Olympialaiset hiihto 2018 – ohjelma ja TV-lähetykset

Krista Pärmäkoskelta voidaan odottaa mitalia PyeongChangista.

 

Pyeongchangin olympialaisten maastohiihto kilpaillaan Alphensian hiihtokeskuksessa 10.-25. helmikuuta. Ohjelma sisältää neljä miesten ja naisten henkilökohtaista matkaa sekä kaksi viestiä.

Ensimmäisenä olympialadulle pääsevät naisten yhdistelmäkisaan osallistuvat naiset, jotka hiihtävät Suomen aikaa 09:15 alkavan 15 kilometrin yhdistelmäkisan.

 

Suomen joukkue PyeongChangissa

Suomen olympiakomitea valitsi PyeongChangiin yhteensä 15 hiihtäjää, joista kahdeksan on miehiä ja seitsemän naisia. Suurimmat mitalitoiveet kohdistuvat miehisssä Iivo Niskaseen, jolta odotetaan vahva suoritusta 24. helmikuuta hiihdettävässä 50 kilometrin perinteisen kisassa. Naisten puolella Krista Pärmäkoskella on hyvä mahdollisuus tuoda mitali 30 kilometrin perinteisen kisassa, joka hiihdetään olympialaisten päätöspäivänä 25. helmikuuta.

 

Ohjelma

Lauantai 10. helmikuuta

Klo 09:15-10:20. Naisten yhdistelmäkilpailu – 7,5km Perinteinen + 7,5km, Vapaa; FIN: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmakoski.  (Yle2, Areena, Eurosport 1 ja Eurosport Player)  
 

Sunnuntai 11. helmikuuta

Klo 08:15-09:20. Miesten yhdistelmäkilpailu – 15km Perinteinen + 15km Vapaa, FIN: Matti HeikkinenIivo NiskanenPerttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen. (Yle TV1, Areena, Eurosport1 ja Eurosport Player) 
 

Tiistai 13. helmikuuta

Klo 10:30-11:45 Naiset: Sprintti – Perinteinen – karsinta, FIN: Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmakoski ja Aino-Kaisa Saarinen
Klo 10:30-11:45 Miehet: Sprintti – Perinteinen – karsinta, FIN: Ristomatti HakolaIivo Niskanen, Lauri Vuorinen ja Martti Jylhä
Klo 13:00-15:00 Naiset: Sprintti – Perinteinen – finaali
Klo 13:00-15:00 Miehet: Sprintti – Perinteinen – finaali
 

Torstai 15. helmikuuta

Klo 08:30-10:15 Naiset: 10km väliaikalähtö – V, FIN: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmakoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen
 

Perjantai 16. helmikuuta

Klo 08:00-09:50 Miehet: 15km väliaikalähtö – Vapaa, FIN: Risto-Matti Hakola, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen

Lauantai 17. helmikuuta

Klo 11:30-12:45 Naiset: viesti – 4 x 5km, FIN: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmakoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen
 

Sunnuntai 18.2.

Klo 08:15-10:10 Miehet: Viesti – 4x10km, FIN: Risto-Matti Hakola, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen
 

Keskiviikko 21.2.

Klo 10:00-11:30 Naiset: parisprintti – Vapaa, FIN: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmakoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen
Klo 12:00-13:20 Miehet: parisprintti – Vapaa, FIN: Risto-Matti Hakola, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen
 

Lauantai 24.12.

Klo 07:00-10:05 Miehet 50km yhteislähtö, Perinteinen, FIN: Matti Heikkinen, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen
 

Sunnuntai 25.12.

Klo 08:15-10:20 Naiset: 30km yhteislähtö, perinteinen, FIN: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmakoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen

Päättäjäisseremonia: Klo 13.00-15.00

 

Miesten joukkue

Iivo Niskanen ei ollut parhaimmillaan PyeongChangiin valmistavassa kenraalissa, mutta olympialaisten kisaladuilla 26-vuotiaalta oululaiselta voidaan odottaa paljon. Niskanen hiihtää PyeongChangissa ainakin miesten yhdistelmäkilpailun, perinteisen sprintin sekä 50 kilometrin perinteisen kisan.

Matti Heikkinen osallistuu sunnuntaina miesten yhdistelmäkilpailuun, jossa hiihdetään 15 kilometriä perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla. Heikkinen on ollut hyvässä kunnossa läpi kauden, joten on epävarmaa pystyykö 34-vuotias Vantaan hiihtoseuran edustaja enää parantamaan olympialaisissa? Heikkinen ei osallistu sprinttiin, mutta hiihtänee 15 kilometrin vapaan kisan sekä viestin.

Lari Lehtonen kuuluu myös yhdistelmäkilpailuun osallistuvaan neljän miehen joukkueeseen. Lehtosen olympiapaikka oli pitkään vaakalaudalla, mutta hyvät näytöt Seefeldin laduilta nostivat 30-vuotiaan imatralaisen joukkueeseen.

Perttu Hyvärinen osallistuu edellisten tavoin miesten maastohiihdon avaavaan lauantain yhdistelmäkilpailuun. Henkilökohtaisista matkoista Hyvärinen hiihtää ainakin 15 kilometrin vapaan kilpailun, josta kuopiolaisella on SM-hopeaa vuodelta 2016.

Martti Jylhä hiihtää avausmatkanaan tiistain sprintin. Kokeneen sotkamolaisen kisapaikka ei ollut itsestäänselvyys.

Ristomatti Hakola on PeyongChangissa Suomen ykkössprintteri sekä myös mitalitoivo. Viime vuosina huimasta kehittynyt Hakola hiihtää kaksi viestiä, joista toisen aloittajana ja toisen ankkurina. Henkilökohtaisen mitalin Hakola voi tuoda tiistaina 13.2. hiihdettävästä sprintistä.

Anssi Pentsistä ei valittu tiistain sprinttiin. Parhaimmillaan tällä kaudella Planicassa 17. Sijoittunut Pentsinen hiihtää todennäköisesti  vapaan 15 kilometrin kisan, minkä jälkeen jämsäläinen kisaa viimeisestä viestipaikasta Lari Lehtosen ja Perttu Hyvärisen kanssa.

Lauri Vuorinen hiihtää PyeongChanginsa päämatkansa perinteisen hiihtotavan sprintin. 

 

Naisten joukkue

27-vuotias Krista Pärmäkoski on Suomen naisten kiistaton ykköshiihtäjä PyeongChangissa. Pärmakoski osallistuu todennäköisesti kuudelle matkalle, joista neljä on henkilökohtaisia ja kaksi viestiä. Ikaalislaisen paraatimatka on 30 kilometrin perinteinen, jolta voidaan myös mitalia. Parhaimmillaan Pärmäkoski voi tuoda 3-4 mitalia, mutta se siihen vaikuttaa suomalaisen omien suoritusten lisäksi myös Ruotsin Charlotte Kallan ja Norjan Marit Björgenin nykykunto.

Kerttu Niskasella on takanaan vahva kausi, joten olympiamitali on mahdollinen. Niskanen on Suomen tärkeimpiä lenkkejä viestissä.  Niskanen hiihtää myös avausviikonlopun yhdistelmäkilpailun sekä tiistain sprintin.

Riitta-Liisa Roponen pudotettiin hiukan naisten yhdistelmäkisasta. Todennäköisesti Roponen on kuitenkin mukana viestijoukkueessa. Vapaan kymppi on Roposen päämatka PyeongChangissa.

Aino-Kaisa Saarinen onnistui ajoittamaan kuntonsa olympialaisten kannalta täydellisesti. 39-vuotias hollolainen sivakoi viestin avausosuuden sekä paratiimatkansa 30 kilometrin perinteisen yhteislähdön. Aikku on mukana myös sprintissä.

Laura Mononen osallistuu naisten lauantaina hiihdettävään yhdistelmäkilpailuun, mutta paikka viestijoukkueessa ei ole varma. Saattaa jäädä sivuun myös kisojen päätösmatkalta.

Johanna Matintalo nostettiin yhdistelmäkisaan osallistuvaan nelikkoon Riitta-Liisa Roposen paikalle. Hiihtää myös sprintissä.

 

Kampanja: 

Eurosport Player esittää olympialaisten kaikki lajit alusta loppuun suorana ja tallenteina. Eurosport Playerin olympiapassin voi tilata hintaan 9,99 euroa tästä

 

Lue lisää

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas