Ronaldo vastaan Serie A:n kuumin pelaaja

Piatekin "tuplapistooli" -tuuletus on nähty jo yhdeksän kertaa, mutta matkaa on vielä "konekiväärimies" Batistutaan.

20.11. klo 19:00 Juventus – Genoa

TV-lähetys:
• Ruutu+ 
kokeile 1. kk ilmaiseksi → täältä 

Maksuton live stream:
• Kaikki Serien A:n ottelut maksutta Unibet TV:stä → täältä

Lauantai-illlan futistarjonnasta on nostettava tärpiksi suoratoistopalvelu Ruudun esittämä Juventuksen ja Genoan kohtaaminen, joka alkaa kello 19:00. Edellisen mestaruutensa joskus 1920-luvulla voittanut Genoa ei juurikaan liikuta suomalaista futisfania, mutta matsi kannattaakin katsoa Euroopan tämän hetken kuumimman pelaajan vuoksi. 

Pelajan nimi ei ole Cristiano Ronaldo vaan Krzysztof Piatek. Yhteistä hyökkääjillä on se, että molemmat aloittivat elokuussa ensimmäisen kautensa Italiassa. 100 miljoonaa euroa maksanut Ronaldo on iskenyt Juvelle neljä maalia. Piatek on tarjonnut huomattavasti parempaa vastinetta Genoan 4.5 miljoonalle eurolla tekemällä seitsemässä Serie A:n ottelussa yhdeksän maalia.  

Kuka ihmeen Krzysztof Piatek? 23-vuotias hyökkääjä karsiutui viimeisten joukossa Puolan MM-kisajoukkueesta, joten monelle nimi tulee puskista. Viime kaudella Piatek viimeisteli 36 pelissä 21 maalia SK Cracovialle ollen Puolan Extraklasan maalipörssin kolmonen. Vaikka Piatekin hankintahinta ei päätä huimaa, otti Genoa riskin ostaessaan pelaajan, joka oli siihen asti pelannut vain u20 ja u21 -maaotteluita.  

Siinä missä Ronaldo laskeutui Torinoon MM-finaalin puoliajalla välttääksen lentokentällä kyttäävät toimittajat ja fanit, ei Piatekin tarvinnut turvautua erikoisjärjestelyihin. Puolalainen oli Genoalle kesän siirtoikkunan vasta viidenneksi arvokkain hankinta, joten seuran fanien vastaanotto oli odottavan laimea. Piatekin ensiesiintyminen Italian Cupin ottelussa Lecceä vastaan ei kuitenkaan jättänyt ketään kylmäksi. Hyökkääjä nimittäin latoi neljä maalia 58 minuuttia kestäneessä debyytissään.  

Kun huomioidaan kauden kaikki kilpailut, on ensimmäistä kauttaan Italiassa pelaava Piatek heiluttanut verkkoa kahdeksassa ottelussa 13 kertaa. Sesongin ensimmäisen viidenneksen perusteella KS Cracoviasta värvätyn hyökkääjän startti jättää varjoonsa AC Milanin Andriy Shevchenkon 24 maalin debyyttikauden, joka toi ukranailaiselle capocannonnieri -tittelin. Juventusta vastaan Piatek yrittää pitää nyt seitsemän ottelun mittaisen maaliputkensa elossa, koska tähtäimessä on legendaarisen Gabrial Batistutan ennätys. Fiorentinaa edustanut argentiinalainen aloitti kauden 1994-95 tekemällä maalin 11 peräkkäisessä matsissa.  

Miksi Piatek on niin hyvä? 

Pessimistinen vastaus on, että Rossoblu on saanut nauttia helposta peliohjelmasta kohdaten kärkiseuroista vain Lazion. Todempi vastaus on se, että Piatekissa yhdistyy nopeus, tekniikka ja viimeistelytaito. Laukaus on kova ja tarkka. Molemmilla jaloilla ratkaisuihin pystyvä hyökkääjä sijoittaa pallon mielellään maalin jompaankumpaan alanurkkaan. Hyvä ponnistusvoima ja ajoitus tekevät 183-senttisestä Piotekista erinomaisen pääpelaajan.  

Vaikka Piatek on "poacher" tyyppinen viimeistelijä, ei pelaaja tyydy odottelemaan palloja vastustajan boksissa. Urheilullisen puolalaisen työmoraali on äärettömän kova, joten palloon haetaan kosketuksia myös omalla kenttäpuoliskolla. Piatekia on luonnollisesti verrattu Puolan ykköstähteen Robert Lewandowskiin, ja pelaajista löytyy paljon yhtäläisyyksiä. Kansojen liigan ottelussa Portugalia vastaan kaksikko oli samaan aikaan kentällä Lewandowskin pelatessa ysipaikkaa ja Piatekin operoidessa targetin ja keskikentän välissä. Piatekin hyvä pelikäsitys pääsee esiin juuri  "link up play" tilanteissa.    

Roolinsa on myös Genoa suoraviivaisella pelitavalla. Davide Ballardi peluuttaa miehistöään 3-4-1-2, jossa kokenut taituri Goran Pandev täyttää kymppipaikan Piatekin ja pelottavan nopean Christian Kouamén takana. Kolmen miehen puolustuslinjasta Domenico Criscito lähtee mielellään tukemaan hyökkäyksiä ja italialaisen passeista on syntynyt jo kolme maalia. Rohkean pelitavan kääntöpuoli on se, että Genoa päästää keskimäärin kaksi maalia per peli, joten Juventukselle kannattaa merkata vetokuponkeihin maaleja.