Näin Mestarien Liiga muuttuu kaudella 2024-25

Kaudesta 2024-25 alkaen jalkapallon suurimman seurajoukkueturnauksen pelisysteemi muuttuu. Suurin muutos on, että lohkovaihetta ei enää pelata. Samat muutokset koskevat Eurooppa-liigaa ja uutta Conference-liigaa.

Miksi muutos tehdään?

Kun eurocupit alkoivat vuonna 1955 cup-voittajien cupilla, muutoksia eurocupien pelitapaan on tehty tasaisin väliajoin. Joukkueita on lisätty, lohkovaihe on otettu käyttöön, pudotuspeleihin on kelpuutettu enemmän joukkueita ja turnauksien nimiä on muutettu.

Vuodesta 2024 alkaen lohkovaihetta ei enää pelata, vaan joukkueet pelaavat jatkopaikasta sarjamuotoisella systeemillä. Samalla osallistujamäärä nostetaan 36 joukkueeseen, eli määrää lisätään 4 joukkueella.

Sarjamuotoisessa systeemissä jokainen joukkue pelaa viisi kotiottelua ja viisi vierasottelua. Sarjan jälkeen play off -ottelut pelataan entiseen tapaan.

Mestarien Liigassa ”suurten” joukkueiden kohtaamiset lisääntyvät. Sarjavaiheen jälkeen 8 parasta pääsee suoraan jatko-otteluihin, ja joukkueet sijalla 9-24 pelaavat vielä jatkokarsinnoissa.

Uudessa sarjasysteemissä useammalla joukkueella on siis mahdollisuus päästä arvokkaihin play off -otteluihin. Lisäksi ottelumäärät lisääntyvät entisestään.

Mestarien Liigan playoff-pelit 2024-25

Uuden sarjamuotoisen vaiheen jälkeen 16 joukkuetta, jotka sijoittuivat sijoille 9-24, selviytyvät jatokarsintoihin play off -paikoista. Kaksiosaisten otteluparien jälkeen jatkoon etenee 8 joukkuetta, missä joukkueita odottaa 8 suoraan sarjavaiheesta jatkoon edennyttä joukkuetta.

Neljä lisäpaikkaa Mestarien Liigaan

Mestarien Liigan karsintapaikat päätetään pääpiirteissään samalla tavalla kuin nykyään. Paikat perustuvat sijoituksiin kotimaisissa sarjoissa. Neljä lisäpaikkaa päätetään kuitenkin eri tavalla kuin aiemmin.

Yksi paikka annetaan seuralle, joka sijoittuu kolmanneksi siinä Euroopan sarjassa, joka on UEFA:n rankingissa viidenneksi paras maa.

Mestarien Liigan lohkovaiheeseen on päässyt Champions Path -karsintavaiheesta aiemmin 4 joukkuetta. Kaudesta 2024-25 alkaen vaiheesta pääsee uuteen sarjamuotoiseen vaiheeseen mukaan yksi joukkue lisää eli 5 joukkuetta.

Kaksi viimeistä lisäpaikkaa annetaan seuroille, jotka ovat UEFA:n seurajoukkuerankingissa korkeimmalla ja jotka eivät ole päässeet mukaan oman sarjasijoituksensa perusteella Mestarien Liigaan.

UEFA antaa lisätietoa vuoden 2021 aikana

UEFA tulee kertomaan tarkempaa tietoa uudesta Mestarien Liigan pelitavasta vuoden 2021 aikana.

Mestarien Liiga jatkuu siis nykyisellä pelitavalla vielä tulevat vuodet. Uudistettu pelisysteemi on otettu vastaan seurojen kesken positiivisesti, sillä tulevaisuudessa yhä useammalla seuralla on mahdollisuudet taistella paikasta arvokkaassa turnauksessa.

Lähde: UEFA