Suomen mitalit hiihtolajien MM-kisoissa 2000-luvulla

Suomi ei ole 2000-luvulla jäänyt kertaakaan ilman mitalia hiihtolajien MM-kisoissa. Kaksi vuotta sitten Seefeldissä Iivo Niskanen toi Suomelle ainoan mitalin. Sapporon kultavuodet ovat vielä hyvin muistissa, kun Suomi komeili MM-kisojen mitalitaulukon kärkisijoilla.

Suomen mitalit hiihdon MM-kisoissa

KultaaHopeaaPronssiaYhteensä
2019 Seefeld0011
2017 Lahti1135
2015 Falun0011
2013 Val di Fiemme0011
2011 Oslo1124
2009 Liberec3058
2007 Sapporo5128
2005 Oberstdorf1315
2003 Val di Fiemme1124
2001 Lahti25310

2019 Seefeld – Niskasen varassa

Iivo Niskasen pronssi yhdistelmäkisassa tuli kovan kirikamppailun jälkeen. Toinen pronssi oli lähellä miesten viestissä, kun Suomi jäi niukasti neljänneksi. Myös Krista Pärmäkoski jäi 10 kilometrin hiihdossa pronssimitalista kahden sekunnin päähän.

Mäkihypyssä suomalaisia ei kärjessä näkynyt ja yhdistetyn parhaat suomalaissijoitukset olivat Ilkka Herolan ja joukkuekisan vitossijat.

2017 Lahti – Iivon kultahiihto

Lahden kisat muistetaan Iivo Niskasen kultahiihdolla 15 kilometrin perinteisessä. Niskasen ero toiseksi tulleeseen Martin Johnsrud Sundbyyn oli peräti 17 sekuntia. Niskanen ja Sami Jauhojärvi täydensivät miesten hiihtomenestyksen parisprintin pronssilla. Myös Matti Heikkisen taistelu maratonmatkalla toi Suomeen pronssia. Naisten hiihdossa Krista Pärmäkoski hiihti yhdistelmäkilpailussa hienosti hopealle, ja viestijoukkue jäi kirikilpailussa pronssille.

Yhdistetty ja mäkihyppy kisattiin ilman suomalaismenestystä.

2015 Falun – laiha mitalisaalis jatkui

Falunin kisoista Suomelle tuli Val di Fiemmen tapaan yksi pronssimitali. Naisten hiihtoviestijoukkue taisteli jopa hopeasta, mutta Ruotsi oli loppukirissä parempi.

Kerttu Niskanen oli kahdesti neljäs, samoin yhdistetyn parisprintissä Ilkka Herola ja Jim Härtull jätettiin neljänneksi.

2013 Val di Fiemme – pettymys

Oslon kisojen jälkeen Falunin yksi pronssimitali oli paha pettymys. Suomen ainoan mitalin toivat Riikka Sarasoja-Lilja ja Krista Lähteenmäki parisprintissä. Muissa lajeissa suomalaisia tuskin löytyi kuuden parhaan joukosta.

2011 Oslo – Matti Heikkisen juhlaa

Matti Heikkisen sukset luistivat Holmenkollenin perinteisellä. Heikkinen voitti 15 kilometrin hiihdon 14 sekunnin erolla Eldar Rönningiin. Muut mitalit tulivat naisten hiihdossa. Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Lähteenmäki nappasivat hopeaa parisprintissä, Saarinen pronssia 10 kilometrillä ja viestijoukkue tuli Norjan ja Ruotsin jälkeen pronssille.

Suurmäessä Matti Hautamäki oli viides.

2009 Liberec – hiihtokuningatar Saarinen

Liberecin kisat olivat Aino-Kaisa Saarisen juhlaa. Saarinen lähti kisoista kolme kultamitalia kaulassaan: parisprintin kulta Virpi Kuitusen kanssa, 10 kilometrin perinteisen voitto ja viestijoukkueen mestaruus.

Kolmen kultamitalin lisäksi hiihtäjät voittivat peräti viisi pronssimitalia. Naisissa Saarisen neljäs mitali tuli yhdistelmäkisassa, ja Pirjo Muranen otti pronssia sprintissä. Miehissä Ville Nousiainen ja Sami Jauhojärvi jäivät maalikamerakuvan jälkeen pronssille parisprintissä, Matti Heikkinen oli kolmas 15 kilometrillä ja viestikvartetti Heikkinen, Jauhojärvi, Kattilakoski ja Nousiainen hiihti pronssille.

Myös yhdistetyssä mitali oli hilkulla, kun Janne Ryynänen ja Anssi Koivuranta olivat neljänsiä.

2007 Sapporo – viiden kullan kisat

2000-luvun suurin kultasade tuli Sapporosta. Yhdistetyssä kaksi kultamitalia toivat viestijoukkue ja Hannu Manninen sprinttikisassa. Naisten hiihdossa Virpi Kuitunen oli ykkönen 30 kilometrillä, naisten viestijoukkue oli ylivoimainen ykkönen ja parisprintin kirissä Kuitunen ja Riitta-Liisa Roponen voittivat kultaa.

Viiden kultamitalin lisäksi Harri Olli ponnisti hopealle suurmäessä, Anssi Koivuranta oli kolmas yhdistetyn normaalikisassa ja Kuitunen pronssilla sprintissä.

2005 Oberstdorf – Ahonen liiteli kultaan

Oberstdorfin mäessä tuskin tänä vuonna nähdään suomalaismenestystä, mutta vuonna 2005 Janne Ahonen oli Suomen ainoa kultamitalisti. Ahonen ponnisti suurmäen ykköseksi ennen Roar Ljokelsoyta ja Jakub Jandaa. Normaalimäessä Ahonen oli kolmas.

Ahosen mitalien lisäksi Suomi voitti kolme hopeaa: joukkuemäen kvartetti jäi kultamitalista 15 pistettä, Virpi Kuitunen oli kakkonen 30 kilometrin yhteislähdössä ja sprinttiviestissä Riitta-Liisa Lassila ja Pirjo Manninen taistelivat hopealle.

2003  Val di Fiemme – kultainen mäkijoukkue

Suomi juhli mäessä, kun Janne Ahonen, Tami Kiuru, Arttu Lappi ja Matti Hautamäki voittivat ylivoimaisesti joukkuemäen.  Se jäi Suomen ainoaksi kultamitaliksi Val di Fiemmen kisoissa.

Hautamäki hyppäsi suurmäessä hopealle, Samppa Lajunen oli kolmas yhdistetyn normaalikisassa, ja yhdistetyn joukkuekisassa Suomi oli myös kolmas.

Ladulla suuomalaishiihtäjiä ei viiden parhaan joukkoon mahtunut.

2001 Lahti – doping-käryn värittämät

Lahden kisat synkistyivät Suomen hiihtäjien doping-käryn myötä. Mitalitilastossa Suomi oli kuitenkin kolmas 10 mitalilla. Kultaa toivat Virpi Kuitunen ja Pirjo Manninen. Naisten sprintissä Suomi otti kaksoisvoiton, kun Kati Sundqvist hiihti Mannisen jälkeen toiseksi. Kaisa Varis otti yllätyspronssia naisten 15 kilometrillä.

Miesten hiihdossa Jari Isometsä hopea mitätöitiin doping-rikkeen vuoksi.

Yhdistetyn miehet toivat kolme mitalia, kun Samppa Lajunen oli kahdesti hopealla ja joukkuekisassa Suomi oli kolmas.

Myös mäkihypyssä Suomi nappasi kolme mitalia. Janne Ahonen oli suurmäen kolmas ja joukkuekisassa Suomi oli kahdesti hopealla.