Selänne aateloitiin Hockey Hall of Fameen – parhaat palat uralta

Uran tärkein ennätys lyötiin puisella Titanilla

 

Teemu Selänne valittiin yöllä Hockey Hall of Fameen kautta aikain toisena suomalaispelaajana Jari Kurrin jälkeen. Finnish Flash sai kutsun jääkiekkoilijoiden aateliin heti, kun vähimmäisodotusaika eli kolme vuotta uran päättymisestä oli kulunut.

Hall of Fameen valittiin myös neljä muuta pelaajaa, joista suomalaisille tutuin lienee Paul Kariya, joka pelasi Anaheimissa Selänteen ketjukaverina vuosikaudet. Olympiakultaa Kanadan paidassa voittaneen hyökkääjän ura päättyi St. Louisissa vuonna 2010.

Dave Andreychuk on todellinen NHL-veteraani. Selänteen tavoin pelaajan ura jatkui vielä pitkään sen jälkeen, kun mittariin oli tullut 40 vuotta. Andreychuk pelasi kausina 1982-2006 yhteensä 1639 runkosarjan ottelua, joissa syntyi 640 maalia. Hiukan yllättävä tieto on, että Andreychuk on 274 osumallaan NHL:n historian eniten ylivoimamaaleja tehnyt pelaaja.

2011 uransa päättänyt Mark Recchi voitti pelaajana Stanley Cupin kolmella eri vuosikymmenellä aina eri joukkueen kanssa. Recchi on myös NHL:n vanhin Stanley Cupin finaalissa maalin tehnyt pelaaja iskettyään 2011 finaalisarjassa osuman 43 vuoden ja 126 päivän ikäisenä.

Danielle Goyette on ainoa tänä vuonna Hall of Fameen aateloitu naiskiekkoilija. Hän voitti urallaan seitsemän naisten maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa.

 

Ainutkertainen ura

Selänteen valinta Hall of Fameen oli käytännössä varmaa, koska laitahyökkääjän nimissä on yhteensä 18 NHL-ennätystä. Niistä tunnetuin on tietysti tulokkaiden piste-ennätys: 76 maalia ja 56 maalisyöttöä, yhteensä 132 tehopistettä. Uransa aikana Selänne keräsi 1451 ottelussa 1457 tehopistettä, joista 684 oli maaleja.

 

https://www.youtube.com/watch?v=b-YRTdIa4VU

Selänteen ennätysmaali ja legendaarinen tuuletus

 

Selänteen NHL-ura sai kruununsa vuoden 2007 kesällä, kun Anaheim Ducks voitti Stanley Cupin. Tuolloin 36-vuotias suomalaishyökkääjä tehtaili pudotuspeleissä viisi maalia ja kymmenen maalisyöttöä. Finaaleissa kaatui Ottawa Senators.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oF42LbPDZyM

Tunteellinen haastattelu Stanley Cup –voiton jälkeen

 

Maajoukkuepaidassa Selänteelle kertyi lukematon määrä otteluja, mutta mestaruudet jäivät saavuttamatta. Vuoden 1999 MM-kisoista tuli hopeaa, mutta uran suurin pettymys lienee finaalitappio Ruotsille 2006 Torinon olympialaisissa. Selänne pitää edelleen hallussaan olympialaisten pistepörssin kärkisijaa 43 tehopisteellään. Vaikka Selänne ei olisi pelannut peliäkään NHL:ssä, olisi Suomea kuusissa olympialaisissa edustanut laitahyökkääjä saattanut tulla valituksi jääkiekon Hall of Fameen pelkästään kansainvälisten näyttöjen perusteella.   

 

https://www.youtube.com/watch?v=wUceFE29gnc

Selänteen uran kenties katkerin tappio koettiin Torinon olympialaisissa

 

Lue lisää

 

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas.