Huuhkajat täynnä itseluottamusta Bulgariaa vastaan

Suomen A-maajoukkueen ottelut jatkuvat sunnuntaina tärkeällä Kansojen liigan ottelulla Bulgariaa vastaan. Voitto Bulgariasta pitäisi Suomen edelleen mukana nousukamppailussa kovatasoiseen A-liigaan.

Suomi lähtee sunnuntain otteluun täynnä itseluottamusta. Huuhkajalauma nappasi ehkä suurimman voiton Suomen jalkapallohistoriassa keskiviikkona, kun se voitti hallitsevan maailmanmestarin Ranskan 2-0. Vaikka keskiviikon ottelussa ei jaettu pisteitä, antoi voitto jokaiselle maajoukkueen pelaajalle roimasti lisää itseluottamusta kahteen seuraavaan otteluun.

Ranska-ottelun toi päävalmentaja Markku Kanervalle myös miettimisen aihetta sunnuntain avauskokoonpanon valitsemisessa. Kanerva on luottanut hyökkäyspäässä Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon yhteispeliin, mutta Markus Forssin ennakkoluuloton peli Ranskan maailmanluokan puolustajien keskellä voi tuoda nuorelle suomalaiselle toisen kerran peräkkäin paikan avauskokoonpanossa.

Puolustus Huuhkajien menestyksen tae

Huuhkajien puolustuspelaaminen on kehittynyt viimeisen vuoden aikana roimasti. Tilastotkin kertovat totuuden: Kansojen liigassa se on päästänyt neljässä ottelussa vain yhden maalin. Lokakuussa Olympiastadionin virallisissa avajaispeleissä sekä Bulgaria että Irlanti jäivät nollille, vaikka kummassakin ottelussa  Huuhkajat oli pitkiäkin toveja puolustuskannalla. Suomi kesti kuitenkin vastustajien hyökkäykset kurinalaisella liikkumisella ja tiiviillä joukkuepuolustamisella.

Kanervalla on puolustukseenkin vaihtoehtoja. Päävalmentajan ykköskaksikko puolustuksen keskustassa on viime peleissä ollut Joona Toivio-Paulus Arajuuri, mutta Ranskaa vastaan Daniel O’Shaughnessy,  Juhani Ojala sekä Leo Väisänen pelasivat kaikki loistavasti. Väisänen joutui harmittavasti jättämään pelin loukkaantumisen takia ja nuori puolustaja on sivussa tulevista karsintapeleistä.

 

Suomen ottelut Kansojen liigassa 2020:

3.9.2020 Suomi – Wales 0-1
6.9. Irlanti – Suomi 0-1 Jensen
11.10. Suomi – Bulgaria 2-0 Taylor, Jensen
14.10. Suomi – Irlanti 1-0 Jensen
15.11. Bulgaria – Suomi    
18.11. Wales – Suomi    

Glen Kamara keskikentän maestro

Vaikka Ranskaa vastaan keskikentän Joni Kauko ja Rasmus Schuller uurastivat upealla tavalla, joutuu kaksikko todennäköisesti tekemään tilaa Glen Kamaralle ja Tim Sparville. Kamara onkin ollut Kansojen liigassa Huuhkajien tärkein pelaaja. 25-vuotias Kamara on pelannut alkukauden loistavasti seurajoukkueessaan Rangersissä, ja viimeistään tämän kauden jälkeen häntä viedään joko Valioliigaan, Bundesliigaan tai Serie A:han.

Ranska-ottelussa suurimmat otsikot keräsi kuitenkin Onni Valakari, joka saattaa hyvinkin pitää paikkansa avauskokoonpanossa. Suomi tulee pitämään palloa Bulgariaa vastaan enemmän kuin Ranska-ottelussa, ja Valakarin aktiivinen pelitapa voisi hyvinkin sopia Kanervan pelitaktiikkaan

Tähtäimessä nousu A-liigaan

Sunnuntaina ja keskiviikon otteluissa on paljon peleissä. Uutuutta hohtavassa Kansojen liigassa kannattaa menestyä, sillä lohkovoiton palkintona on nousu ylempään sarjaan ja takaportti vuoden 2022 MM-kisoihin. Lohkovoitosta taistelee Suomen kanssa Wales, jolle Suomi kärsi sarjan ainoan tappionsa syyskuun alussa.

Sunnuntain vastustaja Bulgaria on melkoisessa kaaoksessa. Keskiviikkona Bulgaria otti ensimmäisen voittonsa vuoteen, kun se voitti harjoitusottelussa Gibraltarin 3–0. Kansojen liigassa Bulgaria on kuitenkin saalistanut vain yhden tasapelin.

Bulgariaa ei sovi kuitenkaan aliarvioida, vaikka se onkin putoamassa Kansojen liigassa sarjaporrasta alemmaksi. Kuukausi sitten Olympistadionilla Bulgaria oli ajoittain hyvin vaarallinen ja rakensi useita vaarallisia maalipaikkoja.

Georgi Dermendzhievin valmentamassa joukkueessa on käynyt vuoden aikana kova pelaajaruletti. Suomea vastaan kentälle astuu liuta pelaajia, joilla on vyöllään vain kymmenisen A-maaottelua, kun kokeneemmat Bulgarian pelaajat ovat jääneet viimeisen vuoden aikana sivuun maaotteluista erinäisistä syistä.

Bulgaria – Suomi pelataan sunnuntaina klo 19.00. Ottelun näkyy V Sport Jalkapallo -kanavalla, Viaplayssa, Nelosella ja Ruudussa.

Katso tästä lauantain urheilutarjonta tv:ssä ja suoratoistopalveluissa.