U20 MM-kisat 2018: Top 10 pelaajat

 

 

U20-maailmanmestaruuskisat ovat aivan nurkan takana. Nyt on hyvä aika tutustua turnauksen parhaisiin nuoriin kykyihin. Turnauksessa nähdään tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaita joukkueita, joten kymmenen parhaan ulkopuolellekin jäi suuri nippu todella kovia nimiä.

 

10. Logan Brown, KH, USA (Ottawa Senators 2016, #11)

Lähes kaksimetrinen ja sata kiloa painava Brown varattiin Ottawaan ensimmäisellä kierroksella vuonna 2016. Tällä kaudella jenkkihyökkääjä on saanut tililleen neljä ottelua NHL:ssä, joissa tehoja syntyi yhden syöttöpisteen verran. Pääosin kausi on mennyt junioriliiga OHL:ssä, jossa 15 pelissä Logan Brown on saanut tililleen tehot 13+11.

Brown on luotettava kahdensuunnan pelaaja. Keskushyökkääjän erityisominaisuus on suuri koko, joka mahdollistaa vahvan kiekon suojaamisen. Nuorten kisoissa häntä voi olla vaikeaa puolustaa jäähyttömästi. Tasaisen vahvassa USA:n joukkueessa Logan Brown on harvoja korkean draft-statuksen pelaajia, ja hän saa varmasti paljon vastuuta ylivoimalla, alivoimalla sekä tasakentällisin.

 

9. Carter Hart, MV, Kanada (Philadelphia Flyers 2016, #48)

Kanadan juoniorisarjojen ottelut ovat yleensä suurimaalisia ja puolustuspeli on usein parhaimmillaankin välttävää. Maalivahtien tilastot ovat tällaisessa ympäristössä yleensä kehnot. Carter Hart on poikkeus. Kiekot ovat pysähtyneet 96,1 %:n varmuudella, ja päästettyjen maalien keskiarvo on mykistävä 1,32.

Kanada on kasannut tämän vuoden joukkueensa erilaisella mentaliteetilla kuin aiempina vuosina. Valinnoissa ei ole keskitytty korkeisiin draft-statuksiin, vaan joukkueeseen on haluttu luotettavia ja nopeita kahdensuunnan pelaajia. Näin Hartillekin on luotu mahdollisimman hyvä ympäristö onnistua.

 

Carter Hart saa kunnian aloittaa turnauksen Kanadan ykkösmaalivahtina.

8. Kailer Yamamoto, OL, USA (Edmonton Oilers 2017, #22)

Kailer Yamamoto on pelaajatyypiltään modernin jääkiekon ruumiillistuma. Laitahyökkääjä on pieni, nopea ja taitava. Edmonton Oilersin varaama nuorukainen on saanut NHL:ssäkin vyölleen jo yhdeksän ottelua, joissa on syntynyt kolme syöttöpistettä.

Yamamoton yksi parhaista aseista on tulinen one timer. Olisi suuri yllätys, jos laitahyökkääjä ei löydy USA:n ykkösylivoimasta laukojan paikalta.
 

https://www.youtube.com/watch?v=xlavkkYgkWs

 

7.  Olli Juolevi, P, Suomi (Vancouver Canucks 2016, #5)

Olli Juolevilla on takanaan jo kahdet U20-maailmanmestaruuskisat. Ensimmäisenä vuonna Juolevi voitti puolustajien syöttöpörssin ja valittiin turnauksen tähdistökentälliseen. Viime vuonna Juolevilla, kuten koko Suomella, oli vaikeampaa.

Kuluvalla kaudella suomalaispuolustaja on pelannut ensimmäistä kertaa miesten sarjaa. TPS:n riveissä Juolevi on kypsynyt luotettavaksi pelaajaksi, joka osaa hyvällä pelisilmällä purkaa karvauksen ja laittaa pelin liikkeelle. Juolevi on Suomelle korvaamattoman arvokas puolustaja, jonka voi laittaa kentälle missä tahansa tilanteessa: ylivoimalla, alivoimalla, ottelun ratkaisuhetkillä, maalin jälkeisessä vaihdossa.

 

6. Filip Chytil, KH, Tšekki (New York Rangers 2017, #21)

Filip Chytil on erinomainen mailankäsittelijä. Omassa päässä tsekkitaituri saa mailapelillään aikaan riistoja. Hyökkäyspäässä hyökkääjä aiheuttaa kikoillaan harmaita hiuksia puolustajille. Chytiliä on puolustettava tarkasti ja tunnollisesti, tai muuten puolustaja voi löytää itsensä nopeasti videokoosteelta.

Chytil on tahkonnut miesten pelejä hyvällä menestyksellä. Tällä kaudella tsekkihyökkääjä on pelannut kaksi ottelua NHL:ää sekä 12 AHL-ottelua, joissa taituri on iskenyt tehot 5+7.
 

https://www.youtube.com/watch?v=W3aW7DMHdDY

 

5. Victor Mete, P, Kanada (Montreal Canadiens 2016, #100)

Victor Mete on kruununjalokivi Kanadan timanttisessa puolustuksessa.  Puolustaja on U20 MM-kisoissa harvinainen pelaaja siinä mielessä, että hän on pelannut tällä kaudella ainoastaan NHL:ää. Hyvin luistelevalle puolustajalle on kertynyt 27 ottelua Montreal Canadiensin paidassa. NHL-vastuu tässä vaiheessa uraa kertoo kokonaisvaltaisesta ja älykkäästä pelaajasta, joka pienestä koostaan huolimatta pärjää puolustustehtävissä.

Juniorisarjoissa Mete väläytti useasti komeilla nousuillaan jopa hyökkäyksen kärkeen. Kuin neljäntenä hyökkääjänä pelannut kanadalainen on varmasti kypsynyt NHL-otteluiden myötä, mutta silti Meteltä voidaan odottaa aktiivista hyökkäyspään pelaamista.
 

Victor Mete varattiin aikoinaan vasta neljännellä kierroksella.

 

4. Miro Heiskanen, P, Suomi (Dallas Stars 2017, #3)

Miro Heiskanen on poikkeuksellinen luistelija, joka on tottunut huhkimaan valtavia minuuttimääriä. Leijonien kivenkovassa puolustuksessa minuutit jakautuvat varmasti tasaisemmin kuin HIFK:ssa, joten Heiskasen ei tarvitse pelata säästöliekillä.

HIFK-puolustajalla on erittäin tarkka laukaus, joka on yksi oiva ase lisää Suomen ylivoimaan. Heiskanen nousee hyvän luistelunsa avulla useasti tukemaan hyökkäyksiä, joten puolustajan vaarallisuus ei rajoitu pelkästään ylivoimaan.

 

3. Elias Pettersson, KH, Ruotsi (Vancouver Canucks 2017, #5)

Ruotsin joukkueen ehdottomasti paras hyökkääjä Elias Pettersson on kuluvan kauden aikana dominoinut SHL:ää. 26 ottelussa Växjö Läkersin hyökkääjä on saalistanut tehot 11+24. Huikeilla lukemillaan Pettersson johtaa SHL:n pistepörssiä.

Pettersson on kokonaisvaltainen pelaaja, jonka pelistä on vaikeaa löytää heikkouksia. Nuoren hyökkääjän fysiikkakin on jo ammattilaistasolla. Ruotsin joukkueessa Pettersson tulee varmasti erottumaan kovan lyöntilaukauksensa turvin. Vahvan laukauksen takia ruotsalaishyökkääjää tullaan varmasti vertaamaan useaan otteeseen Eeli Tolvaseen.
 

https://www.youtube.com/watch?v=Sjt-CaGh9R0

 

2. Eeli Tolvanen, VL, Suomi (Nashville Predators 2017, #30)

Eeli Tolvanen on kesän varaustilaisuuden pettymyksen jälkeen todistanut olevansa maalintekijöiden eliittiä KHL- sekä EHT-tasolla. Laitahyökkääjä oli harvoja valopilkkuja Suomen U20-joukkueen viimevuotisessa kujanjuoksussa. Tänä vuonna Tolvanen on Suomen joukkueen kirkkain tähti.

Ylivoimalla Eeli Tolvanen todennäköisesti löytyy samalta tontilta kuin Jokereissakin, eli laukojan paikalta. Hyökkääjän laukaustyökalupakki on laaja ja laadukas. Junioritason maalivahdeilla tulee olemaan vaikeuksia Tolvasen pysäyttämisessä.
 

1. Rasmus Dahlin, P, Ruotsi (Varataan 2018)

Rasmus Dahlin on poikkeuksellinen lahjakkuus. Ruotsalaispuolustaja on vasta 17-vuotias, mutta silti hänellä on yhdet U20-kisat takanaan. Kuluvalla kaudella Dahlin on pelannut SHL:ää äärimmäisen vakuuttavalla tasolla, ja Dahlinia pidetäänkin ensi kesän varaustilaisuuden varmana ykkösnimenä. Kauden 26 ottelussa puolustaja on tehnyt tehot 5+6.

Ruotsalaispuolustajan vahvuudet ovat lukemattomat. Dahlinin luistelu on kaunista katsottavaa ja kiekon käsittely lähentelee jo taikuutta. Hän löytää poikkeuksellisella peliälyllään pienimmätkin välit, joista pystyy pujottelemaan itsensä läpi kiekon kanssa. Kiekko pysyy kaikkein hurjimmissakin haastoissa Dahlinin lavassa kuin liimattuna. Taklauspelikään ei ole Frölunda-puolustajalle vierasta.
 

https://www.youtube.com/watch?v=2tOttELP05U

 

Lue lisää

 

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas.