NBA draft -arvio: Mikä joukkue varaa Lauri Markkasen?

 

Juhannuksen alla järjestettävän NBA:n varaustilaisuuden varausjärjestys selvisi viime yön draft lotteryssä. Pingis-pallot pomppivat ykkösvarauksen Boston Celticsille vain vuorokausi sen jälkeen, kun joukkue oli varmistanut paikkansa idän konferenssin finaalissa. Seuraava vuoro lankesi Los Angeles Lakersille, jonka tuore GM Magic Johnson todennäköisesti käyttää sen UCLA yliopiston tähteen Lonzo Balliin. Arizonan Lauri Markkasen on arvioitu tulevan varatuksi sijoilla 6-12. TVmatsit katsoo minne Markkanen voi päätyä.

 

Varaus:                      Joukkue:                                Pelaaja:

 

1.                                 Boston Celtics                         Markelle Fultz, guard

2.                                 Los Angeles Lakers                Lonzo Ball, guard

3.                                 Philadelphia 76’ers                 Malik Monk, guard

4.                                 Phoenix Suns                         Josh Jackson, forward

5.                                 Sacramento Kings                  De’Aaron Fox guard

 

6. varaus: Orlando Magic

Orlandon tilanne on sekava, sillä joukkue etsii uutta presidenttiä ja general manageria. Magicin todennäköinen valinta on Duken laitahyökkääjä (SF) Jayson Tatum, joka on raameiltaan valmis NBA-pelaaja. Markkanen on Tatumia parempi kaukoheittäjä, mutta atleettisuus ja puolustuspelaaminen on nostavat jenkin suomalaisen edelle. 

 

7. varaus: Minnesota Timberwolves

Timberwolvesia on yleisesti pidetty yhtenä todennäköisimpänä määränpäänä Markkaselle. Suomalaisen osake on kuitenkin ollut laskussa draft boardilla, joten T-wolves valinnee hyvänä yleispuolustajana tunnetun Jonathan Isaacin. Minnesotalla on jo riveissään kaksi parikymppistä NBA:n ykkösvarausta Andre Wiggins ja Karl Anthony Towns, jotka kantavat hyökkäysvastuun, joten Tom Thibodeau halunnee tasapainottaa joukkueettaan all-around puolustajalla.

 

8. varaus: New York Knicks

Phil Jacksonin uskotaan olevan point guardin perässä. Knicksin varaus riippuu siitä ketkä pelintekijät ovat vielä vapaana kahdeksannen vuoron kohdalla. Mahdollisia nimiä ovat De’Aaron Fox, Frank Ntilikina, Dennis Smith Jr ja Malik Monk. Markkasen päätyminen Knicksiin ei ole todennäköistä, koska toissa vuoden nelosvaraus Kristaps Porzingis täyttää nelospaikan.  

 

9. varaus: Dallas Mavericks

ESPN:n mukaan Dallas on scoutannut aktiivisesti ranskalaista Frank Ntilikinaa. Mavsin omistaja Mark Cuban on tehnyt selväksi, että joukkue tarvitsee pelintekijän, koska vastuu on liian suuri nuorelle Yogi Ferrelille. Jos dratista on saatavilla Mavericksin johtoa miellyttävä point guard, käyttävät texasilaiset valintansa siihen. Dallasin Dirk Nowitzki olisi paras mahdollinen tutori Lauri Markkaselle. 38-vuotias saksalainen on edelleen nelospaikan aloittaja Dallasin kokoonpanossa. Ensi kaudella veteraani tuskin tulee pelaamaan yli 25 minuuttia ottelussa, mikä jättäisi mukavan määrän peliaikaa Markkaselle. Valitettavasti Dallas vaikuttaa epätodennäköiseltä osoitteelta suomalaiselle akuutin takamiesongelman vuoksi. Yksi mahdollinen ratkaisu olisi pelintekijän hankkiminen treidin kautta esimerkiksi Jeff Teague (Indiana) tai Ricky Rubio (Dallas), mikä voisi avata oven Markkasen draftaukselle.

 

10. varaus: Sacramento Kings

Sacramento Kings pääsee käyttämään tämän vuoden draftissa kaksi ensimmäisen kierroksen varausta New Orleans Pelicansin kanssa tehdyn DeMarcus Cousinsin treidin ansiosta. Vitosvaraus kohdistunee takamieheen, jolloin De’Aaron Fox, Frank Ntilikina, Malik Monk ja Dennis Smith Jr ovat vahvoilla.

Markkanen valitaan todennäköisesti vuorolla 10 tai 11. Sacramentolla ei tällä hetkellä ole selkeää nelospaikan aloittajaa. Power forwardin paikalla pelanneet Kosta Koufos ja Willie Cauley-Stein ovat enemmän senttereitä, eikä luontainen PF Anthony Tolliver ole missään tapauksessa pelipaikkansa eliittiä.

Conzagan PF/C Zach Collins saattaa vielä ohittaa Markkasen kymppivarauksena.  Collins on pelaajana monipuolisempi ja hänen uskotaan pärjäävän vuoden 2015 kutosvarauksen Cauley-Steinin kanssa.  

 

11. varaus: Charlotte Hornets

Jos Makkanen on vielä tässä vaiheessa jäljellä, on erittäin todennäköistä, että Hornets käyttää varausvuoronsa suomalaiseen. Tulokaskaudellaan Arizonassa Markkanen pudotti 69 kolmosta sukkaan 42.3 prosentin tarkkuudella. Kolmospelote on niin iso, että Markkasta ei voi jättää vapaaksi kaarelle, mikä avaisi Hornetsin nopealle Kemba Walkerille lisää kaistaa ajaa korille.

 

12. varaus: Detroit Pistons

Markkasella on yksinkertaisesti niin paljon talenttia, että Pistons ei voi katsoa suomalaisen ohi. Nelospaikan aloittaja Tobias Harris on hyvässä iässä ja osaa myös heittää kolmosia, joten Markkasen vahvuuksille ei ole niin akuuttia tarvetta. Detroitissa suomalainen saattaisikin joutua kauppatavaraksi.

 

Verkkojulkaisukatsaus NBA:n mock drafteihin: Lauri Markkasen varausnumero

FOXsports                            6. Orlando Magic

CBS                                      6. Orlando Macig

NYPost                                 7. Minnesota Timbervolwes

Draftexpress.com                 9. Dallas Mavericks

USToday                               9. Dallas Mavericks

Bleacher Report                    10. Sacramento Kings

ESPN                                    11. Charlotte Hornets

Sbnation                                11. Charlotte Hornets

NBAdraft.net                          12. Detroit Pistons