Huuhkajat voittoputkessa – lohkovoittaja ratkeaa keskiviikkona

Suomen A-maajoukkue otti sunnuntaina jo neljännen peräkkäisen voittonsa, kun se kaatoi Bulgarian vieraskentällä 2–1. Niinpä Kansojen liigan lohkovoitto ratkeaa keskiviikon Wales-ottelussa.

Keskiviikon Wales-ottelussa on siis paljon pelissä. Lohkovoitto nostaisi Suomen Kansojen liigassa A-liigaan, jossa pelaa tällä hetkellä Euroopan 16 parasta maata. Lisäksi lohkovoittaja saa palkinnoksi 1,5 miljoonan euroa. Lohkovoiton ja palkintorahan lisäksi Suomelle avautuisi takaportti vuoden 2022 MM-kisoihin, jos kisapaikka ei aukea suoraan MM-karsintojen kautta.

Suomi on tällä hetkellä yhden pisteen lohkoa johtavaa Walesia perässä. Niinpä tasapelin keskiviikon ottelusta ei riitä lohkovoittoon, vaan Suomen on jälleen kerran pystyttävä venymään vierasvoittoon.

Kaikki Kansojen liigan ottelut tv:ssä tiistaina ja keskiviikkona:

© TVmatchen.nu – Jalkapallo på TV

Puolustus, puolustus, puolustus

Sekä Bulgariaa että Ranskaa vastaan Suomen puolustuspelaaminen on ollut kiitettävää. Päävalmentaja Markku Kanerva vaihtoi odotetusti Bulgaria-peliin puolustuksen keskustaan Joona Toivion ja Paulus Arajuuren, vaikka kaksikon ’tuuraajat’ olivat pelanneet Ranskaa vastaan virheettömästi. Nyt Kanervan on mietittävä tarkkaan jokaisen pelaajan pelikunto, mutta Ranska-peli osoitti, että puolustukseen löytyy ykköskaksikon lisäksi useita tasokkaita pelaajia.

Yksi paikka avauksessa on kuitenkin varma. Maalivahti Lukas Hradecky pelasi jälleen loistavan ottelun Bulgariaa vastaan, kun hän varmisti upealla rankkaritorjunnallaan Suomelle täydet pisteet. Hradeckyn johtajuus puolustuksen takana onkin ollut eleetöntä, varmaa ja esimerkillistä.

Pohjanpalo ja Sparv sivussa

Kanerva joutuu tekemään muutoksia sekä keskikentälle että hyökkäykseen. Tim Sparvin rangaistuspotkuun johtanut rike toi hänelle varoituksen, joka tiesi pelikieltoa Wales-otteluun. Kanerva ottikin Sparvin vaihtoon lähes heti varoituksen jälkeen, ja ainakin Rasmus Schüller sekä Joni Kauko odottavat kuumeisesti avauskokoonpanon paikkaa Millennium-stadionilla keskiviikkona.

Joel Pohjanpalon harmillinen nilkkavamma vei hyökkääjän leikkauspöydälle ja edessä on jälleen kuukausien kuntoutusjakso. Pohjanpalo oli juuri päässyt hyvään pelivireeseen lainaseurassaan Union Berlinissä, mutta nyt suomalaisen Bundesliigapeleihin tulee myös useiden viikkojen tauko.

Pohjanpalon luonnollinen korvaaja Huuhkajien hyökkäykseen on Marcus Forss, joka teki uskomattoman debyytin Ranskaa vastaan. Bulgaria-ottelussa Forss tuli Pohjanpalon tilalle ensimmäisellä puoliajalla.

Wales vaarallinen vastustaja

Jos Suomi on mukavassa neljän ottelun voittoputkessa, Walesin tilastot ovat vielä vakuuttavampia: lukuun ottamatta lokakuun tappiota Englannille harjoitusottelussa, Wales ei ole tänä vuonna päästänyt yhtään maalia kuudessa pelaamassaan ottelussa. Lisäksi Wales on Suomen tavoin selvittänyt tiensä ensi kesän EM-lopputurnaukseen.

Walesin tunnetuin pelaaja on luonnollisesti Gareth Bale, joka johdatti joukkueensa sunnuntaina 1–0-voittoon Irlannista. Vielä muutama vuosi sitten Walesin peli oli täysin Balen maalien varassa, mutta EM-karsinnat ja Kansojen liiga ovat osoittaneet, että Wales on muutakin kuin Gareth Bale. Joukkueessa ei välttämättä vilise tunnettuja nimiä Englannin Valioliigasta, mutta Ryan Giggs sekä apulaisvalmentaja Rob Page ovat saaneet joukkueen pelaamaan yhtenäisesti ja rohkeasti.

Syyskuussa Wales haki 1–0-voiton Huuhkajien paluuottelussa Olympiastadionille. Kanerva oli valinnut avaukseen kolme keskuspuolustajaa, eikä Suomi pystynyt Walesin voittomaalin jälkeen luomaan tarpeeksi tilanteita tasoitusmaaliin. Syyskuun ottelu oli kuitenkin Walesin voitosta huolimatta varsin tasainen, ja samantyyppinen tasainen peli on luvassa myös keskiviikkona Cardiffissa. Nyt otteluun tuo kuitenkin lisämaustetta lohkotilanne, sillä Suomi tarvitsee voiton noustakseen lohkon ykköseksi.

Wales – Suomi alkaa keskiviikkona klo 21.45. Ottelu on nähtävillä Nelosella, V Sportilla, Viaplayssa ja Ruudussa.