Bottas paalulta Barcelonan osakilpailuun

Lewis Hamilton kehui Valtteri Bottasta Barcelonan aika-ajon jälkeen. 

12.5. klo 16:10 Barcelonan GP
TV:
 C More

 

Formula 1 -kauden alku on ollut Mercedeksen hillitöntä ylivoimaa. Neljän GP:n jäljiltä taskussa on neljä kaksoisvoittoa ja peräti 74 pisteen johto valmistajien MM-sarjassa.

Tämän jutun otsikossa pitäisikin tietysti olla Valtteri Bottaksen sijaan Mercedeksen nimi. Ei ole sarjankaan etu, jos mestaruudet on ratkottu Mersu-kuskien välistä paremmuutta lukuun ottamatta jo kauden puolivälissä. Mutta Valtteri! Harva uskoi ennen kauden alkua, että suomalainen pystyisi todella ajamaan maailmanmestaruudesta, saati että se tapahtuisi yhtä formulahistorian dominoivinta kuljettajaa, Lewis Hamiltonia, vastaan. Kausi on pitkä, tietenkin, sitä on jäljellä vielä 17 kilpailun verran. Juuri nyt Bottas on pisteen Hamiltonia edellä – mutta Barcelonan aika-ajon jälkeen ero on henkisesti huomattavasti isompi.

"Ham" on nimittäin tottunut dominoimaan juuri aika-ajoissa, puristamaan aina sen tarvittavan yhden kymmenyksen jostain lisää. Ja nyt, mitä tekee Bottas Barcelonan radalla, joka on kuljettajille talvitestien ansiosta läpikotaisin tuttu? Voittaa Hamiltonin yli 0,6 SEKUNNILLA. Okei, kuulostaa pieneltä ajalta, mutta formuloissa se on pieni ikuisuus. 

Hamilton ehti tottua Bottaksen kanssa parina vuonna seesteiseen menoon kohti maailmanmestaruutta. Suomalainen teki kuuliaisesti mitä talli käski, eikä Nico Rosbergin haamu ollut enää kalvamassa välejä. Tänä vuonna kaikki on toisin. Ei se pelkästään Bottaksen parrasta ole kiinni, vaikka F1-sarjan Twitter-tilikin asialle hiljattain hymyili, mutta oikeanlaista äijämäisyyttä Bottas on talvitreeneistä onnistunut itselleen haalimaan. Bottakselle paalu on nyt jo kolmas peräkkäinen.

Barcelonan rata ei historiallisesti ole noussut klassikkokisojen joukkoon. Ohituspaikat ovat harvassa, joten hyvä aika-ajosijoitus korostuu entisestään. Mercedekset ovat siis dominoineet tuloslistoja, mutta paalupaikka ei ole automaattisesti merkinnyt voittoa kisassa. Barcelonassa paalun pitäisi kuitenkin kantaa hyvinkin pitkälle. 

Joten, Valtteri: Jos vain sopii, aja kärjessä ensimmäiseen mutkaan ja kiihdytä siitä maisemaan – äitienpäivän(kin) kunniaksi!