Raha ratkaisee – Kisojen arvokkain joukkue voittaa maailmanmestaruuden

Tänään selviää olisiko raha ennustanut maailmanmestaruuden oikein. 

Lue myös:
• 
Näin teet helpot rahat Ranskan voitolla → Juttu täällä
• Ranska-Kroatia MM-arbitraasi – näin voitat varmasti Juttu täällä

Moni MM-kisaveikkauksen tekijä on saanut pettyä Venäjän turnauksen edetessä, kun etukäteen vahvimmat hevoset Brasilia, Saksa ja Espanja ovat laukanneet yksi toisensa jälkeen. Mikä sitten olisi ennustanut maailmanmestarin oikein ennen kisojen alkua? Vastaus on raha. 

Ammattilaisurheilussa rahan ja menestyksen välinen korrelaatio on tunnistettu pitkään. Ei ole sattumaa, että Golden State Warriors ja Cleveland Cavaliers ovat pelanneet neljä vuotta putkeen koripalloliiga NBA:n finaaleissa, koska molemmat joukkeet ovat olleet neljän vuoden ajan myös sarjan suurimmat palkanmaksajat.  Päättyneellä kaudella Cavaliers ja Warriors joutuivat maksamaan yhteensä 83 miljoonaa dollaria sakkoina NBA:n palkkakaton rikkomisesta. 

Englannin Valioliigassa kausien 1995-96 ja 2015-2016 vertailussa mestari on käyttänyt keskimäärin 2.25 kertaa enemmän rahaa pelaajien palkkoihin kuin keskivertojoukkue. Neljä suurinta palkanmaksajaa: Arsenal, Chelsea, ManU ja Liverpool ovat sijoittuneet neljän joukkoon 80 % ajasta. Kuva ei ole muuttunut ainakaan vastakkaiseen suuntaan sen jälkeen, kun öljyrahalla pyörivät Manchester City on noussut taistelemaan Valioliigan mestaruuksista. 

Ranskalla on kallein joukkue 

Jalkapallon siirtomarkkinoita tarkasti seuraavan Transfermarkt.com sivuston mukaan Ranskan joukkue on koko MM-turnauksen arvokkain. Sivusto laskee Les Bleusin 23 pelaajan yhteisarvoksi peräti 1,08 miljardia euroa, kun seuraavaksi kalleimman joukkeen, Brasilian, hinta on 981 miljoonaa euroa. 

Ranska finaalivastustaja Kroatian arvoksi arvioidaan vain 364 miljoonaa euroa, joten puhtaasti rahan perusteella loppuottelun tuloksesta ja seuraavasta maailmanmestarista ei pitäisi olla epäilystä. 

Kuvassa on tietysti puutteita. 23 pelaajan sijasta pitäisi vertailla vain avauskokoonpanojen sekä 3-4 tärkeimmän pelaajien hintoja. Tämän lisäksi siirtokorvauksen sijasta pelaajien seuroissaan ansaitsemien palkkojen vertailu voisi tuottaa vahvemman menestyskorrelaation. Ranskan joukkueen hintaan vaikuttaa myös se, että pelaajat ovat keskimäärin 1.9 vuotta nuorempia kuin kroatian joukkue, mikä tarkoittaa sitä pelaajien hinnassa maksetaan todellisten kykyjen lisäksi myös pitkästä sopimuksesta sekä kehittymispotentiaalista. 

Summa summarum. Kysymys: “Mikä on MM-kisojen kallein joukkue?” olisi melko varmasti tuottannut vastauksen myös kysymykseen: “Mikä joukkue voittaa maailmanmestaruuden?” Jos et usko rahaan ja voittaa MM-vedonlyönnissä finaalin lopputuloksesta riippumatta, lue myös artikkelimme MM-arbitraasista.