Miksi kaksimetriset pelaajat jyräävät US Openissa

Pallot saavat kyytiä Rafael Nadalin ja Juan Martin Del Potron kohtaamissa

 

Tiistaina tehtiin historiaa, kun yhdysvaltojen Sam Querrey (199cm) ja eteläafrikan Kevin Anderson (203cm) kohtasivat US Openin puolivälierässä. Kaksikko oli kautta aikojen suurikokoisin Grand Slamien välierissä, puolivälierissä tai finaalissa kohdannut pari. Toisessa puolivälieräparissa 198-senttinen Juan Martin del Potro teki selvää 13 senttiä lyhyemmästä Roger Federeristä

Pitkäraajaisia pelaajia on aina pidetty kovina syöttäjinä, mutta kömpelöinä liikkujina. Melkein aina, jos 180-senttinen pelaajaa kestää kaksimetrisen pelajaan syötön sekä sitä seuraavan palautuksen, putoaa syöttäjän todennäköisyys voittaa peli lähelle nollaa. Ykkössyöttö ei kuitenkaan täysin selitä pitkien pelaajien menestystä US Openissa, sillä esimerkiksi Del Potro syötti vain 12 ässää Federeriä vastaan.

Sen sijaan hidas pelialusta sekä kehittynyt jänneteknologia näyttävät antavan edun kaksimetrisille pelaajille. Polyesterijänteiden ansiosta suurikokoiset pelaajat pystyvät lyömään takarajalta painavia valtavan yläkierteisiä palloja, jotka osuessaan DecoTurf-alustaan pomppaavat korkealle ylöspäin. 180-senttinen pelaaja joutuu lyömään palautuksen olkapään korkeudelta, jolloin sen taakse ei saa riittävästi voimaa. Hankalasta asennosta lyödyn puolitehoisen pallon pomppu jää matalaksi, joten kaksimetrinen pelaaja pääsee usein lyömään oman lyöntinsä optimiasennosta lantion korkeudelta.

https://www.youtube.com/watch?v=BGj5WNrUpD8

Nadal on yläkierteen mestari

 

US Open seminaalit:

TV: Perjantai 23:00: K. Anderson – P. Carreno Busta @ Eurosport Player & Nordicbet 

US Openin ensimäisessä semifinaalissa Kevin Anderson kohtaa Pablo Carreno Bustan. Ottelu on kummallekin pelaajalle ensiesiintyminen Grand Slamin välierässä. Vaikka 26-vuotias espanjalainen ei ole hävinnyt Queensin kentillä vielä erääkään, on Anderson ottelussa suosikki. ATP:n listalla sijalla 32 oleva eteläafrikkalainen on iskenyt US Openissa jo 92 ässää.

TV: Lauantai 01:00: R. Nadal – J. Del Potro @ Eurosport Player & Nordicbet 

Juan Martin Del Potro pilasi odotetun Federerin ja Nadalin semifinaalikohtaamisen lähettämällä sveitsiläisen laulukuoroon. Kovalyöntisen argentiinalaisen ja väsymättömän Nadalin välisestä voi kehkeytä todellinen klassikko, koska molemmat pelaajat pystyvät agressiiviseen tennikseen takarajalta. 

 

US Open 2017 TV-lähetykset ja streamit

TV-lähetykset

Eurosport 1 -kanava näyttää suorana nelinpelin välierät ja finaalin. Maksuton TV5-kanava näyttää suorana naisten ja miesten kaksinpelien finaalit 9.-10.9. Loppuottelut selostaa Arne Six ja asiantuntijana toimii Jarkko Nieminen.

Ilmainen stream

US Openia voi myös seurata Nordicbetin live-striimeinä. Rahapeliyhtiö esittää live-vedonlyöntinsä yhteydessä Yhdysvaltojen Avoimista yhteensä yli 300 striimattua ottelua 12 eri kentältä. Nordicbetin ilmaisesta live-streaming palvelusta voi lukea lisää tästä.