He ovat Suomen mitalitoivot PyeongChangissa

Ristomatti Hakola voisi tuoda Suomelle sprintistä mitalin.

 

Menestysnälkäiset suomalaiset liimautuvat jälleen helmikuussa televisioiden – ja yhä useammin myös erinäisten mobiililaitteiden – ääreen jännäämään, kuinka meidän käy Pyeongchangin talviolympiatantereilla.

Neljä vuotta sitten Sotshissa Suomen mitalisaalis oli 1-3-1, kirkkaimmasta himmeimpään lueteltuna. Nyt tavoite on pykälää kovempi: Huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski laskee, että 6-7 mitaliin voitaisiin tilastojen perusteella olla tyytyväisiä.

Katsotaanpa, onnistuuko:

 

Varmat mitalit:

Hiihtäjät

On iso pettymys, mikäli Lahdessa loistaneet hiihtäjät (lue: Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen) eivät toisi ainuttakaan mitskua kotiin. Pärmäkoski jätti viimeistelyleirinsä kesken pienen kuumeen vuoksi, eikä Niskasenkaan kisakenraali mennyt aivan toivotusti, mutta kaksikon pitäisi olla kaikesta huolimatta Peyongchangin laduilla täydessä iskussa. Mitali miesten tai naisten viestistä olisi iloinen yllätys, sillä molempiin mahtuu pari epävarmaa lenkkiä. Sijat ylivoimaisen Norjan perässä ovat auki, joten jompikumpi joukkue voisi puristaa pronssille.

Miesten ohjelmaa: Yhdistelmäkisa 11.2. Sprintti 13.2., 15 km (v) 16.2, viesti 18.2., 50 km (p) 24.2.

Naisten ohjelmaa: Yhdistelmäkisa 10.2., sprintti (p) 13.2., 10 km (v) 15.2., viesti 17.2., parisprintti (v) 21.2. ja 30 km (p) 25.2.
 

Naisleijonat

Oletusarvo on aina pronssi täysammattimaisten Kanadan ja USA:n takana. Sotshissa tähän ei päästy, joten nyt tuo virhe on korjattava, vaikka Ruotsi ja Venäjä jatkuvasti kehittyvätkin.

Su 11.02.  09:40  Suomi  – USA
Ti 13.02.  09:40  Kanada – Suomi
To 15.02.  09:40  Venäjä – Suomi

La 17.2. Puolivälierät, Ma 19.2. Välierät, Ke 21.2. Pronssiottelu, To 22.2. Finaali

Kaisa Mäkäräinen

Kaikenvärisiä MM-mitaleja kaapit täynnä, ja nyt Kaisa Mäkäräisellä on tilaisuus puuttuvaan henkilökohtaiseen olympia-arvometalliin peräti neljällä henkilökohtaisella matkalla. Now or never – valitsemme Now’n.

Pikakisa 10.2., takaa-ajo 12.2., normaalimatka 14.2. ja yhteislähtö 17.2.

 

Faktalaatikko:

Olympialaiset TV:ssä ja suoratoistona

• Yle TV1 ja TV2: yhteensä 346 tuntia olympialähetyksiä, ei miesten jääkiekkoa.
• Yle Areena: 655 tuntia, päivittäin viisi rinnakkaista videostriimiä, ei miesten jääkiekkoa.  
• TV5: päivittäin olympialähetyksiä sekä kaikki Leijonien kaikki ottelut olympialaisissa.
• Kutonen: päivittäin olympialähetyksiä.  
• Eurosport player: näyttää olympialaisten kaikki lajit alusta loppuun.

 

Mahdolliset mitalit

 

Leijonat

Pronssi Sotshista oli todella kova ja jossain määrin yllättäväkin suoritus. Nyt ennakkopakka on harvinaisen levällään, “kiitos” NHL:n poisjäännin. Menestys silti täysin mahdollista – veskari Mikko Koskisen pitää kuitenkin venyä pitkillä jaloillaan parhaimpaansa. Helppo alkulohko auttaa.

Suomi–Saksa 15.2. Suomi–Norja 16.2. ja Suomi–Ruotsi 18.2. Puolivälierät 21.2. ja välierät 23.2. Pronssiottelu 24.2., finaali 25.2.
 

Lumilautailu

Konkari Roope Tonteri tai Enni Rukajärvi tai vaikka 18-vuotias Rene Rinnekangas – ei nimellä väliä, mutta vähintäänkin yksi mitali on enemmän kuin otettavissa. Huimapäisen valloittava tv-laji, jonka temppuja ei kannata kokeilla lähilaskettelukeskuksen paipissa!

Yhdistetty

Lapsenkasvoiset lupaukset Ilkka Herola ja Eero Hirvonen eivät ole enää pelkkiä lupauksia: Hirvonen on korkannut maailmancupin palkintopallin jo kolmesti, ja Herolankin hiihtovauhti on maailmanluokkaa. Vielä kun ponnistus osuisi hyppyrissä…

13.2. ja 20.2., Joukkuekisa 22.2.

Mika Poutala

34-vuotias pikaluistelija otti tammikuun alussa ensimmäisen arvomitalinsa, EM-hopeaa. Se nostatti taatusti Mika Poutalan itseluottamusta uusiin sfääreihin, eikä toivottavasti tyhjentänyt takkia: Pöljänä päivänä korealaista pronssia?

Ma 19.2. 500 metriä, Pe 23.2. 1000 metriä.

 

Jokeri

Sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakola

Sotilaan päätä ei huimaa missään. Kommenteissaan todellinen ilopilleri, jolle totisesti soisi menestystä. Norjan Johannes Høsflot Klæbo juoksee kultaan, mutta Hakola on ollut useampaan otteeseen maailmancupissa neljäs. Josko nyt…

Sprintti 13.2.

 

Varmat turistit

Mäkihyppääjät
Niin synkkää kuin se onkin todeta: Suomalaisten suurmäkimiesten historia -teos ei näistä kisoista uutta lukua saa. TV-lajina mäkihyppy on silti aina yhtä huimaa seurattavaa.

Miehet: 
Normaalimäen karsinta 8.2. ja kisa 10.2., suurmäen karsinta 16.2. ja kisa 17.2., joukkuemäki 19.2.

Naiset: Normaalimäki 12.2.

 

Kampanja: 

Eurosport Player esittää olympialaisten kaikki lajit alusta loppuun suorana ja tallenteina. Eurosport Playerin olympiapassin voi tilata hintaan 9,99 euroa tästä

 

Lue lisää

TVmatsit.com on Suomen suosituin TV-urheilun opas