Super Bowl LII – ratkaisun paikat

Valkoisessa paidassa pelaava joukkue on tilastollinen suosikki voittamaan Super Bowlin.

Katso myös: Super Bowl -kohteet ja kampanjat

 

New England Patriots ja Philadelphia Eagles kohtaavan Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattavassa Super Bowlissa. Satunnaiselle TV-katsojalle Super Bowl saattaa olla myös kauden ainoa NFL-ottelu, joten tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota jonkinlainen käsitys joukkueiden välisisistä voimasuhteista sekä niiden heikkouksista ja vahvuuksista. 

Super Bowl on usein suomalaiskatsojalle taistelua unta vastaan. Jos itse ottelu jatkuvine keskeytyksineen ei siihen aina riitä, voi vedonlyönnin tuottama lisäjännitys toimia jonkinlaisena kofeiinin korvikkeena ja auttaa jaksamaan 03:00 maissa alkavalle toiselle puoliajalle. TVmatsit.com on koonnut perustiedot Super Bowlin vedonlyönnistä, mutta vihjeitä emme uskalla tarjota.

 

Super Bowl LII ohjelma:

• Aloituspotku 01.30 Suomen aikaa. 
• Ensimmäinen puoliaika päättyy noin klo 02.45 – 03.00.
• Puoliaikashow: Justin Timberlake (esiintymisaika noin 15 min.)
• Toinen puoliaika käynnistyy noin klo 03.00 – 03.15. 

 

Yleiskuva

Super Bowlin viime kaudella voittanut Patriots on suosikki viemään myös tämän vuoden finaalin. Patriotsin riveistä löytyy 33 pelaajaa, jolla on Super Bowl- kokemusta, kun taas ensimmäistä titteliään metsästävän Eaglesin 53 pelaajan rosterista vain kuusi pelaajaa on pelannut aiemmin finaalissa.

Markkinoiden auetessa vedonlyöntiyhtiöt antoivat New Englandille -5,5 tasoituksen, mutta Super Bowlin lähestyessä handicap on kaventunut -4,5 pisteeseen.

Yli/alle –markkinan raja kulkee 48 pisteessä, kun kotijoukkueeksi merkityn Patriotsin pisteodote on 26 ja Eaglesin 22 pistettä.
 

Voittaja:

New England Patriots: 64,29 %
Philadelpia Eagles: 35,71 %

Kaikki kertoimet löydät täältä: Super Bowl -kertoimet

 

New England Patriots

Veteraanipelinrakentaja Tom Bradyn johtama New England Patriots selvisi loppuotteluun vahvan hyökkäyksensä ansiosta. Tehokkuutta mittaavan tilaston perusteella Patsin hyökkäys on koko liigan paras.

Sen sijaan joukkueen puolustus arvostettiin runkosarjassa vasta sijalle 24. Niin huono se ei kuitenkaan ollut, sillä runkosarjan kuudessa ensimmäisessä ottelussa se päästi vastustajan etenemään keskimäärin 441 jaardia per peli, mutta luku putosi 310 jaardiin kahdeksassa viimeisessä matsissa. Ryhtiliike näyttää toteutuvan pienemmässä mittakaavassa myös pelin sisällä, sillä vastustajalle annetaan huomattavasti vähemmän jaardeja puoliajan jälkeen. Tämä ilmiö selittyy osaksi myös sillä, että Patsin hyökkäys kuluttaa toisella puoliajalla enemmän aikaa kentällä antaen happea puolustukselle.

Bradyn ja valmentaja Bill Belichickin yhteistyö on tuottanut viisi Super Bowlia seitsemällä yrityksellä. Sen jälkeen, kun Tom Bradysta tuli vuonna 2001 ykköspelintekijä, ei Patriots ole kertaakaan hävinnyt pudotuspeleissä joukkueelle, jota se ei ole kohdannut runkosarjassa. Saldo 15-0 puhuu sen puolesta, että Patriots voittaa sunnuntaina, koska ottelu Eaglesia vastaan on kauden ensimmäinen. Vastaavasti Brady-Belichick kaksikon rekordi runkosarjasta tuttuja joukkueita vastaan on vain 12-9.

Vedonlyönnin kannalta mielenkiintoinen huomio on se, että Patriots on Belichickin komennossa jäänyt Super Bowlissa aina nollille ensimmäisen neljänneksen jälkeen, mutta viimeisen vartin aikana joukkue on yleensä ollut timanttia. Kun Patriots on ollut pudotuspeleissä viimeisellä neljänneksellä vähintään kaksi pistettä tappiolla, on Brady onnistunut kääntämään tilanteen voitoksi 90 % todennäköisyydellä. Sarjan muut QB:t pystyvät kääntämään vastaavan tilanteen joukkueensa eduksi vain 28 % todennäköisyydellä. Viime vuoden Super Bowlissa Atlantaa vastaan Brady orkestroi ikimuistoisen comeback-voiton 28-3 takamatkalta. Patriotsin on voittanut vuosina 2002-2017 viisi Super Bowlia, joista yksikään ei ole ollut ns. blowout, vaan voitot ovat tulleet keskimäärin 3,8 pisteen marginaalilla.  

Patriotsin finaaliapolkua pidetään historiallisen helppona, koska Tennesseetä vastaan joukkue oli 85 prosenttinen suosikki. Ottelu Jacksonvilleä vastaan oli odotettu tiukempi ja Patriots joutui kirimään Super Bowliin 10 pisteen tappioasemasta, vaikka sitä pidettiin tilastollisesti 81 prosenttisena suosikkina voittamaan AFC:n finaali.  Philadelphia vastaan Patriots on enää 64 prosenttinen suosikki.

 

1. neljännes voittaja (Tasapeli – vetopanokset palautetaan):
New England Patriots: 58,82 %
Philadelphia Eagles: 41,18 %

Kaikki kertoimet löydät täältä: Super Bowl -kertoimet

 

https://www.youtube.com/watch?v=fqbBqDEdR1w

Jos Super Bowlin voittajaa ei halua pähkäillä liikaa, voi antaa piikkisian tehdä ratkaisun

 

Philadelphia Eagles

Philadelphia on lähtenyt altavastaajana kaikkiin tämän kauden playoff-otteluihin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Atlanta Falconsia Eaglesille laskettiin +3 pisteen tasoitus, kun NFC:n finaalissa Minnesota Vikingsia vastaan joukkueen tasoitus oli 3,5 pistettä. Super Bowlissa Eagles saa 4,5 pluspisteen tasoituksen. 

Eagles on poikkeuksellisen tasapainoinen ryhmä. Tilastollisesti sen hyökkäys arvostetaan NFL:n kuudenneksi tehokkaimmaksi ja puolustus peräti neljänneksi parhaaksi. Eagles on yksi neljästä joukkueesta, joiden puolustus ja hyökkäys mahtuvat molemmat NFL:n top-kymppiin. Tällä kaudella Philly on voittanut vastustajansa keskimäärin 62 jaardilla per ottelu, kun Patriotsin vastaava luku 33 jaardia.

Kotiyleisön kannustama Eaglesin puolustus on ollut pelottavan vahva luovuttaen keskimäärin vain 12 pistettä vastustajalle per ottelu, mutta vieraissa päästettyjen pisteiden määrä tuplaantuu 24 pinnaan. Philadelphian puolustus toimii paremmin juoksupelejä vastaan, kun taas heittopelien puolustusta pidetään sen heikkoutena, mikä tietysti sopii mainiosti Tom Bradylle.

Kotkien hyökkäys parantui huomattavasti sen jälkeen, kun varamies Nick Foles nostettiin aloittavaksi quarter backiksi. Peräkkäisissä playoff-matseissa Foles on onnistunut heitoissaan peräti 75 prosenttisesti – suoritus, johon vain legendaarinen Joe Montana on pystynyt. NFC:n finaalissa Eaglesin hyökkäys oli suorastaan tulessa tehden selvää NFL:n parhaasta puolustuksesta lyöden Minnesota Vikingsin 38-7.

 

Joukkueiden kokonaispisteet: 
Yli 48,5: 49,22 %
Alle 48,5:  50,78 %

Kaikki kertoimet löydät täältä: Super Bowl -kertoimet

 

Ratkaisun paikat

1. Folesin suoritusvarmuus

Eaglesiin ja pelintekijä Folesiin ei juurikaan luotettu alkukaudesta. Folesin suoritusvarmuus on kysymysmerkki. Pääseekö Foles samalle tasolle kuin Vikings-pelissä? Vastapuoli Tom Brady testattu monta kertaa Super Bowlin paineessa.

Enemmän syötettyjä jaardeja -sis jatkoajan:
Brady, Tom: 64,16 %
Foles, Nick: 35,84 %

Kaikki kertoimet löydät täältä: Super Bowl -kertoimet

 

2. Valmennus

Eaglesin valmentaja Doug Pederson on tehnyt takuuvarmaa työtä, mutta miestä ei tunneta nopeista oivalluksista ottelun sisällä. Patriotsin Belichick on taas mestari hyödyntämään pelin aikana havaitsemiaan vastustajan heikkouksia.

 

3. Avausneljännes

Eagles tämän kauden peleistä 58 pistettä plussalla avausneljänneksen jälkeen, kun Patriotsin vastaava lukema 30 on pistettä. Belichick-Brady tandemi on jäänyt seitsemässä Super Bowlissa avausneljänneksellä pisteittä, mutta parantanut peliään loppua kohden. Viime Super Bowlissa Falconsia vastaan New England eteni ensimmäisellä puoliajalla vain 210 ja toisella peräti 336 jaardia. Jos Patriots pystyy edellisten Super Bowlien tavoin parantamaan peliä toisella puoliajalla, pitää Eaglesin aloittaa ryminällä.

 

1. puoliaika (tasapelitilanteessa vedon panostus takaisin)
New England Patriots: 60,25 %
Philadelphia Eagles: 39,75 %

Kertoimet: Super Bowl -kertoimet artikkelista

 

Lue myös nämä

TVmatsit.com on Suomen suositun TV-urheilun opas.