Stadion Miejski, Gdansk. Kuva: PATRIK STOLLARZ / AFP

Eurooppa-liigan finaali 2021 | Villarreal – Manchester United

Eurooppa-liigan finaali pelataan tänä vuonna Valioliigassa toiseksi sijoittuneen joukkueen ja La Ligan seitsemänneksi sijoittuneen joukkueen välillä. Niinpä on selvää, että Manchester United on suosikki finaalissa, joka pelataan 26. toukokuuta klo 22.00.

Villarreal – Manchester United
📺 C More ja discovery+
🏟️ Stadion Miejski, Gdańsk, Puola

Ei ole yllätys, että Eurooppa-liigan finaalissa pelaavat joukkueet Espanjasta ja Englannista. Espanjalaiset joukkueet ovat voittaneet eniten pokaaleja Eurooppa-liigassa (12), tosin Villarrealilla ei ole vielä yhtään mestaruutta. Eniten voittoja on Sevillalla, peräti kuusi.

Villarrealin euromenestyksen takaa löytyy tuttu mies, Unai Emery. Hän valmensi Sevillan Eurooppa-liigan mestaruuksiin kausinan 2013-14, 2014-15 ja 2015-16. Lisäksi hän johdatti Arsenalin aina finaaliin asti kaudella 2018-19. Nyt Emeryllä on siis mahdollisuus voittaa neljäs Eurooppa-liigan pytty espanjalaisjoukkueen peräsimessä.

Vaikka englantilaisjoukkueet ovat voittaneet turnauksen 9 kertaa, on Manchester Unitedin palkintokaapissa vain yksi Eurooppa-liigan pokaali. Se tuli vuonna 2017, kun joukkue voitti finaalissa Ajaxin 2-0 Tukholmassa.

Tiet finaaliin

Tämän vuoden joukkueet ovat kulkeneet eri reittiä finaaliin.

Manchester United putosi Mestarien liigan lohkovaiheesta

Manchester United ’putosi’ Eurooppa-liigaan, kun se jäi Mestarien liigan lohkossaan kolmanneksi. Unitedin edelle lohkossa sijoittuivat Red Bull Leipzig ja Paris Saint-Germain.

Eurooppa-liigan jatkopeleissä se hoiti tyylikkäästi ensin Real Sociedadin puolueettomalla kentällä Torinossa maalein 4-0. Toinen osaottelu olikin siten pelkkä muodollisuus ja se päättyi maalittomaan tasapeliin.

Vastus koveni neljännesvälierissä, kun vastaan asettui Milan. Kotikentällä peli päättyi tasan 1-1, kun Milan tasoitti viimeisillä sekunneilla. Toisen osaottelun sankariksi nousi Paul Pogba, jonka maali riitti viemään Manchester Unitedin 8 parhaan joukkoon.

Puolivälierässä United sai taas vastaansa espanjalaisjoukkueen. Granadasta ei ollut kuitenkaan vastusta, sillä United jyräsi välieriin yhteismaalein 4-0.

Välierästä Romaa vastaan tuli aikamoinen ilotulitus. Avausosa Old Traffordilla päättyi peräti 6-2, eikä Romalle jäänyt paljon mahdollisuuksia kotiotteluunsa. United eteni finaaliin yhteismaalein 8-5.

Villarreal ilman tappiota Euroopassa

Villarealin taival Eurooppa-liigassa on ollut uskomaton. Se on pelannut kaikkiaan 14 ottelua eikä ole hävinnyt vielä yhtään peliä.

Espanjalaisjoukkue voitti oman lohkonsa ylivoimaisesti voittamalla viisi otteluaan kuudesta. Helmikuun jatkopeleissä se sai vastaansa ensin Red Bull Salzburgin, joka oli jäänyt Mestarien liigassa ilman jatkopaikkaa. Villarreal pudotti itävaltalaisjoukkueen myös Eurooppa-liigasta yhteismaalein 4-1.

Villarrealin seuravat vastustajat olivat Kiovan Dynamo ja Dynamo Zagreb, jotka molemmat kaatuivat vakuuttavasti. Välierissä se sai vastaansa Arsenalin, päävalmentaja Unai Emeryn entisen seuran.

Avausottelu oli varsin kiihkeä, sillä sekä Villarrealin Etienne Capoue että Arsenalin Dani Ceballos ajettiin kentältä. Peli päättyi Villarrealin 2-1-voittoon, ja kun toinen osaottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, juhli Villarreal finaalipaikkaa Emirates stadionilla.

Eurooppa-liigan finaali

Kaikkiaan 50. Eurooppa-liigan (entinen EUFA-cup) finaali pelataan Gdanskin Stadion Miejskilla. Stadionille otetaan kannattajia 25 prosenttia kapasiteetista eli noin 9500 ihmistä.

Ottelun erotuomariksi on valittu ranskalainen Clement Turpin, joka nähdään myös kesän EM-kisoissa.