaihtui juhlaksi US Openissa, kun Thiem voitti finaalissa Alexander Zverevin.

Samalla Thiemistä tuli ensimmäinen Grand Slam -turnauksen voittanut miespelaaja, joka on syntynyt 1990-luvulla. Nadalin, Djokovicin ja Federerin valtakausi on päättymässä, tosin hitaasti.

6 Super Bowl ’palasi’ 50 vuoden tauon jälkeen Kansasiin

Kansas City Chiefs juhli NFL:n Super Bowlissa puolen vuosisadan tauon jälkeen. Finaali piti kannattajia otteessaan loppuun saakka: Chiefs nousi 10 pisteen tappioasemasta San Francisco 49ersin ohi 24-vuotiaan Patrick Mahomesin uskomattomalla heittopelillä.

5 Vive le Rafa!

Rafa Nadal pysyy lähes voittamattomana massakentällä. Nadal voitti Ranskan avoimet jo 13. kerran, kun hän murskasi Novak Djokovicin finaalissa lokakuun alussa. Djokovic totesikin pelin jälkeen Nadalin olevan ”massakenttien kuningas’.

4 BLM näkyi vahvasti pelikentillä

Black Lives Matter -liike on ollut koko vuoden ajan näkyvästi esillä pelikentillä. Erityisesti NBA-seurat ovat olleet aktiivisia liikkeen kannattajia. Myös Euroopassa BLM on saanut vahvan kannatuksen niin seuroilta kuin lukuisilta pelaajilta. Ottelun alun ’polvistuminen’ on tärkeä kannanotto BLM-liikkeen puolesta.

3 Bayern München Euroopan valtias

Saksalaisjoukkueen matka Euroopan ykköseksi oli virheetön. Ensin kaatui Chelsea yhteismaalein 7-1. Elokuussa Bayern murskasi Barcelonan peräti 8-2. Välierissä kaatui yhtä vakuuttavasti Lyon maalein 3-0. Mestarien finaalissa PSG antoi jo vastusta Bayernille, mutta saksalaiset kruunattiin ansaitusti maanosan parhaaksi seurajoukkueeksi.

2 Liverpoolin pitkä odotus päättyi

Liverpoolin edellisistä mestaruusjuhlista oli ehtinyt vierähtää jo käsittämättömät 30 vuotta. Vaikka mestaruusjuhlat olivat normaalia pienemmät, oli Liverpoolin saavutus viime kauden Valioliigassa hämmästyttävä. Se vamisti mestaruuden 7 kierrosta ennen loppua, ja ero toiseksi tulleeseen Manchester Cityyn oli peräti 18 pistettä.

1 Lewis Hamilton – kaikkien aikojen paras

Lewis Hamilton hallitsi jälleen kerran autourheilun kuninkuusluokkaa. Mercedesin brittikuski voitti F1-mestaruuden jo 7. kerran ja on nyt yhdessä Michael Schumacherin kanssa mestaruustaulukon kärjessä. Sir Hamiltonilla riittää varmasti nälkää kahdeksanteen titteliin, joten F1-sarja jatkaa vielä Hamiltonin komennossa.