U20-kisat 2019: tässä ovat turnauksen top 10 parhaat pelaajat

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat alkavat 26.12. ja kestävät 6.1. asti.

Lue myös: Jääkiekon MM U20 2018 – Katso ohjelma ja televisiointi

 

Alle 20-vuotiaiden MM-turnaus on jo aivan nurkan takana. Kisahuumassa päätimme tutustua turnauksen parhaisiin pelaajiin ja nostaa kymmenen parasta yksilöä esiin. Valinnoissamme painotimme pelaajan nykytasoa, emmekä antaneet potentiaalille yhtä suurta painoarvoa.

 

10. Maxime Comtois, VLH, Kanada (Anaheim Ducks 2017, #50)

Kanadan Maxime Comtois edustaa on esimerkillinen moderni voimahyökkääjä. Lihasmassan ja ison ruhon lisäksi häneltä löytyy myös runsaasti luistelunopeutta ja taitoa. Laitahyökkääjä yllätti Anaheimin harjoitusleirillä ja pääsi aloittamaan kautensa NHL:ssä. Kymmenessä ottelussa hän teki seitsemän tehopistettä, ennen kuin palasi pelaamaan juniorisarjaansa. Comtois oli mukana myös viime vuoden Kanadan mestarijoukkueessa. Tuolloin hän teki kuusi tehopistettä seitsemässä ottelussa, ja nyt laituri palaa U20-kisoihin vuoden kypsempänä.

 

9. Vitali Kravtsov, OLH, Venäjä (New York Rangers 2018, #9)

KHL:ssä pelaava Vitali Kravtsov meni yllättävän myöhään viime kesän draftissa. Tällä kaudella 18-vuotias hyökkääjä on tehnyt 17 tehopistettä pelaamassaan 33 KHL-ottelussa. Isokokoinen Kravtsov on erinomainen luistelija, ja vaikka takakarvaaminen ei aina maistukaan, on hän hyvä myös omassa päässä. Isoimmat vahvuudet ovat erinomainen pelisilmä ja pehmeät kädet.

 

8. Filip Zadina, OLH, Tshekki (Detroit Red Wings 2018, #6)

Filip Zadinaa pidettiin pitkään varmana kolmantena varauksena viime kesän varaustilaisuudessa. Hän kuitenkin tipahti aina kuudenneksi asti. Kauden mittaan tshekkilaituri on näpäyttänyt epäilijöitään ja tehnyt kovaan tahtiin pisteitä AHL:ssä. Zadina oli Tshekin ykkösaseita jo viime vuoden kisoissakin. Tuolloin hän teki tehot 7+1 seitsemässä ottelussa. Jälleen räjähtävästi liikkuvan Zadinan voidaan odottaa karkaavan useisiin ylivoimahyökkäyksiin ja läpiajoihin. Ylivoimalla tärkein ase on onetimer, joka lähtee vaikeammastakin asennosta.

https://www.youtube.com/watch?v=ULNIzyzpUyI

 

7. Quinn Hughes, P, USA (Vancouver Canucks 2018, #7)

Quinn Hughes pelaa poikkeuksellista kautta. Harva 19-vuotias puolustaja pystyy tekemään yhtä kovaa jälkeä kovatasoisessa ja junnuliigoja fyysisemmässä NCAA:ssa kuin hän. Kauden 17 ottelussa Hughes on tehnyt tehot 3+17. Hänen ehdottomasti suurin vahvuutensa on poikkeuksellinen pelikäsitys. Ylivoimalla hän löytää uskomattomalla tavalla vapaat pelaajat ja lavat. Pohjois-Amerikan ennakoissa Hughesia pidetään laajalti koko turnauksen parhaana puolustajana.

 

6. Eeli Tolvanen, VLH, Suomi (Nashville Predators 2017, #30)

Eeli Tolvanen lähtee U20-kisoihin metsästämään itseluottamustaan. Maalitykin odotettiin nappaavan paikan suoraan Nashvillen NHL-miehistöstä, mutta sen sijaan hän on pudotettu farmiin. AHL:ssäkin ruuti on ollut pääosin märkää. Jos Tolvanen löytää itseluottamuksensa, niin vain taivas on rajana. Hänellä on mahdollisuudet nousta heittämällä kisojen parhaaksi pelaajaksi. Viime vuoden U20-kisoissa Tolvanen kunnostautui enemmän pelintekijänä kuin snaipperina ja maaleja syntyi vain yksi. Nähtäväksi jää, montako kertaa punalamppu tällä kertaa syttyy.

https://www.youtube.com/watch?v=bpfCRVl8BQo

 

5.  Aleksi Heponiemi, OLH, Suomi (Florida Panthers 2017, #40)

Aleksi Heponiemi oli yksi Liigan mielenkiintoisimmista hankinnoista tälle kaudelle. Viime vuonna suomalaisnuorukainen oli vielä pelannut juniorisarja WHL:ää ja tehnyt runkosarjassa poskettomat 118 tehopistettä. Siirtymä miesten peleihin onnistui myös saumattomasti. Hän on kuulunut syyskaudella Liigan eliittiin ja on tehnyt 29 ottelussa tehot 8+18. Heponiemi on ennen kaikkea tunnettu syöttötaidoistaan, mutta hänellä on myös hyvä laukaus, joka lähtee yllättäen ja pienestä tilasta.

 

4. Erik Brännström, P, Ruotsi (Vegas Golden Knights 2017, #15)

Ruotsin hyökkäys ei ole tänä vuonna niin tulivoimainen kuin yleensä. Timanttinen puolustuskalusto kuitenkin korvaa kaiken sen, mitä hyökkäyksestä uupuu. Erinomaisen pakiston ykkösnimi on Erik Brännström, joka ei ole enää pelkkä pelaajalupaus vaan valmis ammattilainen. Hän on pelannut useamman kauden miesten pelejä  erinomaisin ottein. Erinomainen ylivoimanpyörittäjä pelaa ensimmäistä kauttaan AHL:ssä ja on tehnyt 24 ottelussa 20 tehopistettä. Hän oli Ruotsin tehokkaimpia puolustajia myös viime vuoden U20-turnauksessa.

 

3. Martin Necas, KH, Tshekki (Carolina Hurricanes 2017, #12)

Martin Necas edustaa Tshekin uutta tähtisukupolvea. Hän pelasi viime kaudella niin miesten kuin nuorten MM-kisoissa ja dominoi molemmilla tasoilla. Tällä kaudella hän on jatkanut erinomaisia otteitaan ja on pelannut AHL:ssä miltei piste per peli tahdissa. Necasin vahvuudet ovat huikea nopeus ja erinomainen pelikäsitys, joka näkyy etenkin ylivoimalla. Viime vuoden tapaan voi odottaa, että Necasja Zadina muodostavat jälleen yhden kisojen tuhoisimmista tutkapareista.

https://www.youtube.com/watch?v=-97eDQ5iLjg

 

2. Cody Glass, KH, Kanada (Vegas Golden Knights 2017, #6)

Monet Pohjois-Amerikan kiekkotietäjät povaavat Kanadan Cody Glassista koko turnauksen pistepörssin voittajaa eikä ihme. Sentteri ei ole pelannut vielä miesten pelejä, mutta hän on dominoinut WHL:ää jo 16-vuotiaasta lähtien. Kauden 26 ottelussa hän on tehnyt 54 tehopistettä. Viime kaudella tehoja syntyi 102 tehopisteen verran. Vaikka ammattilaispelit puuttuvat, on Glass erittäin kypsä pelaaja niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin. Hän tuo jäälle johtajuutta, määrätietoisuutta ja onnistuu dynaamisena pelaajana luomaan tilanteita tyhjästäkin.

 

1. Henri Jokiharju, P, Suomi (Chicago Blackhawks 2017, #29)

Kisoista löytyy monia pelaajia, jotka ovat jo lähes NHL-tasolla. Henri Jokiharju puolestaan jo pelaa maailman parhaassa kiekkoliigassa. Hän on melkein koko kauden viilettänyt Chicagon ykköspakkiparissa Duncan Keithin rinnalla. Jokiharju on saanut myös runsaasti ylivoima-aikaa ja päässyt pyörittämään Patrick Kanen kaltaisista supertähdistä koostunutta ylivoimaa kärkipelaajan paikalta. Paperilla Jokiharju on U20-kisoissa aivan väärässä paikassa. Dominointi ei välttämättä näy tehopisteissä, mutta puolustaja on tottunut kamppailemaan maailman parhaita pelaajia vastaan, joten Suomi saa hänestä myös luotettavan puolustuksen isännän, jonka voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa.