NHL Entry Draft 2018: Tässä ovat varaustilaisuuden kuumimmat nimet

NHL-varaustilaisuus on katsottavissa Viaplaysta. Ensimmäinen kierros alkaa 2:30 Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Toinen kierros nähdään samana päivänä kello 18:00.

➔ Voit tilata Viaplayn itsellesi suoraan täältä.

Kesä on jääkiekkofanille pitkä, kun kaudet jatkuvat vasta syksyllä. Helpotusta odotukseen tuo NHL:n varaustilaisuus, joka järjestetään tällä kertaa Dallasissa 22.–23. kesäkuuta. Tästä tulee kolmas vuosi putkeen, jolloin kanadalaispelaajaa ei nähdä koko tilaisuuden ykkösvarauksena, kun kiekkomaailma kohisee ruotsalaisesta Rasmus Dahlinista.

Suomalaisnuorissa mitattuna on kuivempi varausvuosi. Ensimmäisellä kierroksella on odotettavissa vain kaksi suomalaisvarausta, kun viime kesänä kolmenkymmenen ensimmäisen joukossa meni kuusi suomalaista.

Top 3 -pelaajat

 

1. Rasmus Dahlin (P), SWE

Paljon hehkutettu Frölundan Rasmus Dahlin on varaustilaisuuden varma ykkösvalinta. Sulavasti liikkuvaa puolustajan luistelua on verrattu Erik Karlssoniin ja hänen puolustustaitojaan Detroit-legenda Niclas Lidströmiin.

Dahlin pelasi vakuuttavan SHL-kauden (7+13) lisäksi paljon maajoukkuepaidassa. U20-kisoissa puolustajalupaus paukutti seitsemän syöttöpistettä kahdeksaan otteluun, vaikka olisi ikänsä puolesta kuulunut U18-tasolle. Olympialaisissa vastuuta kertyi kahden ottelun verran, joissa Dahlin sai tililleen yhden syöttöpisteen.

Pitkään kyntäneen Sabersin hyökkäys on viime vuosina vahvistunut Jack Eichelin ja Casey Mittelstadtin varausten myötä, mutta joukkueen puolustus ei kestä vertailua. Näin ollen Rasmus Dahlin on kaivattu vahvistus sapelipaitojen riveihin.

https://www.youtube.com/watch?v=7xQSyjtjLmA

Kiekko pysyy numeron 26 lavassa kuin liimattuna.

 

2. Andrei Svechnikov (OL), RUS

Andrei Svechnikov on viihdyttävä lisä joukkueeseen kuin joukkueeseen. Kookas hyökkääjä suojaa kiekkoa hyvin, luistelee petollisen liukkaasti ja pystyy hyödyntämään pienenkin tilan hyökkäysalueella. Vahvana pelaajana Svechnikovin voi odottaa olevan NHL-valmis nopealla aikataululla.

Ak Bars Kazanin kasvatti seurasi monien nuorien venäläispelaajien trendiä ja lähti jo nuorena kehittämään itseään Pohjois-Amerikan sarjoihin. Ensimmäisen kauden hän pelasi USHL:ssä vain 16-vuotiaana. 48 ottelussa Svechnikov viimeisteli tehot 29+29=58. Lukuja voi verrata Eeli Tolvasen pisteisiin (17+21=38), jotka tämä teki saman ikäisenä ja samassa sarjassa.

Toisella Pohjois-Amerikan kaudellaan Svechnikov pelasi  OHL:ää Barrie Coltsin paidassa. 44 ottelussa laitahyökkääjä viimeisteli tehot 40+32=72. Venäläistaiturille kertyi myös huomattavat 67 jäähyminuuttia, ja kykyjenetsijät sanovatkin kurinalaisuuden olevan yksi pelaajan suurimmista kehityskohdista.

Näillä näkymin Svechnikovin osoite löytyy Carolinasta. Hurrikaanipaitojen puolustus on nykyiselläänkin timanttinen. Hyökkäys sen sijaan kaipaa vahvistusta, ja sitä Svechnikov tuo nopealla aikataululla.

3. Filip Zadina (VL), CZE

Filip Zadinalla on mahdollisuus päättää kotimaansa kylmä putki, kun tšekkiläinen pelaaja varattiin viimeksi kolmen parhaan joukossa vuonna 1999. Siirtymä Tšekistä QMJHL:ään tapahtui saumattomasti, ja isokokoinen laitahyökkääjä on nostanut kauden aikana jatkuvasti osakkeitaan. Potentiaalia Zadinalla on vaikka mihin. Hän on hyvä luistelija, laukaus on eliittitasolla ja moraalia kahdensuunnanpeliinkin löytyy.

Avauskausi Kanadan juniorisarjassa sujui Zadinalla mallikkaasti, kun nuorukainen takoi 57 otteluun tehot 44+38=82. Silti parhaat esityksensä tšekki on kykyjenetsijöiden mukaan antanut maajoukkuepaidassa. U20-kisoissa syntyi tehopisteet 7+1 kahdeksaan otteluun ja viime vuoden U18 kisoissa viiden ottelun saldoksi jäi 3+3.

Kolmannen varausvuoron omistaa Montreal Canadiens. Kanadalaisseuralla on kuitenkin suuri tarve keskushyökkääjälle, kun viime kaudellakin joukkue joutui väkisin peluuttamaan laitureitaan keskellä. Zadinalle ei näin ollen välttämättä ole tarvetta Montrealissa vaikka erinomainen lupaus onkin. Tilannetta mutkistaa se, ettei varattavana ole montaa hyvää keskushyökkääjää. Sentterihierarkian ykkösenä on Jesperi Kotkaniemi, jota Montreal tuskin haluaa varata koko tilaisuuden kolmantena pelaajana. Seura mahdollisesti pyrkii vaihtamaan varausvuoroaan hieman alemmas.

 

Varaustilaisuuden suomalaiset

Varaustilaisuuden kuumimmat suomalaisnimet ovat Ässien Jesperi Kotkaniemi ja Kärppien Rasmus Kupari. Vielä viime syksynä Kuparia pidettiin laajalti kaksikosta potentiaalisempana. Kotkaniemi ei päässyt mukaan Suomen U20-joukkueeseenkaan toisin kuin Kupari.

Kauden 2017–18 aikana vaaka kuitenkin kallistui Kotkaniemen eduksi. Ässä-sentteri iski Liigassa 57 ottelussa tehot 10+19 ja U18-turnauksen seitsemässä ottelussa syntyi tehot 3+6. Kupari sen sijaan ei saanut tulosta aikaan kunnolla Liiga-, U20- tai U18-tasolla.

Asiantuntijat arvioivat Kotkaniemen menevän jossain kymmenennen ja kuudennentoista välissä. Montrealin kiinnostus antaa kuitenkin viitteitä aiemmasta varauksesta. Kuparin on ajateltu menevän kierroksen keskivaiheilla hieman Kotkaniemen jälkeen.

Muita kiinnostavia suomalaisia ovat Jesse Ylönen ja Justus Annunen. Oikealaituri Ylönen vietti viime kautensa Mestiksessä Espoo Unitedin riveissä, jossa tämä viimeisteli tehot 14+13. Ylösen osoite selviää todennäköisesti vasta kolmannella kierroksella, mutta innokkaimmat nostavat hyvin luistelevan hyökkääjän ensimmäisen kierroksen varaukseksi asti.

Annunen muistetaan viime kaudelta parhaiten Suomen U18-mestarijoukkueen maalinsuulta. Rauhallisesti ja kypsästi esiintynyt Annunen ei ole varaustilaisuuden kärkimaalivahteja, joten varausnumero ei ole kärkipäästä. Maalivahteja ylipäätään varataan harvoin ensimmäisellä kierroksella ja toisellakin kierroksella vain muutama.

https://www.youtube.com/watch?v=-nBafGNl8rM

Vuoden 2017 varaustilaisuudessa Miro Heiskanen varattiin kolmantena.

Varausjärjestys

 1. Buffalo Sabers
 2. Carolina Hurricanes
 3. Montreal Canadiens
 4. Ottawa Senators
 5. Arizona Coyotes
 6. Detroit Red Wings
 7. Vancouver Canucks
 8. Chicago Blackhawks
 9. New York Rangers
 10. Edmonton Oilers
 11. New York Islanders
 12. New York Islanders (alkuperä Calgary Flames)
 13. Dallas Stars
 14. Philadelphia Flyers (alkuperä St. Louis Blues)
 15. Florida Panthers
 16. Colorado Avalanche
 17. New Jersey Devils
 18. Columbus Blue Jackets
 19. Philadelphia Flyers
 20. Los Angeles Kings
 21. San Jose Sharks
 22. Ottawa Senators (alkuperä Pittsburgh Penguins)
 23. Anaheim Ducks
 24. Minnesota Wild
 25. Toronto Maple Leafs
 26. New York Rangers (alkuperä Boston Bruins)
 27. Chicago Blackhawks (alkuperä Nashville Predators)
 28. New York Rangers (alkuperä Tampa Bay Lightning)
 29. St. Louis Blues (alkuperä Winnipeg Jets)
 30. Detroit Red Wings (alkuperä Vegas Golden Knights)
 31. Washington Capitals

 

Lue lisää