Pyöräilyn klassikot – Giro, Tour de France, La Vuelta

Pyöräilykausi alkaa toden teolla lauantaina 8.5., kun Giro d’Italia eli Italian ympäriajo alkaa Torinosta. Kolme viikkoa kestävä uurastus huipentuu raastaviin päätösviikon vuoristoetappeihin. Kesäkuun lopulla on vuorossa Ranskan ympäriajo ja kesäolympialaisten jälkeen ajetaan La Vuelta eli Espanjan ympäriajo.

Giro d’Italia 8.-30.5.

Vuoden ensimmäinen klassikko alkaa Torinosta ja päättyy Milanoon kolmen viikon uurastuksen jälkeen. Kolmen viikon aikana lepopäiviä on vain kaksi. Aika-ajoja on ohjelmassa kaksi, ensimmäinen 8,6 kilometrin etappi Torinossa ja päätösetappi Milanossa.

Tämän vuoden Girossa on mukana kaikki huippukuskit ja voittajasuosikkeja on iso liuta. Ennakkokaavailuissa ykkössnimet ovat Simon Yates, Egan Bernal, Remco Evenepoel, Mikel Landa ja isäntämaan Vincenzo Nibali.

Katso Giro d’Italian tv-lähetykset tästä.

Tour de France 26.6.-18.7.

Heinäkuu sujuu pyöräilyfaneilla mukavasti Ranskan ympäriajon äärellä. Tourin avausetappi oli tarkoitus ajaa ensimmäistä kertaa Tanskassa, mutta koronapandemian takia Ranskan ympäriajo alkaakin Brestistä. Kööpenhaminassa on tarkoitus ajaa vuoden 2022 ensimmäinen osuus.

Keltaisen paidan taistelijat saavat tuta myös pisimmän etapin yli 20 vuoteen, kun kisan 7. etappi on hulppeat 248 kilometriä pitkä.

La Vuelta 14.8.-5.9.

Espanjan ympäriajon reitti ei vieraile tänä vuonna lainkaan Baskimaassa eikä Kataloniassa. Lähtöpaikka on Burgosin kaupunki pohjoisessa Espanjassa ja maaliviiva ylitetään Santiago de Compostelassa.

Vueltassa ajetaan kaikkiaan 21 etappia. Jännittävä ja aina tapahtumarikas kisa ratkaistaan todennäköisesti viimeisen viikon vuoristoetapeilla tai päätöspäivän 33 kilometrin aika-ajossa.