Afrikan mestaruusturnaus 2021 – Suosikit, tähtipelaajat ja tv-lähetysajat

Jalkapallon Afrikan mestaruusturnaus 2021 pelataan Kamerunissa 9. tammikuuta – 6. helmikuuta 2022 Kamerunissa. Ensimmäistä kertaa turnauksen historiassa mukana on 24 maata.


Näin pelataan Afrikan mestaruuskisoissa

Turnaus piti järjestää jo tammikuussa 2021, mutta koronaepidemien takia turnausta lykättiin vuodella eteenpäin. Siksi kisajärjestäjät käyttävät turnauksen virallisessa nimessään edelleen vuotta 2021, vaikka pelit pelataan vuoden 2022 aikana.

Turnauksessa on ensimmäistä kertaa mukana 24 maata. Joukkueet on jaettu kuuteen lohkoon. Lohkojen kaksi parasta sekä neljä parhaiten sijoittunutta lohkokolmosta etenevät 16 parhaan joukkoon. 16 joukkuetta jaetaan ottelupareihin, joista 8 parasta pelaavat puolivälierissä. Puolivälierin voittajat etenevät välieriin, ja välierien voittajat loppuotteluun.

Finaali ja pronssiotelu pelataan 6. helmikuuta Yaoundessa, Kamerunissa.

Gambia on ainoa joukkue, joka pelaa ensimmäistä kertaa lopputurnauksessa.


Turnauksen suosikit

Tämän vuoden turnauksessa on vaikea nimetä yhtä suosikkimaata. Algeria on hallitseva mestari, ja tähtipelaajansa Riyad Mahrezin avulla maa taistelee tänäkin vuonna mestaruudesta.

Vuoden 2019 finaalissa Algeria voitti Senegalin 1-0. Senegalin odotetaan tänäkin vuonna olevan vähintään välierissä, kun joukkuetta tähdittävät Chelsean maalivahti Edouard Mendy ja Liverpoolin Sadio Mane.

Egypti oli edellisissä kisoissa paha pettymys, kun maa hävisi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Etelä-Afrikalle. Egyptillä on kuitenkin eniten Afrikan mestaruuksia (7), tosin edellinen mestaruus on vuodelta 2010. Tänä vuonna Egyptin fanien odotukset ovat jälleen korkealla, sillä Mo Salah on tällä hetkellä huippuvireessä Liverpoolin paidassa.

Muita mestariehdokkaita ovat Norsunluurannikko, Marokko ja Nigeria. Erityisesti Nigerian tahti karsinnoissa oli murskaavaa, mutta joukkue joutuu lähtemään kisoihin ilman tähtipelaajaansa Victor Osimhenia.

Afrikan mestaruuskisojen tähtipelaajat

Näitä viittä pelaajaa on syytä seurata kisojen aikana.

1) Mo Salah, Egypti

Salah on ylivoimaisestri maanosan paras pelaaja, ja joidenkin mielestä tällä hetkellä jopa maailman paras pelaaja. Salah johtaa Valioliigan maalipörssiä 18 osumallaan, ja on noussut jo Liverpoolin seurahistorian neljänneksi parhaaksi maalintekijäksi.

Salahilta puuttuu kuitenkin Afrikan mestaruuspokaali. Vuonna 2017 Egypti eteni finaaliin, jonka maa kuitenkin hävisi Kamerunille 1-2.

2) Kalidou Koulibaly, Senegal

30-vuotiasta Koulibalya pidetään maanosan parhaana puolustajana. Tälläkin kaudella Koulibaly on ollut häikäisevässä vireessä, ja Napolin puolustus Koulibalyn johdolla on päästänyt vähiten maaleja Serie A:ssa.

3) Sadio Mane, Senegal

Mane on pelannut tälläkin kaudella loistavasti Liverpoolin hyökkäyksessä. Vuoden 2019 Afrikan mestaruusturnauksessa Mane valittiin kisojen tähtikentälliseen kolmella maalillaan.

4) Riyad Mahrez, Algeria

Hallitsevan mestarin menestys on tänäkin vuonna paljolti Mahrezin varassa. Vuonna 2019 Mahrez oli pitelemätön, kun Algeria marssi mestariksi, ja Manchester Cityn taituri viimeisteli turnauksessa kolme maalia.

5) Sebastian Haller, Norsunluurannikko

Haller on ollut tällä kaudella Mestarien liigan kuumin nimi. Haller teki jokaisessa Ajaxin lohko-ottelussa vähintään yhden maalin ja johtaa Mestarien liigan maalipörssiä 10 maalillaan.


Näin seuraat Afrikan mestaruusturnausta

Suomessa Afrikan mestaruusturnauksen kaikki ottelut näkyvät suorina lähetyksinä Elisa Viihde Viaplayn suoratoistopalveluissa. Osa otteluista selostetaan suomeksi.

Katso kaikki tv-lähetykset täältä!