Iivo Niskanen pelastaa Suomen miehet lauantain viidelläkympillä

Lauantai 24.2. klo 07:00 miesten perinteisen 50km

Suomalaiset:
• Risto-Matti Hakola
• Matti Heikkinen
• Iivo Niskanen
• Perttu Hyvärinen
• Lari Lehtonen (Varalla)

TV-oikeudet: 
Yle TV2, Areena ja Eurosport Player

 

Suomalaisurheilijat ovat tähän mennessä tuoneet PyeongChangista neljä pronssia, joten viralliseen 6-7 mitalin tavoitteeseen riittää edelleen kurottavaa olympialaisten kääntyessä loppusuoralle. Urheilukansan menestysnälkää ei ole täysin saatu tyydytettyä, mutta palkinto on lauantaina enemmän kuin lähellä Iivo Niskasen startatessa 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökisaan kuumimpien suosikkien joukossa. 

Tvmatsit.com listasi kuninkuusmatkan voittajasuosikit, haastajat ja mustat oriit. Kilpailijoiden nimen jälkeen esitetyt voittokertoimet ovat NordicBetiltä. Artikkelin kirjoitushetkellä Veikkauksella ei ollut tarjota kohteeseen kertoimia. Kaikkiin olympiakohteisiin pääset täältä.

 

TOP3

Iivo Niskanen (kerroin 3.30)

Olympiavoittaja, maailmanmestari ja kaksinkertainen Vuoden urheilija on huima saavutussarja 26-vuotiaalle. On keskittynyt pitkään ja hartaasti juuri maksimipitkään matkaan näissä kisoissa. Kaikki edellytykset kullata Pyeongchangin suomalaismuistot, vaikka yhdistelmäkisassa simahti repivän aloituksensa jälkeen.

Aleksei Poltoranin (kerroin 3.30)

Kazakstanilainen perinteisen erikoismies jätti Niskasen tammikuussa Planicassa 15 kilometrillä taakseen peräti 70 sekunnin kaulalla. Poltoraninilla on palkintovitriinissään kaksi MM-pronssia, mutta olympiamitali kolmekymppiseltä kazakilta vielä puuttuu. Alkuviikon viestissä kolmanneksi nopein osuusaika (aina hieman hitaammalta avausosuudelta) Niskasen ja Aleksander Bolshunovin jälkeen.

Dario Cologna (kerroin 3.50)

Sveitsiläinen asuu Davosissa 1500 metrin korkeudessa eli käytännössä läpi vuoden korkean paikan leirillä. Kunnonajoituksen ja paineen sitämisen mestari, joka saattaa pidellä tuloksellisesti hiljaiseloa arvokisojen välillä, mutta olympialaisissa kaikki on osunut aina kohdalleen: Neljä olympiamitalia, kaikki kultaisia! Näistä kisoista tuli taas mestaruus 15 kilometriltä. On "anellut" Niskaselta ettei tämä riuhtoisi yhtä kovaa kyytiä kuin skiathlonissa…

 

KÄRKIHAASTAJAT

Martin Johnsrud Sundby (kerroin 5.00)

Johannes Høsflot Klæbo totesi, että kolme olympiakultaa saa tällä kertaa riittää, joten häntä ei nähdä päätösmatkalla. Mutta ei kisaa ilman norjalaisia mitalitaistossa: 33-vuotias Martin Johnsrud Sundby on osoittanut olevansa tikissä, sillä taskussa on näistä kisoista jo parisprintin ja viestin ykkössijat. Lahdessa viime vuonna tämän matkan viides, Sotshissa neljäs.

Aleksander Bolshunov (kerroin 12.00)

Jäätävän kovaa tekemistä näissä kisoissa: sprinttipronssia, parisprinttihopeaa ja viestihopeaa – ja ikää venäläisellä on nipin napin 21 vuotta! Nostanut haastattelussa kovimmiksi suosikeiksi kisaan Poltoraninin, Sundbyn ja Colognan. Maanmies ja ikätoveri Denis Spitsov on rohmunnut kolme mitalia Koreasta hänkin, mutta tästä kaksikosta Bolshunovin pitäisi maratonmatkalla olla vahvempi. 

Alex Harvey (kerroin 9.00)

Matkan hallitseva maailmanmestari Lahdesta. Silloin kisattiin vapaalla, mutta kanadalainen hallitsee perinteisenkin suomalaisin silmin huolestuttavan hyvin. Olympialaisissa 50:llä tähän mennessä sijoilla ynnä muut, ja olympiamitalitili vielä muutoinkin avaamatta, vaikka podium tullut tutuksi maailmancupissa. Näissä kisoissa tähän mennessä sijat 7 (15 km) ja 8 (skiathlon).

 

MUSTAT HEVOSET

Matti Heikkinen (kerroin 65.00)

Veti itsensä harjoituskaudella äärirajoille ja niiden yli, seurauksena ylikunto. Nyt vire on ollut tasaisesti kohti parempaa, ja sisukkuudesta 2011 maailmanmestarin menestys ei jää kiinni koskaan. Viime vuonna MM-Lahden 50:llä Heikkisen pronssi hersytti päävalmentaja Reijo Jylhän ikimuistoiseen riemuun (video alla).
 

www.youtube.com/watch?v=CSSrhcFh2MY

 

Lisää mustia hevosia:

Hans Christer Holund (kerroin 25.00)
Niklas Dyrhaug (kerroin 25.00)
Emil Iversen (kerroin 40.00)

Norjalaisia olympiahiihtäjiä. Kansalaisuuden jälkeen ei vaadita muita perusteluja, koska sinipunaiseen kisa-asuun ei turisteja mahdu.

Suomalaisista yhteislähdössä ovat mukana myös Perttu Hyvärinen sekä sprintin erikoismies Ristomatti Hakola, joka on ennakkohaastatteluissa lupautunut toimimaan kisassa Niskasen kilpimiehenä eli pyrkivänsä suojaamaan Iivon karkumatkayrityksiä.

 

Kertoimet: miesten 50 km perinteisen voittaja 

Iivo Niskanen 3.30
Alexei Poltranin 3.30
Dario Cologna 3.50
Martin Sundby 5.00
Alex Harvey 9.00
Alexander Bolshunov 12.00
Hans Christer Holund 25.00
Niklas Dyrhaug 25.00
Emil Iversen 40.00
Matti Heikkinen 65.00

Lisää olympiaveikkauskohteita täältä.

 

Tvmatsit.com toivottaa onnea matkaan ja nautinnollista jännityslauantaita kisakatsomoihin!
 

Lue myös nämä

TVmatsit.com on Suomen suositun TV-urheilun opas.