Iivo Niskanen ykkössuosikkina Holmenkollenin viidellekympille

miesten 50km perinteinen holmenkollen

Iivo Niskanen lähtee Holmenkollenin 50 km perinteiselle suosikkina. 

Lauantai 9.3. klo 10.55 Miesten 50 kilometriä.
TV:  
Yle TV2, Yle Areena ja Eurosport

 

Olympiavoitto. Maailmanmestaruus. Maailmancupin kokonaiskisan voitto. Voitto Holmenkollenin legendaarisella 50 kilometrillä.

Iivo Niskanen on voittanut kaksi ensin mainittua. Kokonaiskisaa hän tuskin koskaan voittaa, mutta numero 4, "Kollenin" kuninkuusmatkan kultamitali, se on suomalaisen ulottuvilla lauantailla. Niskanen puhui asiasta avoimesti unelmanaan jo Seefeldin MM-hiihdoissa. Sillä pohjustettiin vääjäämätöntä pettymystä, jonka Niskasen poisjäänti MM-kisojen viideltäkympiltä tulisi Suomessa aiheuttamaan. 

Mutta nyt, kun Seefeld on jo menneen talven lumia, Iivon ratkaisu tuntuu jo järkevältä ja mielekkäältäkin. MM-kisojen kokonaisrasituksen jälkeen 50 kilometriltä ei mitalia olisi kivuttomasti irronnut, saati kultaista. Eikä täysipainoinen palautuminen jo viikkoa myöhemmin pidettävään Holmenkollenin hiihtojuhlaan olisi ollut käytännössä mahdollista. Nyt Niskanen pääsee legendaariselle taipaleelle levänneenä. 

Vedonlyöntikertoimet ovat lupausta herättäviä: Niskanen starttaa kansainvälisten toimistojen arvioissa lauantain kisaan ykkössuosikkina. Perässä hiihtävät kertoimien valossa Aleksander Bolshunov sekä Martin Johnsrud Sundby. Bolshunov rehki Seefeldissä kuusi matkaa ja pokkasi neljä hopeaa, yhden niistä juuri 50 kilometrillä. 22-vuotiaan supervenäläisin tankin ei siis uskoisi olevan aivan täynnä, vaikka saamatta jääneen kullan himo varmasti maistuu edelleen takahampaissa. 

Sundby puolestaan saavutti Itävallassa vihdoin henkilökohtaisen arvokisavoiton, joten voisi kuvitella, että kisojen jälkeen on saattanut tulla ainakin henkinen ulospuhallus. 

Mutta koska ollaan Norjassa, sinipunavalkoiset asettavat lähtöviivalle pelottavan kokoisen legioonan, peräti 15 hiihtäjää. Mukana on tietysti "kansallisen tason" suksijoita, joita tosin Norjassa ei voi ikinä laskea pelkiksi sunnuntailykkijöiksi. Ja kärkikaarti onkin sitten mukana kotiladulla käytännössä kokonaisuudessaan: Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Johannes Høstflot Klæbo ja Emil Iversen. Suomalaisista mukana ovat Niskasen lisäksi Anssi Pentsinen ja Markus Vuorela

Sunnuntaina Norjassa on naisten vuoro. 30 kilometrille matkaavat Anne Kyllönen, Laura Mononen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Susanna Saapunki

Oslon maailmancup TV:stä:

La 9.3. klo 10.55 Miesten 50 kilometriä: Yle TV2, Yle Areena ja Eurosport
Su 10.3. klo 12.40 Naisten 30 kilometriä: Yle TV2, Yle Areena ja Eurosport