Nyt se on varmaa Mayweather v McGregor otellaan 26. elokuuta – Suomen TV-oikeudet C Morelle tai Viasatille

UFC-tähti Conor McGregorin ja nyrkkeilyuransa päättäneen Floyd Mayweather Jr. kohtaamisesta kehässä on unelmoitu jo pitkään. Nyt näyttää siltä, että megamatsi on vihdoin toteutumassa, sillä Mayweather postasi keskiviikkoiltana Instagramiin vahvistuksen: It's official

Pari tuntia aiemmin McGregor oli twiitannut THE FIGHT IS ON vihjaten, että otteluun liittyvät järjestelyt olisivat nytkähtäneet ratkaisevasti eteenpäin. Ilmeisesti neuvottelut olivat enää kiinni 40-vuotiaan Mayweatherin puumerkistä, sillä irlantilaisottelija oli allekirjoittanut omat kappaleensa sopimuspapereista jo joitakin viikkoja sitten. 

 

1. Missä ja milloin otellaan

Los Angeles Timesin mukaan Nevadan urheilukomissio oli antanut luvan ottelun järjestämiselle 26. elokuuta MGM Grand kompleksissa, mutta UFC:n presidentti Dana White vahvisti, että matsi oteltaisiinkin jonkin verran suuremmalla T-Mobile Arenalla. 

Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen järjestetään alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin, koska sitä ei haluttu järjestää liian lähellä 16. syyskuuta iskettävää Canelo Alvarez ja Gennady Golovkin välistä nyrkkeilyn keskisarjan huippuottelua. Matsien järjestäjät eivät halunneet päällekkäisten promootioiden syövän toistensa tehoja. Nyt kohtaamisten välissä on täsmälleen kolme viikkoa.

 

2. Mitkä on Mayweather – McGregor -ottelun säännöt

Dana White on vahvistanut, että ottelu käydään nyrkkeilyn säännöillä: It’s going to be straight up boxing. Ennen ottelua käytiin keskusteltua siitä, että voitaisiinko potkut lantion alapuolelle sallia ja matsin järjestämisestä kehän sijasta häkissä. McGregorin edustajat joutuivat taipumaan neuvotteluissa, koska Mayweatherin suostuminen matsiin muilla kuin nyrkkyilen säännöillä olisi ollut äärimmäisen epätodennäköistä. 

 

3. Paljonko ottelu tuottaa

Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen tulee todennäköisesti olemaan kaikkien arvokkain nyrkkeyilytapahtuma. Ottelun odotetaan houkuttelevan yli 5 miljoonaa pay-per-view-tilausta, joiden lasketaan tuottavan noin 475 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi sponsorointi ja vedonlyönti tuottaisivat yhteensä 50 miljoonan dollarin potin. Mayweather osuuden arvoidaan olevan noin 100 miljoonaa dollaria, kun McGregorin siivu kakusta lienee 75 miljoonaa dollaria. McGregorin UFC-sopimukseen liittyvien velvoitteiden vuoksi irlantilaisen korvaus on noin neljänneksen pienempi kuin Mayweatherin. Joka tapauksessa McGregor kuittaa ottelusta uransa painavimman tilipussin.

 

4. Ottelijoiden tilastot

Atlantan olympialaisten höyhensarjan pronssimitalisti Mayweather Jr. on otellut 19 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana 49 kertaa voittaen kaikki ottelunsa. Voitoista 26 on tullut tyrmäyksellä. ESPN:n rankkauksen mukaan Mayweather on oman aikansa paras nyrkkeilijä. Amerikkalainen tarvitsee yhden voiton ohittaakseen legendaarisen Rocky Marcionon puhtaan 49-0 rekordin.

Mayweather on otellut ammattilaisena yhteensä viidessä painoluokassa ylemmästä höyhensarjasta (59kg) ylempään välisarjaan (69,9kg). Money nimellä tunnetun Mayweatherin viimeisin matsi vuoden 2015 syyskuulta, jolloin hän voitti enintään 66.7 kiloisten sarjassa Andre Berton.

Mayweatherin otteluiden on laskettu tuottaneen yhteensä yli 1,3 miljardia dollaria, joista toistaiseksi arvokkain on ollut 4,6 miljoonaa TV-tilausta kerännyt 400 miljoonan dollarin kohtaaminen Manny Pacquiaon kanssa vuodelta 2015.

28-vuotiaan Connor McGregorin tilasto eri MMA-sarjoissa on 21-3, joista 9 voittoa ja 1 tappio on tullut Ultimate Fighting Championshipissä. 2015 McGregor tyrmäsi 13 sekunnissa Jose Aldon UFC höyhensarjan titteliottelussa. Seuraavan vuonna irlantilainen voitti Jose Alvarezin 66-70 kiloisten mestaruusottelussa, joilloin McGregorista tuli ensimmäinen UFC-ottelija, joka pitää samanaikaisesti halussaan kahden painoluokan mestaruusvyötä.

McGregoria ei ole koskaan tyrmätty, vaan kaikki tappiot ovat tulleet luovutuksella. UFC 202 kortilla McGregorin uusintaottelu Nate Diazia vastaan keräsi 1,65 miljoonaa TV-tilausta, mikä on UFC:n historian ennätys.

 

5. Kumpi on suosikki

Conor McGregor on selkeästi altavastaaja, koska ottelu käydään nyrkkeilyn säännöillä. Suostuminen Mayweatherin sääntöihin kertoo irlantilaisen rajattomasta itseluottamuksesta. Rahapeliyhtiö Betsafe on jo ehtinyt avata otteluun kertoimet. (Uusien tilinavaajien Betsafe antaa lyödä McGregoria 50-kertoimella 1 € panoksella) Mayweatherin voiton tarjotaan vain 1.11 kerrointa, kun McGregorin voitto palauttaa panoksen 7-kertaisena takaisin.

Nyrkkeilykehässä hankittu kokemus puhuu Mayweatherin puolesta. 49 ottelua ja 49 voittoa on ällistyttävän kova saldo. Mayweatherillä on tilillään äärimmäisen kovia 12-eräisiä matseja mm Manny Pacquiaoa ja Oscar de la Hoyaa vastaan. Kyynisimpien arvioiden mukaan ottelu McGregoria vastaan päättyy silloin Maywheater haluaa sen päättyvän.

Sitä kuinka hyvä nyrkkeilijä McGregor todella on, voi vain arvailla. Irlantilainen on kaksi senttiä pitempi kuin 173 senttinen amerikkalainen. Ulottovuudessa vasemalta löyvän McGregorin etu on viisi senttiä (188cm-183cm). Todennäköisesti McGregorin paras mahdollisuus Mayweatheria vastaan on saman tyyppinen  nopea tyrmäys kuin Jose Aldoa vastaan UFC-häkissä. Matsin pitkittyminen sopisi erinomaisesti kärsivällisesti pistevoittoja keräävälle Maywaetherille.

 

Televisiointi Suomessa

Hyvin suurella todennäköisyydelle Mayweather v McGregor tullaan näyttämään myös Suomessa, mutta siitä kuka matsin esittää ei ole vielä varmuutta. Ainakin Viasat ja MTV / C More lienevät kiinnostuneita hankkimaan matsin TV-oikeudet. Suomalaisesta broadcasterista riippumatta ottelun lienee saatavilla ainoastaan pay-per-view-tilauksena. Esimerkkinä toukokuulle kaavailtu Robert Heleniuksen ja Derek Chisoran ottelu PPV:nä olisi maksanut Viasatilla 29,90 euroa, mistä voidaan laskea, että yksi McGregor-Mayweather ottelun tilaus tulee maksamaan vähintään 30 euroa.  

Uusin aiheeseen liittyvä artikkeli: Mayweather v McGregor Suomen oikeudet Viaplayelle