Edessä Valioliigan viimeiset ottelut

Valioliigakausi on ollut kummallinen ja pitkä, mutta sunnuntaina se tulee päätökseen. Kausi on kestänyt miltei vuoden, sillä kauden ensimmäiset ottelut pelattiin 9.8.2019 ja viimeiset ottelut pelataan 26.7.2020.

Liverpool varmisti mestaruudun hyvissä ajoin, jo 7 ottelua ennen kauden päättymistä. Punapaidat voivat kuitenkin kasvattaa saldonsa 99 pisteeseen, jos he voittavat sunnuntaina Newcastlen vierasottelussa.

Manchester City voi myös ottaa rennosti, sillä City kohtaa kotikentällään jo varmasti sarjasta putoavan Teemu Pukin Norwichin.

Unelmia Euroopasta

Taistelu Mestarien liigan paikoista on edelleen käynnissä, ja kilpailu on kovaa. Erityisen kiinnostavan tästä taistelusta tekee se, että viimeisellä kierroksella kohtaavat sarjan 3.–6. sijoilla majailevat joukkueet.

Manchester United – Leicester (sijoitukset 3. ja 5.)
Chelsea – Wolves (sijoitukset 4. ja 6.)

Ennen viimeistä kierrosta ManU on sarjassa kolmantena 63 pisteellä, tasapisteissä Chelsean kanssa. United pelasi keskiviikkona West Hamia vastaan, mutta ei onnistunut ottamaan kotinurmellaan yhtä pistettä enempää sarjapaikkansa jo varmistanutta Hammersia vastaan.

Sunnuntaina United kohtaa Leicesterin, joka on ollut yksi kauden parhaista joukkueista – tai ainakin se oli sitä ennen taukoa. Tällä hetkellä Leicesterin kunto on kuitenkin melko heikoissa kantimissa, eivätkä he ole onnistuneet pitämään otetta Mestarien liiga -paikoista. Joukkueen avainpelaajiin kuuluva James Maddison on loukkaantunut ja joutuu leikkaukseen, ja Maddisonin puuttuminen kokoonpanosta onkin varmasti vaikuttanut joukkueen kokemiin pistemenetyksiin.

Myös Chelsea hamuaa paikkaa Mestarien liigasta. Kuten sanottua, Chelsea on tasapisteissä Manchester Unitedin kanssa ja yhden pisteen Leicesteria edellä. Chelsea pelasi keskiviikkona Liverpoolin vieraana kotijoukkueen 5–3 voittoon päättyneessä riehakkaassa ottelussa. Sunnuntaina Chelsea ei voi pelata yhtä lepsusti ja päästää yhtä montaa maalia, vaan joukkueen on oltava kurinalaisempia. Wolves on päästänyt pelaamissaan 37 ottelussa vain 38 maalia, kun taas Chelsea on päästänyt yhteensä 54 maalia.

Wolvesilla ei ole enää mahdollisuutta paikkaan Mestarien liigassa, mutta joukkue haluaa varmasti pitää kiinni Eurooppa-liigan paikastaan. Wolves on 59 pisteellään yhden pisteen Spursia edellä. Nuno Espirito Santosin joukoilta ei siis tule puuttumaan motivaatiota omassa ottelussaan, kun Tottenham kohtaa Crystal Palacen vieraissa.

Keskivaiheen kahinat

Everton jämähti sarjan keskikahinoihin tälläkin kaudella. Valmentaja Marco Silva sai lähtöpassit jo joulukuussa, jolloin ruoriin tarttui Napolista aiemmin tällä kaudella potkittu Carlo Ancelotti. Arsenalin kausi oli samankaltainen, sillä marraskuun lopussa Unai Emery sai väistyä valmentajan paikalta. Tilalle tuli väliaikaisesti Fredrik Ljungberg, ennen kuin entinen Arsenal-pelaaja Mikel Arteta palkattiin joukkueen valmentajaksi.

Myös Spurs on erottanut valmentajan tällä kaudella, kun pidetty Mauricio Pochettino sai lähteä marraskuussa. Spurs on muuten kerännyt eniten pisteitä Valioliigan palattua tauolta – 5 ottelua, 13 pistettä.

Pahnan pohjimmaiset

On ollut jo pitkään selvää, että Norwich tulee putoamaan Valioliigasta ensi kaudeksi. Kanarialinnut aloittivat kauden terävästi, eikä Teemu Pukin vire jäänyt varmasti keneltäkään huomaamatta. Pukki teki kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa viisi maalia, mukaan lukien hattutempun Newcastlea vastaan. Kauden jälkimmäisellä puoliskolla ruuti on kuitenkin ollut märkää, eikä kotkalaisen maalisarakkeesta löydy kuin 11 täysosumaa.

West Ham oli myös ajautua putoamisvaaraan, mutta joukkue piristyi loppua kohden ja alkoi poimimaan pisteitä. Putoamisvaarassa ovat edelleen Aston Villa, Watford ja Bournemouth. Bournemouthilla on 31 pistettä, kun taas Watford ja Aston Villa ovat molemmat 34 pisteessä.

Näiden joukkueiden ottelut sunnuntaina:

West Ham – Aston Villa

Arsenal – Watford

Everton – Bournemouth

Tuntuu siltä, että Eddie Howen joukot nähdään sunnuntaina Valioliigassa toistaiseksi viimeistä kertaa, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin tuomari puhaltaa pilliin viimeistä kertaa.

Watford on ollut otsikoissa usein tällä kaudella, sillä joukkue on erottanut peräti kolme valmentajaa. Ensimmäisenä erotettiin Javi Gracia, joka sai lähteä jo syyskuussa. Uudeksi valmentajaksi valittiin Quique Sanchez, joka sai potkut joulukuussa. Tämän jälkeen vetovastuun otti Nigel Pearson, joka ei saanut joukkueen kurssia käännettyä ja sai siirtyä sivuun heinäkuussa 2020. 

© TVmatchen.nu – Jalkapallo på TV