NHL:n draftin avauskierros lauantain vastaisena yönä – näin katsot

Kaako Kakko juhli jääkiekon maailmanmestaruutta kuukausi sitten Bratislavassa. 

Lauantai 22.6. klo 03:00 NHL draft 1. kierros 
TV:
Viasat Jääkiekko HD ja Viaplay 

 

Saadaanko Suomeen perjantain vastaisena yönä ensimmäinen NHL:n ykkösvaraus? Todennäköisesti ei. Kari Lehtonen, Aleksander Barkov sekä Patrik Laine ovat tulleet varatuksi numerolla kaksi. Jos ihmettä ei tapahdu, tekee Kaapo Kakko kolmikolle seuraa.

Kakko on ykkösenä NHL:n oman kykyjenetsintäorganisaation Central Scoutingin kansainvälisten pelaajien listalla, jonka kärkikymmenikköön mahtuvat puolustajat Ville Heinola (4) sekä Mikko Kokkonen (10). Viime kaudella 34 ottelua Rauman Lukon paidassa pelannut Heinola varataan melko varmasti draftin avauskierroksella eli 31. ensimmäisen pelaajan joukossa. 

Varaustilaisuuden 2. kierros lauantai-iltana

NHL draftin kierrokset 2.-7. huudetaan Suomen aikaa lauantai-iltana kello 20:00 alkaen. Viasat jääkiekko HD sekä Viaplay esittävät myös varaustilaisuuden toisen osan suorana. Suomalaispelajaajista kakkoskierroksella saattavat mennä muun muassa Mikko Kokkonen (Jukurit), Antti Tuomisto (Ässät), Anttoni Honka (Jukurit) ja Antti Saarela (Lukko).  

Näin varataan Top10 

1. New Jersey Devils
Jack Hughes, C, USA U18 (NTDP)

Kiusaus varata Kaapo Kakko on todellinen, mutta Devils valitsee Jack Hughesin. Ykkösvaraukselle on tarjolla rooli koko New Jerseyn organisaation keulakuvana. Amerikkalaispelaaja sopii tähän muottiin paremmin kuin suomalainen. Kaiken lisäksi Devils tarvitsee keskushyökkääjän. 

2. New York Rangers
Kaapo Kakko, RW, TPS (Suomi)

Tuoreella meisten maailmanmestarilla on erinomainen pelikäsitys sekä poikkeuksellinen kyky suojata kiekkoa. New Yorkissa ei tarvitse odotella Kakon kypsymistä NHL-pelaajaksi, vaan suomalainen pystyy auttamaan joukkuettaan heti. 

3. Chicago Blackhawks
Alex Turcotte, C, USA U18 (NTDP)

Kolmannen ja neljännen varauksen järjestystä on hankala ennustaa. On olemassa hyvä mahdollisuus, että Chicago poimii kolmantena Bowen Byram, mutta Turcotte istuisi joukkueeseen todennäköisesti paremmin. Erinomaisesti kahteen suuntaan pelaavasta Turcottesta voisi tulla pitkällä aikavälillä Jonathan Toewsin manttelinperijä. Kaiken lisäksi Turcotte on kotoisin Chicagon lähiseudulta. 

4. Colorado Avalanche (Ottawa Senatorsin vuorolla)
Bowen Byram, D, Vancouver (WHL)

Jos Blackhawks valitsee Turcotten, käyttää Avalance melko varmasti vuoronsa Bowen Byramiin, vaikka joukkue haluaa draftista rightilta laukovan puolustajan. Sulavasti luistelevan Byramin vahvuudet on hyökkäyspelissä. 

5. Los Angeles Kings
Trevor Zegras, C, USA U18 (NTDP)

Kings on viime vuosien drafteissa painottanut kiekollista taitoa ja nopeutta. Jos sama linja jatkuu, sopii luova ja kevytjalkainen pelintekijä Trevor Zegras parhaiten joukkueen suunnitelmiin. 

6. Detroit Red Wings
Kirby Dach, C, Saskatoon (WHL)

Detroit tehnee valintansa raamikkaan Kirby Dachin (193/90) ja hentoisen Cole Caufieldin (170/74) välillä. Caufield teki viime kaudella Yhdysvaltojen junioriliigassa 72 maalia 64 ottelussa, mutta hyvin peliä lukevan Dachin kohdalla NHL-paketti on valmiimpi.  

7. Buffalo Sabres
Dylan Cozens, C, Lethbridge (WHL)

Superlahjakkaiden Caufieldin ja Vasily Podkolzin kohdalla kysymys on uhkapelistä. Sen sijaan tasaisen varmasti pelaava Dylan Cozens on Sabresille matalan riskin valinta.  

8. Edmonton Oilers
Vasily Podkolzin, RW, Neva St. Petersburg (Venäjän kakkosliiga)

Kasivarauksen kohdalla ei ole juurikaan pelaajia, jotka voisivat ottaa samantien paikan NHL:stä, joten Podkolzin kahden vuoden Pietarin SKA:n kanssa ei ole enää niin suuri pelote. Ken Holland on onnistunut aiemmin venäläispelaajien draftien kanssa, Podkolzin sopii Oilersin tarpeisiin. 

9. Anaheim Ducks
Philip Broberg, D, AIK (Ruotsin kakkosliiga)

Ducksilta löytyy jo tulevaisuuden pelaajia hyökkäyspäähän, mutta joukkueen puolustusosasto kaipaa vahvistusta. Broberg on Byramin jälkeen draftin paras puolustaja.

10. Vancouver Canucks
Matthew Boldy, LW, USA U18 (NTDP)

Canucksilla on tässä kohtaa paljon vaihtoehtoja, koska draftin ylivoimaisesti suurimmat talentit ovat jo menneet. Jos Vancouver päättää varata hyökkääjän, voi raamikas ja hyvin kahteen suuntaan pelaava Boldy tulla kyseeseen. 

Varausjärjestys

1. New Jersey Devils    
2. New York Rangers    
3. Chicago Blackhawks    
4. Colorado Avalanche (Ottawalta saadulla vuorolla)    
5. Los Angeles Kings    
6. Detroit Red Wings    
7. Buffalo Sabres    
8. Edmonton Oilers    
9. Anaheim Ducks    
10. Vancouver Canucks    
11. Philadelphia Flyers    
12. Minnesota Wild    
13. Florida Panthers    
14. Arizona Coyotes    
15. Montreal Canadiens    
16. Colorado Avalanche    
17. Vegas Golden Knights    
18. Dallas Stars    
19. Ottawa Senators (Columbukselta saadulla vuorolla)    
20. Winnipeg Jets (Winnipegiltä NY Rangersin kautta saadulla vuorolla)   
21. Pittsburgh Penguins    
22. Los Angeles Kings (Torontolta saadulla vuorolla)    
23. New York Islanders    
24. Nashville Predators    
25. Washington Capitals    
26. Calgary Flames    
27. Tampa Bay Lightning    
28. Carolina Hurricanes    
29. Anaheim Ducks (San Joselta Buffalon kautta saadulla vuorolla)    
30. Boston Bruins    
31 Buffalo Sabres (St. Louisilta saadulla vuorolla)