Valioliigan TOP5 kalleimmat siirrot

 

Kesällä 2016 Valioliigan joukkueet käyttivät ensimmäistä kertaa yhteensä yli miljardi puntaa pelaajakauppoihin. Tänä vuonna miljardin raja on jo rikottu, kun siirtoikkunan sulkeutumiseen on vielä kolme viikkoa.  

Jos seurat tuhlaavat vielä noin 120 miljoonaa puntaa ennen elokuun 31. päivää, tulee tästä kesästä Valioliigan kaikkien aikojen kallein. Suurseuroista ainakin Arsenalin, Chelsean, Manchester Unitedin ja Tottenhamin tiedetään vielä etsivän vahvistuksia, joten maksettujen siirtokorvausten yhteissumma asettunee lopulta lähelle 1,25 miljardia puntaa. 

Manchester City on odotetusti kesän suurin tuhlaaja. Puolustuksen uuteen uskoon laittanut Pep Guardiola on käyttänyt yhteensä 218 miljonaa puntaa kuuteen pelaajaan.

 

Kalleimmat siirrot TOP5 

 

Romelo Lukaku   

Everton -> Manchester United
84,7 miljoonaa euroa

Viime kaudella Paul Pogban 105 miljoonaan euron kaupan orkestroineella huippuagentti Mino Raiolla oli jälleen sormensa pelissä, kun Evertonin paidassa viime kaudella 25 maalia iskenyt Romelo Lukaku siirtyi 84,7 miljoonalla eurolla Manchester Unitediin. Belgialaishyökkääjän uskottiin olevan halukas kokeilemaan uudestaan siipiään Chelsean paidassa, mutta ManU:n kanssa läheisissä väleissä olevan Raiolan lienee onnistunut kääntämään asiakkaansa pään.

Osumien lisäksi 24-vuotiaalta Lukakulta voidaan odottaa myös maalisyöttöjä. 191-senttinen väkivahva pelaaja suojaa erinomaisesti palloa ja voittaa ilmataisteluita tarjoten maalipaikkoja toisesta aallosta nouseville joukkuetovereilleen. Lukakua voidaan hyödyntää niin yksinäisenä targettina kuin kahden kärjän systeemissä Marcus Rashfordin aisaparina. Lukaku kantaa vielä viime kaudella Zlatan Ibrahimovicille kuulunutta ysipaitaa. Tällä hetkellä vailla sopimusta oleva polvivammaa kuntouttava 35-vuotias ruotsalainen saattaa vielä tehdä paluun Unitediin tällä kaudella ja haastaa Lukakun ykköshyökkääjän paikasta. 

Fakta: Lukaku on vasta neljäs pelaaja, joka on viimeistely yli 80 Valioliiga-osumaa ennen 24-vuotissyntymäpäiväänsä. Muut ovat Michael Owen, Robbie Fowler ja Wayne Rooney.

 

Alvaro Morata   

Real Madrid -> Chelsea 
65 miljoonaa euroa

Alkukesän tekstiviestiepisodin jälkeen oli selvää, että Chelsea ostaa uuden hyökkääjän. Diego Costan oikutteluun kyllästyneen Antonio Conten tiedetään olleen kiinnostunut hankkimaan Romelo Lukaku johtamaan 3-4-2-1 –ryhmitystä, mutta belgialaisen siirryttyä Old Traffordille, päätyi Chelsea hankkimaan 24-vuotiaan Alvaro Moratan 65 miljoonalla eurolla Real Madridista.

Nuoresta iästään huolimatta Moratalla on kokemusta Mestarien liigassa niin Real Madridin kuin Juventuksenkin paidassa. Espanjalaisen ominaisuuksista kehutaan erityisesti nopeutta ja pelikäsitystä, jonka asiosta hyökkääjän odotetaan sopeutuvan melko vaivattomasti Chelsean systeemiin. Viime kaudella viisi Valioliiga-maalia viimeistelly Michy Batshuayi on Moratan ensisijainen varamies.

Fakta: Viime kauden La Ligassa Morata hyödynsi laukauksensa maalia kohti 27 prosentin tarkkuudella tehden 15 maalia 55 yrityksellä. Tarkkuus oli sarjain korkein vähintään kymmenen maalia tehneiden pelaajien vertailussa. 

 

Benjamin Mendy

Monaco –> Manchester City
57,5 miljoonaa euroa

Ranskan liigan mestaruuden voittaneen ja Mestarien liigan välieriin yltäneen AS Monacon pelaajat ovat olleet kuumaa tavaraa tänä kesänä, sillä seura on ehtinyt kaupata pelaajiaan jo 178,5 miljoonalla eurolla. Suunnilleen kolmanneksen potista Monaco kuittasi heinäkuussa myymällä vasemman laitapuolustajan Benjamin Mendyn Manchester Cityyn.

Viime kesällä Cityn managerina aloittanut Pep Guardiola on kuluvan vuoden aikana hankkiutunut eroon Manuel Pellegrinin ja Roberto Mancinin ostamista puolustajista, jotka on korvattu joukkueen nykyiseen pelitapaan paremmin istuvilla hankinnoilla. 23-vuotiaalta Mendyltä odotetaankin puolustustehtävien lisäksi voimakkaita laitanousuja.

 

Alexandre Lacazette

Olympique Lyon -> Arsenal
53 miljoonaa euroa

Alexandre Lacazette ehti pyöriä Arsenalin tutkassa pitkään ennen kuin veteraanimanageri Arsene Wenger vihdoin suostui vetämään liipamisemesta. Seuran ex-pelaaja ja kykyjenetsijä Gilles Grimaldi kävi skouttaamassa nyt 26-vuotiaan kärkiemiehen jo kymmenen vuotta sitten. Ehkä maltillisuus selittyy osaksi Wengerin mittapuulla korkella hinnalla, sillä 53 miljoonan euron kauppahinta on suurin Arsenalin koskaan maksama siirtokorvaus. Ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen Mestarien liigan ulkopuolelle jäänyt Gunners tarvitsi profiilihankinnan rauhoittamaan yhä kriittisemmäksi käyvää kannattajien Wenger out -liikettä. Lacazetten hankinta käy osoitukseksi seuran kunnianhimosta.

Viime kauden lopussa 192-senttinen Oliver Girourd oli Arsenalin 3-4-2-1 –muodostelmassa ensisijainen valinta hyökkäyksen kärkeen. Huomattavasti pienikokoisempi Lacazette tarjoaa piikkiin ketterämmän vaihtoehdon, joka pystyy tarvittaessa pudottautumaan välihyökkääjäksi Mesut Özilin tai Alexis Sanchezin paikalle.  

 

Kyle Walker

Tottenham –> Manchester City
51 miljoonaa euroa

Kesän siirtoikkunaa on usein kuvattu hulluksi sen jälkeen Paris St-Germain kaappasi Neymarin Barcelonasta 222 miljoonalla eurolla. Yhtään tervejärkisemmältä ei vaikuttanut Manchester Cityn päätös maksaa 50 miljoonaa euroa Kyle Walkerista. Englannin maajoukkueen oikea laitapuolustaja on erinomainen pelaaja mutta ei sentään oman aikansa Rio Ferdinand. Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy pystyi puskemaan Walkerin siirtokorvausta ylöspäin sen jälkeen, kun Cityn ensisijainen targetti Dani Alves teki sopimuksen PSG:n kanssa.

Vaikka Chelsean menestys on innostanut myös muita seuroja muuttamaan ryhmitystään, luottanee Pep Guardiola edelleen neljän puolustajan linjaan, jonka muodostavat Benjamin Mendy, John Stones, Vincent Kompany sekä Kyle Walker. Tässä systeemissä laitapuolustajien odotetaan nousevan aktiivisesti hyökkäysten tueksi.

——–

Valioliiga-kausi alkaa perjantaina 11. elokuuta Arsenalin ja Leicesterin kohtaamisella. Viasat ja Viaplay esittävät yksinoikeudella Valioliigan otteluita Suomessa. 

Katso Valioliigan otteluohjelma 2017-2018
Tilaa Viaplay

Lue myös nämä: