NBA:n finaalit: Warriors 4 Cleveland 0

NBA:n finaalit: Warriors 4 Cleveland 0

 

4-0 Warriorsille?

Vuosi sitten NBA:n finaalit olivat täsmälleen samassa 2-0 -tilanteessa ennen kolmatta ottelua ja Clevelandin ensimmäistä kotipeliä. Piste-erolla mitattuna Golden State oli ollut vieläkin ylivoimaisempi, sillä Warriors oli voittanut Oaklandin matsti  24 pisteen keskiarvolla, kun marginaali on nyt 3 pistettä vähemmän. 

Game 3 oli 2016 finaalisarjan kannalta käänteentekevä. Cavaliers tyrmäsi Warriorsin 120-90 ja kavensi sarjan 2-1 –tilanteeseen. Cleveland yllättäen hävisi seuraavan ottelun kotonaan mutta voitti sarjan kaikki kolme viimeistä peliä ollen NBA:n historian ensimmäinen joukkue, joka nousee mestariksi 3-1 tappioasemasta. 2017 sarjan kolmas ottelu pelataan Suomen aikaan 04:00 huomenna aamulla. Cavaliers on ensimmäistä kertaa pakkovoiton edessä, joten edessä on sarjan jännittävin matsi.  

 

2017 game 3 todennäköisyydet

Vedonlyöntiyhtiöiden arvioissa Clevelandin kotiedusta huolimatta Golden State on 60 prosenttinen suosikki voittamaan kolmannen ottelun. Suositun tilastoblogi Fivethirtyeight.comin laskeman mallin mukaan vaaka kallistuu peräti 64-36 Warriorsin eduksi. Vedonlyöntiyhtiö Betsafe tarjoaa 2.33 kerrointa Clevelandin kotivoitolle ja tasoituksen linjaksi Golden State -4 pistettä.

 

Muutokset

Selkävaivojen vuoksi joukkuettaan etäohjaavan Steve Kerrin ja apulaisvalmentaja Mike Brownin ei oikeastaan tarvitse tehdä muutoksia pelisuunnitelmaansa kolmannen ottelun alla. Golden Staten puolustus on toiminut erinomaisesti. Clevelandin hyökkäystehokkuus on tukahdutettu finaaleissa 120 pisteestä per 100 pallonhallintaa 97.4. pisteeseen.

Clevelandin Tyrone Luella sen sijaan riittää päänvaivaa. Kaksi ensimmäistä matsia on pelattu päätä huimaavalla vauhdilla, joten Cavaliers voisi hidastaa pelitempoa vähentääkseen nopeista pallonhallinan vaihdoksista aiheutuvia Warriorsin helppoja pisteitä. LeBron James on kuitenkin ilmoittanut, että Cavsilla ei ole aikosmustakaan hidastaa pelitapaansa. 

Kotihallissa pelaaminen uskotaan vaikuttavan jonkin verran heittotarkkuuteen, joka on ollut yksi Clevelandin ongelmakohdista. Thirtyfiveeight.comin laskelmien perusteella Cavsin kolmosten heittotarkkuus avoimista paikoista laskenut pudotuspelien 13 ensimmäisen ottelun 41.5 prosentista finaalien 32.1 prosenttiin. Täysin avoiminen heittopaikkojen kohdalla pudotus on vielä dramaattisempi 48.5 % – 22.2%. Shooting guard J.R. Smith on tämän ongelman ilmentymä. Edellisessä sarjassa Bostonia vastaan Smith heitti 7 kolmosta 15 yrityksellä sukkaan ja teki keskimäärin 7 pistettä. Golden State vastaan heitetystä kuudesta kolmosesta vain yksi löytänyt renkaan läpi pistekeskiarvon ollessa 1.5. Vain kahdeksan pistettä finaalisarjassa tehneeltä korinaluspelaaja Tristan Thompsonilta vaaditaan enemmän. Thompsonia tarvitaan puolustamaan ja voittamaan levypalloja, mutta hyökkäyspäässä 209-senttinen pelaaja on ollut Cavsille rasite, sillä pelaaja pystyy tekemään pisteitä riittävällä tarkkuudella vain läheltä koria.

LeBron Jamesilta ei voi vaatia enempää, sillä mies pelaa finaaleita tripatuplan keskiarvolla 28.5 pistettä, 13 levypallo ja 11 syöttöä. Joukkueen toisella supertähdellä Kyrie Irvingillä on parannettavaa heittotarkkuudessa. Sarjan toisessa pelissä takamies otti 23 heittoyritystä, joista osui vain kahdeksan. Onnistuminen Golden State vastaan yksinkertaisesti vaatii kovempaa prosenttia.

 

Mihin Golden State voi kompastua

Huolimattomuus ja ylimielisyys ovat Clevelandia suurempi uhka. Steph Curryn pallon menetykset sarjan toisessa pelissä auttoivat Cavaliersiä pysymään mukana aina puoliajalle asti. Huolimattomuus tai halu ottaa vaikeita heittoja yksin voi maksaa joukkueen voiton. Vaikka pelaajat toistavat haastatteluissa We gotta stay locked in mantraa, saattaa fokus kaikesta huolimatta kadota. Täydellisen 16-0 pudotuspelisarjan jahtaaminen saattaa muodostua häiriötekijäksi. Ehkä joukkue alitajuisesti ajattelee, että mestaruuden voittaminen kotihallissa omien fanien edessä olisi mukavampaa kuin voitto vieraissa. Jos Warriors voittaa tänä yönä se ohittaa peräkkäisten pudotuspelivoittojen sarjassa Mario Lemieuxin ja Jaromir Jagrin 1992-93 Pittsburgh Penguinsin. 

 

Miten pelissä tulee käymään

Cleveland pelaa käytännössä veitsi kurkulla, sillä 3-0 on sama kuin 4-0. Kevin Durantin treidin ansiosta Golden State on perustasoltaan niin paljon parempi joukkue, että Clevelandin voitto edellyttäisi vierasjoukkueen epäonnistumista. Viime vuonna Durantin paikalla pelannut Harrison Barnes teki koko sarjassa 65 pistettä, kun the Slim Reaper on nakuttanut kahdessa pelissä jo 71 pinnaa.

Vierraissa Warriorsin transition-peli ei tuota aivan yhtä paljon pisteitä (18,8) kuin kotona (29 tämän vuoden finaaleissa) On myös todennäköistä, että Cavalier onnistuu kaukoheitoissa paremmalla prosentilla kuin Oaklandissa. Näiden tekijöiden yhteisvaikutus voisi olla suunnilleen 15-17 pistettä, mikä jättäisi vielä 4-6 pisteen puskurin Cavsin voitolle.

 

Vedonlyönti

Golden Staten ylivoima game 2 on ilmeisesti käynyt kalliiksi monille amerikkalaisvedonlyöjille, sillä Las Vegasin Willihan Hillin mukaan 94 ottelun vedoista lyötiin Clevelandin puolesta 8-9 pisteen tasoituksella. Nyrkkeilijä Floyd Mayweather Jr. on yksi niistä, jotka ovat uineet vastavirtaan ja päässeet tekemään tiliä tekemään Warriorsin voitoilla. Mayweather kehui Instagramissa netonneensa ensimmäistä finaalista 24 minuutissa 63,636.36 dollaria 70,000 taalan panostuksella Golden Staten puoliaikavoiton puolesta. 

Linja: Golden State -3
Over/under: 226

 

Live Streaming

Ottelun voi katsoa Betsafen live-vedonlyönnin kautta ilmaiseksi. Katso ohjeet tästä. Maksullinen tilaus  NBA-league Passin tai Ruutu+ palvelun kautta.

 

Lue myös: