Markkasen NBA-pelien televisioinnista ei sopimusta

Lauri Markkasen tulokaskausi lisää suomalaisten kiinnostusta NBA:ta kohtaan 

 

Sanoman kolmivuotinen sopimus NBA-otteluiden esittämisestä päättyi viime kesän finaaleihin. TVmatsit.comin tietojen mukaan NBA ei ole tehnyt sopimusta Suomen liikkuvan kuvan oikeuksista kaudelle 2017-18. Kun Sanoma aloitti neuvottelut NBA-sopimuksesta 2013-14 kauden finaalien jälkeen, voitiin sopimuksesta tiedottaa pitkällisen kädenväännön jälkeen vasta lokakuun 28. päivä, jolloin seuraavaa kautta oli jo pelattu runsas viikko. Näin ollen on hyvin mahdollista, että suomalaisella kanavalla ei ole sopimusta NBA:n TV-oikeuksista, kun Clevaland Cavaliers ja Boston Celtics kohtaavat kauden avausottelussa 17. lokakuuta.

 

Lauri Markkasen vaikutus sopimukseen

Tähän asti NBA on ollut  melko pieni TV-tuote Suomessa. Kotimaisten pelaajien puuttuminen sekä otteluiden hankalat lähetysajat ovat pitäneet NBA-koripallon marginaalisen yleisön juttuna. Lauri Markkasen tulokaskauden myötä suomalaisten kiinnostuksen maailman kovinta koripalloliigaa kohtaan odotetaan kasvavan huomattavasti. On kuitenkin mahdotonta arvioida kuinka monelle riittää Markkasen highlightien näkeminen YLE:n AamuTV:ssä ja kuinka moni on puolestaan valmis maksamaan rahaa Markkasen pelien näkemisestä joko suorana tai in-demand -toistona.  

Sanoman sopimuksen puitteissa Nelosen Pro TV-kanavat sekä Ruutu suoratoistopalvelu esittivät neljästä kuuteen (todennäköisesti) NBA:n itsensä valitsemaan huippuottelua viikossa. Nyt tilanne on toinen, koska suuren suomalaisyleisön mielenkiinto kohdistuu ainoastaan Markkasen edustaman Chicagon otteluihin. Kysyntä kaikkia muita NBA-otteluita kohtaa saattaa kasvaa suomi-ilmiön imussa vähän mutta ei mitenkään merkittävästi.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=wH8XuAEsshg

Lauri Markkanen taistelee paikasta Chicago Bullsin avausviisikossa

 

TV-sopimuksen hinnassa korotuspaineita

Vaikka vain yksi yhtiö neuvottelisi TV-sopimuksesta, NBA tuskin suostuu myymään oikeuksiaan vanhoin ehdoin jättäen hyödyn Markkasen synnyttämästä kiinnostuksesta vain suomalaisten osapuolen korjattavaksi. On myös mahdollista, että kahden tai useamman median välinen tarjouskilpailu puskee hintaa ylöspäin.   

Kotimaisen osapuolen kannalta TV-sopimukseen sisältyy kuitenkin merkittävä riski, koska tässävaiheessa kukaan ei tiedä kuinka paljon ja kuinka hyvin Markkanen tulee rookie-kaudellaan pelaamaan. Heikot pelit ja odotettua pienempi peliaika voivat romahduttaa kiinnostuksen alkuhuuman jälkeen. Entä miten käy suuren yleisön kiinnostukselle, jos selkävaiva osoittautuu pelättyä pahemmaksi ja Markkanen missaa 50 peliä kaudesta?

Kuinka moni jaksaa lopulta herätä katsomaan kello kolmelta yöllä alkavaa koripallomatsia, joka kestä mainoksineen ja aikalisineen puolikuuteen aamulla? Kaikesta hypestä huolimatta NBA-pelien live-yleisö tulee olemaan rajallinen. Sen sijaan in-demand -toistona katsottaville Chicago Bullsin saattaisi löytyä suurikin määrä katsojia. Suomalaista TV-sopimusta ei kannata tehdä, jos siihen ei sisälly oikeutta striimata otteluita in-demandina kirjastosta.  

NBA:n oma suorapalvelutuote League Pass on suomalaisen TV-oikeuden pahin vihollinen. Sopimus Suomen liikkuvan kuvan oikeuksista ei nimittäin estäisi NBA:ta striimaamasta otteluitaan Suomen League Passin kautta. Jos unohdetaan suomenkielinen selostus ja käyttöliittymä, on kaikkien joukkueiden kaikki ottelut esittävä League Pass monella tapaa suvereeni tuote, jota vastaan suomalaisen median on hankala kilpailla. NBA:n die hard fanit valitsevat joka tapauksessa League Passin riippumatta siitä saadaanko Suomeen TV-sopimusta vai ei. 

 

Minne Suomen NBA-oikeudet päätyvät 

Nelosen ja Ruudun omistava Sanoma lienee edelleen kiinnostunut neuvottelemaan uudesta NBA-sopimuksesta. Jääkiekon Liigan televisioinnista kuluvan kauden jälkeen luopuva Sanoma on jo laskenut tuntuvasti Ruutu+ -palvelun tilaushintaan, eikä sillä välttämättä ole halua lähteä korottamaan hintojaan ainakaan NBA:n vuoksi. Viasat/Viaplay on yksi mahdollinen Suomen TV-oikeuksien ostaja. Ruotsalaisomisteisella medialla on jo ennestään vahva ote suomalaisista jenkkiurheilun ystävistä NHL:n ja NFL:n kautta. NBA voisikin joiltain osin täydentää Viasat/Viaplayn portfoliota. Myös uudella tavalla urheilun ja viihteen sisältöihin panostavat Elisa ja Telia saattaisivat olla kiinnostuneita neuvottelemaan NBA:n kanssa. Hintojen lähtiessä laukalle NBA:n TV-oikeuksille voi käydä kuten jalkapallon Bundesliigan oikeuksille – ne jäävät kokonaan myymättä.  

 

Lue lisää

 

TVmatsit.com on Suomen suositun TV-urheilun opas.