Ranska-peli vaatii taktista jumppaa

Jalkapallon MM ranska begia

Kylian Mbappe ja Thomas Meunierin pelikielto aiheuttavat Roberto Martinezille päänvaivaa. 

Tiistai kello 21:00 Ranska – Belgia, jalkapallon MM-kisat välierä
TV: Yle TV2 ja Areena 

 

Manageri Roberto Martinezin rohkeus muuttaa pelisysteemiä auttoi melko varmasti altavastaajaksi tuomitun Belgian voittoon Brasiliasta. Brittiliigoissa hampaansa teroittaneen Espanjalaisluotsin pelisilmä joutuu jälleen tiistaina testiin, kun Belgia saa vastaansa jalkapallon MM-kisojen suurimmaksi mestarisuosikiksi nostetun Ranskan.

Brasiliaa vastaan Martinez heitti Punaisille paholaisille neljä voittoa tuottaneen 3-4-3 ryhmityksen romukoppaan ja uudisti miehityksen muotoon 4-3-3 tai 4-3-1-2. Ratkaiseva muutos oli kolmen keskuspuolustajan linjan hylkääminen ja vaihtaminen klassiseen neljän puolustajan muotoon. Käytännössä aiemmin wingbackina pelannut Thomas Meunier putosi pykälän alemmaksi oikeaksi puolustajaksi ja Jan Verthongen siirtyi keskeltä vasemman pakin paikalle.

Fantastisen turnauksen pelanneen Meunierin pelikielto aiheuttaa Martinezin päänvaivaa, koska vaihtopenkiltä ei löydy läheskään yhtä kyvykästä korvaajaa. Yksi mahdollinen vaihtoehto on, että Toby Alderweireld siirtyy keskellä oikeaksi puolustajaksi ja Thomas Vermaelen nostetaan reservistä keskuspuolustukseen.

Paluu kolmen miehen linjaan nopeaa Ranskaa vastaan vaikuttaa riskiltä, joten Martinez pudottanee yhden hyökkäävän pelaajan avauksesta. Kun takalinja on kunnossa, pitää päättää miten keskikenttä ja hyökkäys järjestetään. Alkusarjan peleissä Kevin de Bruyne pelasi keskikentän keskustassa Axel Witselin kanssa, mutta Brasiliaa vastaan Manchester Cityn tähdellä oli huomattavasti vähemmän puolustusvastuuta, mikä mahdollisti de Bruynen pidäkkeettömän osallistumisen hyökkäyksiin.

Jos systeemi on 4-3-1-2 myös Ranskaa, pelaavat Nacer Chadli, Witsel ja Maruane Fellaini melko varmasti puolustuksen edessä ja De Bruyne nk. piiloysinä Eden Hazardin ja Romelo Lukakun takana. Tämän ryhmityksen ongelma on kuitenkin se, että Belgia ei pääse etenemään laitoja pitkin, koska Verthongen ja Alderweireld eivät istu wingbackin rooliin. Toisaalta hyökkäävän Yannick Carrascon sijoittaminen vasemmaksi puolustajaksi johtaa melko varmasi ongelmiin omassa päässä.  

Ranska on pelannut molemmat pudotuspelivaiheen ottelunsa Etelä-Amerikkalaista joukkuetta vastaan. Neljännesvälierä kohtaaminen Argentiinan kanssa osoitti miten Ranskaa vastaan ei pidä pelata. Kylian Mbappe lienee tällä hetkellä maailman vaarallisin vastahyökkäyspelaaja, joten Les Bleusia ei saa päästää tekemään avausmaalia. Didier Deschampsin miehistön esitys puolivälierissä taktisesti Argentiinaa kypsempää Uruguyata vastaan oli puolestaan viileän hallittu. Jos unohdetaan Samuel Umtitin epäonninen käsipallo Australia-matsissa, on Ranskan puolustus vakuuttanut varmuudellaan.

Uruguay-ottelun missannut Blaise Matuidi ottaa todennäköisesti paikan 4-2-3-1 ryhmityksessä vasempana laitahyökkääjänä. Myös Oliver Giroudin odotetaan jatkavan targettina, vaikka Chelsean hyökkääjän maalitili on edelleen avaamatta.

Mahdolliset kokoonpanot: 

Ranska (4-2-3-1) XI: Hugo Lloris; Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard; Ngolo Kante, Paul Pogba; Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe; Olivier Giroud.

Belgia (4-4-2) XI: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld; Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli; Eden Hazard, Romelu Lukaku​.

tai 

Belgia (4-3-1-2) XI: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld; Nacer Chadli, Axel Witsel, Maruane Fellaine; Kevin De Bruyne; Eden Hazard, Romelu Lukaku​.