Neymar – käärme paratiisissa

Kuka sä kuvittelet olevasi – mä vedän tän. 

 

Paris Saint-Germain aloitti Mestarien liigan juuri niin hyvin kuin joukkueelta, joka on kesällä tuhlannut yli 400 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin, voidaan odottaa. Skotlannin liigan mestaruuden 30 pisteellä voittanut Glasgow Celtic sai kotikentällään turpaan 5-0.

Urugualaishyökkääjä Edinson Cavani viimeisteli Celtiä vastaan kaksi osumaa, kun uudet hankinnat Neymar ja Kylien Mbappe tekivät maalin mieheen. Myös Ranskan liigassa peli on rullannut. Jos PSG ei olisi jäänyt viikonloppuna tasapeliin Montpellierin vieraana, olisi siitä tullut 70 vuoteen ensimmäinen joukkue, joka voittaa seitsämän ensimmäistä peliään Ranskan pääsarjassa.

 

Kun positiivinen energia muuttuu katkeruudeksi

Neymarin kauppaa seurannut onni näyttää kuitenkin jäävän lyhyt aikaiseksi, sillä käärme on päässyt luikertelemaan paratiisiin. On melko ennenkuulumatonta, että PSG julkaisi maanantaina Le Parisien lehdessä tiedotteen, jossa se kiisti tarjonneensa Cavanin 1 miljoonan euron bonuksen siitä hyvästä, että urugualainen luovuttaisi rangaistuspotkujen vetovastuun Neymarille. Kun alle kaksi kuukautta sitten PSG julkisti hankkineensa Neymarin, kertoi seuran puheenjohtaja Nasser al-Khelaifi brasialaistähden tuovan mukanaan positiivista energiaa. Nyt näyttää siltä, että Neymarista on tulossa joukkuetta jakava voima.

Kaikki sai alkunsa pari viikkoa sitten Ranskan liigan ottelussa Lyonia vastaan. PSG oli matkalla kuudenteen peräkkäiseen sarjavoittoonsa 1-0 etumatkan turvin joukkueen saadessa vielä rangaistaispotkun noin 11 minuuttia ennen täyttä aikaa. Rankaistuspotkuja tähän asti laukonut Cavani valmistautui tottuneesti ampumaan 11-metristä, kun Neymar katkasi urugualaisen tien. Pelaajien välille syntyi sanaharkka, joka on johtamassa siihen, että Cavani joutuu vaihtamaan maisemaan tammikuun siirtoikkunan aikana

 

https://www.youtube.com/watch?v=p_txODLDvr8

Neymar ei seuraa enää Cavania Instagramissa

 

Tilanne eskaloitui entisestään, kun Neymar postasi Instagramiin kuvan itsestään juhlimassa maalia Kylian Mbappen kanssa jättäen ilmeisen tarkoituksellisesi Cavanin pois kuvasta. Vahingosta tai huolimattomuudesta ei ollut enää kysymys, kun Neymar seuraavana päivänä lopetti Cavanin seuraamisen Instagramissa, mitä pidetään SoMe-ajan verisimpänä loukkauksena.  

 

Too big to fail

Valmentaja Unai Emeryn tilanne on hankala. Espanjanlainen ja seuran muut pelajat tietävät, että 222 miljoonaa maksanut Neymar ei ole vain yksi pelaajista. Qatarin MM-kisahankkeen mannekiiniksi kiinnitetyllä tähdellä on suora yhteys seuran omistajiin ohi valmentajan. Syy miksi Neymarin uskotaan halunneen lähteä Barcelonasta PSG:n on se, että pelaaja kyllästyi rooliinsa Lionel Messin varjossa. Kun Barca onnistui kääntämään Mestarien liigan neljännesvälierissä toisessa osaottelussa PSG:n 4-0 johdon jatkopaikaksi ottamalla kotonaan sensaatiomaisen 6-1 voiton, juhlittiin Messiä sankarina siitä huolimatta, että Neymar oli sinä iltana kentän ylivoimaisesti paras pelaaja. Juuri tuon kokemuksen jälkeen brasialaisen sanotaan olleen valmis vaihtamaan maisemaa. Vaikka 350 miljoonalla dollarilla, jonka PSG maksaa Neymarille seuraavan viiden vuoden aikana palkkioina ja bonuksina, oli tärkeä merkitys siirrossa, painoi vaakakupissa myös vaikutusvalta sekä status yksinoikettuna tähtenä. PSG on nyt naimisissa Neymarin kanssa. Pankkikielellä Neymar on too big to fail, joten omistajat joutuvat taipumaan kaksinkerroin brasialaisen vaatimusten edessä ennen kuin raja tulee vastaan. Neymarin painoarvoa lisää entisestään se, että brasilainen on pelannut häikäisevän hyvin.  

PSG:n kannalta on vaarallista, jos vihamielisyys Neymaria kohtaan joukkueen sisällä kasvaa liian suureksi vaikuttaen sen motivaatioon taistella puolustusvapauksia ottavan brasialaisen puolesta. Suurimman osan PSG:n pelaajista uskotaan olevan rangaistuspotkukiistassa Cavanin takana.  Neymarin ennätyksellisen kaupan jälkeen PSG:n kykyä pysyä Financial Fair Playn raameissa on epäilty laajasti, eikä sen uskota olevan mahdollista ilman joidenkin kallispalkkaisten pelaajien myyntiä. Ainakin Angelo Di Marían, Javier Pastoren, Lucas Mouran, Julian Draxlerin, Hatem Ben Arfan, Thiago Silvan sekä jo seurasta poistuneiden Blaise Matuidin ja Serge Aurien epäillään olleen salaisella poispotkittavien listalla. Jos kaikki tämä pitää paikkansa, on joukkueella edessään hankala syksy.

 

Mestarien liigan B-lohkon ottelu PSG – Bayern München pelataan keskiviikkona 27.9. kello 21:45. Viasat Sport HD sekä Viaplay esittävät ottelun suorana lähetyksenä.