Kamil Rogalinski / Unsplash

Abu Dhabin Grand Prix 2021 – F1-kauden huipentuma!

Formula 1 on tarjonnut tänä vuonna paljon draamaa ja jännitystä. Kauden päätöskilpailussa Abu Dhabissa ratkaistaan tämän vuoden mestari, kun Lewis Hamilton ja Max Verstappen lähtevät kisaan tasapisteistä.

Saudi-Arabian kisa – mitä oikein tapahtui?

Saudi-Arabiassa ajettiin F1-autoilla ensimmäistä kertaa, kun kauden viimeistä edellinen F1-osakilpailu rantautui Jeddahiin. F1-fanit eivät ehtineet kisan aikana edes jääkaapille, niin paljon parituntisen aikana tapahtui.

Kapea katurata enteili paljon tapahtumia ja niin kävikin. Punainen lippu liehui kahdesti kisan aikana, kun autot kolisuttivat reunavalleja ja rataa jouduttiin korjaamaan sekä auton osia saatiin kerätä radan varrelta.

Kierroksella 36 Hamilton oli jo ohittanut Verstappenin ykkösmutkassa, mutta Verstappen otti johdon takaisin oikaistuaan mutkan suoraksi. Verstappenin määrättiin antamaan kärkipaikka takaisin brittikuskille, mutta sekään ei sujunut ongelmitta. Verstappen hidasti yllättäen luovuttaakseen kärkipaikan, jolloin Hamilton kolautti Red Bullin autoon. Molempien matka kuitenkin jatkui, mutta Verstappenille määrättiin viiden sekunnin aikasakko.

Hamiltonin ohitus onnistui 7 kierrosta ennen ruutulippua ja hallitseva mestari ajoi paremmilla renkailla lopulta selvään voittoon. Verstappen oli aikasakosta huolimatta toinen, ja näin kaksikko lähtee päätöskisaan tasapisteistä.

Abu Dhabin F1-kisa tv:ssä

Abu Dhabin kisa lähetetään tutusti C Moren suoratoistopalveluissa. Lähetysajat näet tästä:

© TVmatchit.com – Moottoriurheilu TV:ssä

Millainen rata on Yas Marina?

Yas Marinan radalla Abui Dhabissa on ajettu vuodesta 2009 saakka. Rata on 5,2 kilometriä pitkä ja kisassa ajetaan 58 kierrosta. Nopeimmalla suoralla on pituutta 1,2 kilometriä.

Abu Dhabin kisa on ns. iltakisa, eli mestaria juhlitaan aurongonlaskun jälkeen.

Kumpi voittaa – Hamilton vai Verstappen?

Siinäpä se suurin kysmys onkin. Hamilton on lievä suosikki kokemuksensa ja viimeisten kisojen tuloksiensa valossa. Brittikuski on ollut korkeimmalla palkintokorokkeella kolmessa viime kisassa.

Verstappen voitti kuitenkin Abu Dhabissa 12 kuukautta aiemmin. Hollantilainen oli nopein aika-ajossa ja voitti kisan ”helposti” 15 sekunnin erolla Valtteri Bottasiin. Hamilton oli kisan kolmas. Hamiltonin vauhtia hidasti kuitenkin juuri sairastettu koronavirustauti, josta hän kuitenkin kuntoutui auton rattiin. Lisäksi Hamilton oli jo varmistanut mestaruuden hyvissä ajoin ennen Abu Dhabin kisaa, joten viime vuoden tulokselle ei pidä antaa liian suurta painoarvoa tämän vuoden voittajaa veikattaessa.