YLE Areena

YLE Areena

YLE Areena on Suomen suosituin netti-TV. Alunperin Yleisradion TV- tai radiokanavilla ohjelmien esittyjen ohjelmien arkistoksi perustettu YLE Areena laajeni vuoden 2013 keväällä suoratoistopalveluksi, kun YLE aloitti TV-kanaviensa suoran verkkojakelun Areena-palvelun kautta. YLE Areenan laadukas ja laaja ohjelmatarjonta on ärsyttänyt kaupallisten medioiden johtoa. Esimerkiksi on kyseenalaistettu pitäisikö julkisrahoitteisen YLEn kilpailla mainosrahoitteisten kanavien kanssa urheilun tai ulkomaisten televisiotuotantojen esitettämisestä.

 

YLE Areena ja Urheilu

Television puolella YLE käyttää TV2- ja FEM -kanavia urheilun esittämiseen. Nykyään molempia kanavia on myös mahdollista katsoa suorana Areena-palvelussa. Suurien urheilutapahtumien yhteydessä YLE on voinut kasvattaa lähetyskapasiteettiaan Arenaan kautta. Rio Olympialaisissa YLE näytti useita samanaikaisesti kilpailtavia lajeja Arenan kautta. Näin laaja tarjonta ei olisi ollut aiemmin mahdollista, vaikka kaikki YLEn kanavapaikat olisi alistettu urheilun käyttöön.

 

YLEn urheiluoikeudet

Yleisradio on perinteisesti näyttänyt jalkapallon EM- ja MM-kisojen lisäksi sekä kesä- että talviolympialaiset. Vuoden 2018 talvi- ja 2020 kesäolympilaisten esittämistä YLEn kanavilla ei tällä hetkellä kuitenkaan ole varmuutta amerikkalaisen Discovery maksettu olympialaisten 2018-2024 Euroopan mediaoikeuksista 1,3 miljardia euroa. On mahdollista, että Discovery päätyy vielä myymään Suomen lähetysoikeudet Yleisradiolle tai jollekin muulle kanavalle. Myös Yleisradion perinteinen asema jalkapallon MM-kisojen esittäjänä on vaakalaudalla. Kansainvälisen jalkapalloliitto FiFan hintapyyntö Venäjän 2018 sekä Qatarin 2022 MM-kisoista on niin kallis, että Suomen lähetysoikeudet eivät ole vielä käyneet kaupaksi. MM-futiksen siirtyminen YLEltä maksukanaville on siis mahdollista. Valtioneuvoston yhteiskunnallisesti merkittävin tapahtumien televisiointia koskevan asetuksen mukaan MM-kisojen avaus, -välierä ja loppuottelu pitäisi kuitenkin näyttää ilmaiseksi.

Jos jääkiekko jätetään pois laskuista on YLE:lla edelleen vankka rooli palloilulajien maaotteluiden esittäjänä. MM-lätkän karattua maikkarille näkyvät Leijonat YLEn kanavilla ainoastaan Eurohockey Tourin merkeissä. Futiksen puolella tilanne on huomattavasti valoisampi, sillä Huuhkajien MM-karsintaottelut näkyvät YLE TV2:ssa sekä Areenassa vuoden 2017 loppuun asti. Myös Susijengin ottelut koripallon EM- ja MM-kisoissa on esitetty YLEn kanavilla.

YLE Areena näyttää kattavasti mutta satunnaisesti kotimaista palloilua futsalista salibandyyn. Kansainvälisistä palloilusarjoista jalkapallon Mestarien liigan näkyy YLE TV2ssa ja Areenassa yhden ottelun verran tiistaisin Viasatin näyttäessä kaikki tiistain ja keskiviikon kierrosten ottelut Viaplay-suoratoistopalvelunsa kautta. Talvilajeista YLE näyttää kaikki ampumahiihdon maailmancupin osakilpailut vuonna 2017.