Venäjä voittaa olympialätkän, vaikka joukkuettakaan ei tiedetä

Kokenut Pavel Datsjuk on Venäjän joukkueen suurimpia tähtiä

 

Useat jääkiekon olympiaturnaukseen osallistuvat maat ovat jo julkaisseet joukkueensa, kun PeyongChangingin 2018 Olympialaisten alkuun on enää runsaat kolme viikkoa aikaa. Rahapeliyhtiö NordicBet on julkaissut Olympialaisten jääkiekon voittokertoimet suomalaisten eniten käyttämistä vedonlyöntiyhtiöstä ensimmäisenä. NordicBetin kertoimien peruusteella Venäjä on suosikki voittamaan mestaruuden, vaikka joukkuetta ei ole vielä nimetty.

Venäjä, joka kilpailee PeyongChangissa niin sanotulla neutraalilla statutuksella maata ravistelleen dopingskandaalin vuoksi, saa NordicBetiltä voittokertoimeksi 2.65. Kanada ja Ruotsi saavat kumpikin tasan 4.00 kertoimen. Yhtiön arvion mukaan Suomi on Tsekin jälkeen vasta viidenneksi todennäköisen mestari 8.50 kertoimella. Päävalmentaja Lauri Marjamäki nimeää Suomen joukkueen maanantaina 22. tammikuuta.
 

NHL-pelaajien puuttuminen antaa edun Venäjälle

NHL:n ja Kansainvälisen olympiakomiten (KOK) välinen sopimus kattoi 1998 ja 2014 välillä järjestetyt olympiaturnaukset. PeyongChangiin NHL-pelaajat eivät enää osallistu, koska liiga ei halunnut keskeyttää kautta olympiakiekon vaatimaksi ajaksi.

NHL-pelaajien ansiosta Kanada voitti kolme olympiakultaa (2014, 2010 ja 2002), kun Ruotsi (2006) ja Tsekki (1998) pääsivät juhlimaan kirkkainta mitalia kerran. Venäjän odotetaan hyötyvän eniten NHL-sulusta, koska useat venäläispelaajat, jotka voisivat edelleen vuolla dollareita Pohjois-Amerikan kaukaloissa, edustavat nykyään KHL-joukkueita. Venäjän joukkueessa todennäköisesti nähdäänkin Ilja Kovaltshukin, Pavel Datsjukin sekä Vadim Shipatshovin kaltaisia NHL-uran tehneitä KHL-tähtiä. 

Venäjä saattaa myös hyötyä siitä, että se on pakottu kilpailemaan PeyongChangissa ilman kansallisia tunnuksia ja nimellä OAR (Olympic Athletes from Russia). KOK:n päätös on leimattu Venäjällä poliittiseksi vehkeilyksi, joka tähtää maan urheilumahdin heikentämiseen. Edellisen olympiamitalinsa 16 vuotta sitten Salt Lake Cityn olympialaista ottaneella Venäjällä lienee ylimääräistä halua näpäyttää kansainvälistä yleisöä ottamalla olympiakultaa.

 

Olympiajääkiekon mestaruuskertoimet
 

Venäjä (Olympic Athletes from Russia) 2.65
Kanada 4.00
Ruotsi 4.00
Tsekki 8.00
Suomi 8.50
USA 11.00
Sveitsi 25.00
Slovakia 35.00
Saksa 65.00
Norja 101.00
Slovenia 351.00
Etelä-Korea 501.00

(lähde: NordicBet)

 

Lue lisää

 

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas.