TVMatsit.com TVMatsit.com

Laji

  • 19 pe
  • 20 tänään
  • 21 su
  • 22 ma
  • 23 ti
  • 24 ke
  • 25 to
  • 26 pe
  • 27 la
  • 28 su
  • 29 ma
  • 30 ti
  • 1 ke
  • 2 to
  • 3 pe
  • 4 la
  • 5 su
  • 6 ma
  • 7 ti
  • Eilen
  • Tänään
  • Huomenna
  • ma 22
  • ti 23
  • ke 24
  • to 25
  • pe 26
  • la 27
  • su 28
  • ma 29
  • ti 30
  • ke 1
  • to 2
  • pe 3
  • la 4
  • su 5
  • ma 6
  • ti 7

Näin Tokio valittiin isännäksi

Toukokuussa 2011 avattiin hakuprosessi vuoden 2020 kesäolympialaisten kisaisännäksi. Hakijakaupunkeja oli kuusi: Istanbul, Tokio, Baku, Doha ja Madrid. Rooma lähetti myös hakemuksensa, mutta peruutti sen hieman myöhemmin. KOK:n arvioinnin jälkeen isäntäehdokkaista valittiin jatkoon kolme kaupunkia: Tokio, Istanbul ja Madrid. Tokio ja Madrid olivat molemmat hakeneet myös vuoden 2016 kesäolympialaisia, mutta tuloksetta.

Tokion valinta varmistui 7. syyskuuta 2013. Tämä on toinen kerta, kun kesäolympialaiset järjestetään Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Ensimmäisen kerran kaupunki oli isäntänä vuonna 1964. Tokiosta tulee näin ensimmäinen aasialainen kaupunki, joka on järjestänyt olympialaiset kaksi kertaa.

Soihtuviesti

Tokion olympialaisten soihtuviesti alkaa Fukushimasta. Olympiatuli vierailee kaikissa 47 prefektuurissa. Soihdun määränpää on uusin kansallisstadion Tokiossa, joka on myös avajaisten näyttämönä.

Venäjä ei osallistu

9. joulukuuta 2019 Venäjälle langetettiin neljän vuoden osallistumiskielto kaikkiin urheilun suurtapahtumiin systemaattisen dopingohjelman seurauksena. Kielto tarkoittaa, ettei Venäjä pääse mukaan kesäolympialaisiin, vuoden 2022 talviolympialaisiin, paralympialaisiin eikä vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin.

Venäläiset urheilijat voivat kuitenkin osallistua kisoihin, mutta he eivät saa edustaa omaa kotimaataan. Tulemme siis näkemään venäläisiä urheilijoita mukana olympialaisissa, mutta palkintopallilla ei soi Venäjän kansallishymni eikä Venäjän lippua nostetaan salkoon mitalijuhlallisuuksissa.

Uudet lajit vuoden 2021 kisoissa

Vuoden 2020 olympialaisissa nähdään 5 uutta lajia. Yhtenä uusien lajien valintaperusteena on pidetty paikallista kiinnostusta näihin lajeihin.

Uudet lajit ovat baseball/softball, karate, lainelautailu, rullalautailu ja kiipeily. Voi hyvinkin olla, että osaa näistä lajeista ei nähdä enää vuoden 2024 kesäolympialaisissa, koska moni näistä lajeista on suosittu juuri Japanissa.

Urheilulajit 2020 kesäolympialaisissa

Alla on listattuna kaikki lajit kesällä 2021 järjestettävissä kisoissa

Ammunta

Ammunta jaetaan kahteen eri aselajiin: pistooliammunta ja kivääriammunta. Pistooliammunnassa matkat ovat 10 metriä ja 25 metriä. Kivääriluokan lajit ovat 10 metrin ilmakivääri, 50 metrin asentokilpailu, skeet ja trap.

Softball/Baseball

Edellisen kerran softball ja baseball olivat olympialajina vuoden 2008 kisoissa Pekingissä. Softballia pelaavat vain naiset ja baseballia vain miehet. Softballissa on mukana 6 maata, samoin kuin baseballiin.

Golf

Golf teki upean paluun olympialaisiin Rio de Janeiron kisoissa vuonna 2016. Golf oli mukana jo vuosien 1900 ja 1904 olympialaisissa, mutta sitä ei kelpuutettu olympialajiksi yli 100 vuoteen.

Jalkapallo

Jalkapallo-ottelu pelataan 7 eri paikkakunnalla ympäri Japania. Miesten turnauksessa on mukana 16 maata. Euroopan maista mukana ovat Espanja, Ranska, Romania ja Saksa. Naisten turnaukseen osallistuu 12 maata, Euroopasta Iso-Britannia, Alankomaat ja Ruotsi.

Jousiammunta

Jousiammunnassa kilpaillaan henkilökohtaisessa kisassa, joukkuekisassa sekä sekajoukkuekisassa.

Judo

Judo on kontaktilaji, ja pienikin herpaantuminen voi johtaa välittömään tappioon. Judo oli mukana ensimmäistä kertaa vuoden 1964 Tokion olympialaisissa. Sekä miehissä että naisissa on seitsemän eri painoluokkaa.

Karate

Karate tekee debyyttinsä olympialaissa Tokiossa kesällä 2021. Jaossa on yhteensä 8 kultamitalia: sekä miesten että naisten painoluokissa 3 kultamitalia ja Katassa kaksi kultaista mitalia.

Kiipeily

Kiipeily on ensimmäistä kertaa olympialajina Tokion olympialaisissa. Kiipeilyssä jaetaan vain yksi kultamitali sekä miehissä että naisissa. Mestaruuden voittaa, jos taitaa kolme lajia – nopeuskiipeilyn, boulderoinnin sekä köysikiipeilyn.

Koripallo

Koripallossa on mukana uusi pelimuoto, nimittäin 3x3-formaatti tulee nykyisen viiden pelaajan formaatin rinnalle. Uudessa 3x3-pelissä on hieman eri säännöt ja peliaika normaaliin koripalloon verrattuna.

Käsipallo

Käsipalloturnauksessa on mukana 12 maata, niin miehissä kuin naisissa. Käsipallo oli ensimmäistä kertaa nykymuodossaan olympialaisissa vuonna 1972 Münchenin olympiakisoissa.

Lainelautailu

Lainelautailu tekee debyyttinsä Tokion olympialaisissa kesällä 2021. Vaihtuvat sääolosuhteet tulevat todennäköisesti vaikuttamaan kisan kulkuun. Tarkka aikataulu riippuukin paljolti vallitsevista sääoloista.

Lentopallo

Lentopallossa kilpaillaan kahdessa eri lajissa. Perinteiseen ’sisälentopalloon’ osallistuu 24 joukkuetta, 12 miesten ja 12 naisten turnaukseen. Rantalentopalloa, eli beachvolleyta, pelataan ulkokentillä. Siihen pääsee mukaan 24 paria niin miehissä kuin naisissa.

Maahockey

Maahockey on suosittu laji Alankomaissa, Belgiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Sekä miesten että naisten turnaukseen osallistuu 12 maata. Peliaika maahockeyssä on 4 x 15 minuuttia.

Melonta

Melonnassa on kaksi eri lajimuotoa: koskimelonta ja ratamelonta. Koskimelonnassa pujotellaan poijujen väleihin rakennettujen porttien läpi virtaavassa koskessa. Ratamelonta muistuttaa puolestaan soutua.

Miekkailu

Miekkailu on ollut mukana kisoissa olympiahistorian ensimmäisistä kisoista lähtien vuodesta 1896. Tokion olympialaisissa miekkailulajeina ovat floretti, säilä ja kalpa. Lisäksi mitalit jaetaan joukkuekilpailuissa.

Nykyaikainen viisiottelu

Nykyaikainen viisiottelu on laji, jossa vaaditaan äärimmäistä monipuolisuutta. Lajit ovat miekkailu, uinti, ja ampumajuoksu. Ampumajuoksussa juostaan 800 metriä ja sen jälkeen ammutaan viisi laukausta 10 metrin etäisyydeltä. Tämä toistetaan 4 kertaa.

Nyrkkeily

Nyrkkeilyssä otellaan painoluokkien mukaan, ja miehissä painoluokkia on 8. Kevyin painoluokka on alle 52 kg, joka tunnetaan myös kärpässarjana. Naisissa painoluokkia on 5. Nyrkkeilyssä pronssimitalit jaetaan molemmille välieränsä hävinneelle urheilijalle.

Paini

Paini on yksi vanhimmista ja perinteisimmistä urheilulajeista. Miehissä lajimuotoina ovat kreikkalais-roomalainen paini sekä vapaapaini. Naiset kilpailevat vain vapaapainissa.

Painonnosto

Painonnoston säännöt ovat yksinkertaiset: nosta enemmän painoja ilmaan kuin vastustaja, niin voitat mestaruuden. Painoluokkia on miehissä ja naisissa 7 eli jaossa on 14 kultamitalia.

Purjehdus

Purjehduksella on pitkä olympiahistoria, sillä se ole ensimmäisen kerran olympialajina vuonna 1900. Purjehduksessa on miehillä 6 eri luokkaa: Laser, RS:X, Finnjolla, 470 ja 49er. Naisten luokat ovat RS:X, Laser radial, 470 ja 49er FX. Lisäksi mitalit jaetaan Nacra 17 -luokassa.

Pyöräily

Pyöräilyssä on viisi eri lajimuotoa. Perinteinen maantieajo on ryhmässä ajettava etappiajo. Lisäksi maantieajajat kilpailevat aika-ajossa. Ratapyöräilyssä jaetaan mitalit kuudessa eri lajissa. Muuta lajit ovat maastopyöräily ja BMX.

Pöytätennis

Pöytätennis on vauhdikas laji, jossa molemmat pelaajat yrittävät ratkaista pisteen edukseen mahdollisimman nopeasti. Pöytätenniksen mahtimaat tulevat pääasiassa Aasiasta. Olympialaissa mitalit jaetaan niin kaksin- kuin nelinpeleissä.

Ratsastus

Hevosurheilussa urheilijan ja hevosen yhteistyö on avain menestykseen. Yksi vaativimmista olympialajeista on kenttäratsastus, joka koostuu maastokokeesta, kouluratsastuksesta ja esteratsastuksesta. Mitalit jaetaan myös erikseen esteratsastuksessa ja kouluratsastuksessa.

Rugby

Rugby teki paluun olympialaisiin Rion 2016 kisoissa. Lajin fyysisen vaativuuden johdosta olympialaisissa pelataan rugby 7 -pelimuotoa, jossa on 7 pelaajaa normaalin 15 sijaan ja yhden ottelun peliaika on 14 minuuttia.

Rullalautailu

Rullalautailu tekee debyyttinsä Tokion kesäolympialaisissa. Eri kilpailutapahtumia on neljä, kun miehet ja naiset kilpailevat katu- ja puistorullalautailussa. Uudessa lajissa on mukana yhteensä 80 urheilijaa.

Soutu

Soutu on ainoa olympialaji, jossa maaliviiva ylitetään selkä edellä. Soudussa kilpaillaan yhden, kahden, neljän ja kahdeksan hengen miehistöillä. Kultamitaleita on soudussa jaossa peräti 14 kappaletta.

Sulkapallo

Sulkapallo on yksi vauhdikkaimmista palloilulajeista. Vuoden 2020 kisoissa sulkapallossa on jaossa viisi kultamitalia: miesten ja naisten kaksinpeleissä, nelinpeleissä sekä sekanelinpelissä.

Taekwondo

Taekwondo oli mukana vuoden 1988 olympialaissa näytöslajina kuten myös vuonna 1992. Varsinaiseksi olympialajiksi taekwondo kelpuutettiin vuonna 2000. Yli 80 miljoonaa ihmistä yli 200 maassa harrastaa tätä kamppailulajia.

Tennis

Olympiamitali on arvostettu saavutus kuuluisien tennisammattilaisten keskuudessa. esimerkiksi Rafael Nadal voitti vuonna 2008 kultaa ja Andy Murray vuosina 2012 ja 2016. Venus ja Serena Williams on voittaneet yhteensä 8 olympiamitalia.

Triathlon

Triathlonissa yhdistyvät uinti, pyöräily ja juoksu. Olympialaisissa urheilijat uivat ensin 1,5 kilometriä, sen jälkeen pyöräilevät 40 kilometriä ja lopuksi juoksevat 10 kilometrin matkan.

Vesiurheilulajit

Vesiurheilulajeihin kuuluvat uinti, uimahypyt, vesipallo sekä avovesiuinti.

Voimistelu

Voimistelussa kilpaillaan kolmessa eri lajimuodossa: telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa ja trampoliinilla. Telinevoimistelussa mitalit jaetaan myös jokaisella telineellä erikseen.

Yleisurheilu

Yleisurheilussa urheillaan kaikissa tutuissa lajeissa. Yleisurheilustadionin ulkopuolisia kilpailuja ovat 20 kilometrin ja 50 kilometrin kävelyt sekä maratonjuoksut. Ainoat joukkuelajit ovat viestikisat.

Kisojen virallinen nettisivu: Tokyo 2020

Kesäolympialaiset tv:ssä ja striimeissä

Vuoden 2021 aikana päivitämme säännöllisesti sivustoamme, jotta pääset nauttimaan kesäolympialaista TVmatsien kanssa.

Ei lähetyksiä valinnalle